Chrupiąca kokosowa skorupka skrywająca miękkie, delikatne wnętrze – takie właśnie są moje kokosanki. Cenię sobie przepisy proste i szybkie do przygotowania. Dobrze by było, gdyby smakowały też moim dzieciom. A kokosanki od razu zdobyły uznanie naszej rodziny i stały się ulubionym dodatkiem do pudełka z drugim śniadaniem. Przygotowałam je z mieszanki wiórków kokosowych i kleiku ryżowego, z dodatkiem oleju rzepakowego.
Olej rzepakowy na dobrą formę
Dzieci w wieku szkolnym są specyficzną grupą, bo wiadomo, to właśnie w tym okresie przeżywają intensywny rozwój fizyczny i intelektualny. Mają więc zwiększone zapotrzebowanie na składniki odżywcze takie jak białka, węglowodany, sole mineralne i tłuszcze. Tłuszcz dostarcza skoncentrowanej formy energii, obok białka i węglowodanów powinien znaleźć się w codziennej diecie. W oleju rzepakowym znajdziemy kwasy tłuszczowe, w tym niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (ALA i LA), które są potrzebne dla właściwego rozwoju i funkcjonowania organizmu . W oleju rzepakowym znajdziemy aż 10 razy więcej kwasów ALA z rodziny omega-3 niż w oliwie z oliwek[1], dlatego tak ważne jest, by był obecny w codziennym menu naszych dzieci. Już 2 łyżki oleju rzepakowego dziennie pokrywają zapotrzebowanie na kwas ALA z rodziny omega-3.
Bezglutenowe kokosanki
[przepis]
150 g bezsmakowego kleiku ryżowego
50 g wiórków kokosowych
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka cukru waniliowego
50 g drobnego cukru do wypieków
3 jajka
szczypta soli
120 ml oleju rzepakowego rafinowanego
[/przepis]
- Rozgrzać piekarnik do 180 st. C.
- Do miski wsypać suche składniki, czyli kleik ryżowy, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i zwykły cukier.
- Oddzielić białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno.
- Żółtka zmiksować z olejem na gładką masę.
- Przelać je do miski z suchymi składnikami, wymieszać.
- Dodać pianę z białek, połączyć składniki. Masa będzie dość gęsta.
- Zwilżonymi wodą dłońmi formować niewielkie kuleczki i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut, aż kokosanki nabiorą złocistego koloru.
- Upieczone przełożyć na kratkę i zostawić do ostygnięcia.
[1] J. Krzymański, Olej rzepakowy – nowy surowiec, nowa prawda, PSPO, Warszawa 2009.
Komentarze
Robię screena i do sklepu :D
Super!!!
Te achy i ochy dotyczą oleju tłoczonego na zimno. Rafinowany w procesie rafinacji i pod wpływem wysokiej temperatury traci swoje właściwości a niektórzy twierdzą, że staje się wręcz szkodliwy. Omega 3 z oleju roślinnego jest w formie ala, który organizm zwierzęcy musi sobie przerobić na omega3. Człowiek ma znikomą możliwość uzyskania w ten sposób omega3. Natomiast wysokie zużycie tłuszczów roślinnych pogłębia już i tak dużą w naszej diecie dysproporcję między omega 3 i omega6. Omega6 działa niestety prozapalnie. No i nie słyszałam by w Polsce zakazano procederu dosuszania rzepaku roudupem, którego resztki dostają się do oleju. Zresztą w ten sposób dosusza się też zboża i grykę.
Ciekawie to wygląda. Muszę wypróbować ten przepis :-)
Ciekawy przepis. Jako że jestem fanką kokosa, a kokosanki to jedne z moich ulubionych słodyczy, muszę go koniecznie wypróbować :). Do tej pory piekłam kokosanki z przepisu mojej mamy. Ciekawe czy bardzo różnią się w smaku. Pozdrawiam ciepło!
http://batirulez.blogspot.com/2016/09/kokosanki-czyli-slaskie-odpustowe.html
Wiem, że to sprawa drugorzędna, Ale czy forma, że „coś się poleca” jest poprawna? Wiem, że jesteś fachowcem, bo dziennikarką, Ale jakoś to nie brzmi :-)
A co to jest kleik ryżowy?
Dla niemowląt. Szukaj w dziale przy kaszkach itp
Znam podobny przepis, jednak formuje coś na wzór kluski śląskiej z dziurką i właśnie do niej nakładam domowego dżemu z czarnej porzeczki. Jest pycha! Nadaje to im lekkiej kwaskowatości.
wyglądają smakowicie, chyba wypróbuję :)
Witam. Mam pytanie . Czy olej rzepakowy ma być rafinowany ??? Czy to pomyłka. Wszędzie trąbia o Nie rafinowanym żeby używać. Jak to jest u Pani? Pozdrawiam😊
olej rzepakowy jest bardzo niezdrowy. Nie wiem jak można go polecać. Proszę poczytać więcej na jego temat. https://noemidemi.com/jesli-uzywasz-tego-oleju-przestan-natychmiast/