Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Przepisy | Wegetariańskie

Placek owocowy z cynamonową posypką.

Macie ochotę na placek z owocami? Cienki, kruchy spód, którego nie trzeba wałkować. Wystarczy wysypać na blachę okruchy i lekko docisnąć. Na to kilka garści pokrojonych owoców. Tradycyjnie używa się śliwek, ja dodałam brzoskwinie i moje ulubione porzeczki. No i cynamonowa kruszonka. To co, macie ochotę?

Bawarski placek owocowy z cynamonową posypką

100 g masła startego na tarce o dużych oczkach
75 g cukru
1 łyżeczka przyprawy piernikowej
1 jajko
szczypta soli
1 łyżka jogurtu naturalnego
400 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
300 g owoców (tutaj śliwki, brzoskwinie i porzeczki)
Na kruszonkę:
2 łyżki masła
75 g mąki
75 g cukru pudru
1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu

Masło połączyć z cukrem i przyprawą piernikową tak, by przypominało kruszonkę. Dodać jajko, sól, jogurt i wymieszać widelcem – powinny powstać spore grudki. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wyrobić ciasto. Składniki powinny się połączyć, ale ciasto może się kruszyć. Nie trzeba go zagniatać i formować w kulę, jak w przypadku innych ciast kruchych. Przekładamy ciasto równomiernie na wysmarowaną masłem formę (w moim przypadku 24×38 cm) i lekko dociskami. Tutaj niezwykle pomocne są dziecięce rączki, które uwielbiają kruszyć i gnieść.
Owoce pokroić w cząstki i rozłożyć na cieście. Zrobiłam to dość nonszalancko, bo podobał mi się owocowy bałagan ma moim cieście. Teraz czas na kruszonkę. Składniki wymieszać widelcem i powstałą kruszonką posypać owoce.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C ok. 40 minut. Proste, prawda?

Przepis pochodzi z książki: „Gotuj z Kitchenaid” Kay Halsey. U mnie z niewielkimi zmianami.

Zdjęcia: Lubo Lipov

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O tak, mam ochotę na taki placek :) Poczęstuję się wirtualnym kawałeczkiem, bo zdjęcia tak piękne, że chciałoby się je zjeść :)

Pychotka! ja mam wielką ochotę na to ciasto, po pierwsze, wygląda smacznie, a po drugie i chyba najważniejsze, przepis jest prosty więc taki anty-talent jak ja, ma szanse, że wyjdzie coś dobrego:)

Och, oczywiście, że mamy! Szczególnie, że kruchego ciasta nie lubię za to, że trzeba go wałkować – a to nigdy mi dobrze nie wychodzi. A tutaj nie trzeba. Świetne! ;)

Pozdrawiam!

Właśnie skończyłam pracę nad przygorowaniem ciasta z posypką i owocami. Ograniczyłam się do śliwek i zamiast przyprawy piernikowej dodałam cynamonu.Zobaczymy co wyjdzie mi z tego eksperymentowania? Placek siedzi w piecu.Podziele się uwagami po skonsumowaniu, a jak będzie udany, to pochwalę się na swoim blogu.Pozdrawiam serdecznie z Italii. Bożena

Ale słodko dzisiaj u Ciebie, wracam wspomnieniami do babcinej kuchni, już czuję zapach cynamonu…
Pozdrawiam!
Teresa

mniam… skąd wiedziałaś na co mam ochotę?? Zaraz pójdę nazbierć malin.
Uwielbiam połączenie owoców z cynamonem. Ostatnio sie zajadaliśmy ślimaczkami drożdżowymi własnie z cynamonem.

Ostatnio stałam się posiadaczka książki Dzieciaki do kuchni i wprost nie mogę odciągnąć wzroku od tych wszystkich pięknych zdjęć. Jestem nimi zachwycona. Mam dwóch synków i oczekujemy na własną kuchnię by móc częściej wspólnie rodzinnie piec i gotować co bardzo lubimy. Zwłaszcza mój 4 letni synek. Już myślę o Świętach i zacieram ręce na książkę Dzieciakimi szykują Święta.
Jestem zauroczona tymi cudowny akcesoriami. Chciałam zapytać gdzie można kupić takie cudne miseczki w groszki jak widziałam na kilku zdjęciach. Różowa w białe i niebieska w białe. Mieszkam w maleńkiej wiejskiej miejscowości i za wielkiego wyboru tu nie ma a chciałabym zaopatrzyć się w jakieś cudowne akcesoria.
Ciasto wygląda wspaniale. A zdjęcia przecudne.
Pozdrawiam Iza mama Dominika i Nikodema- Mammamisia.