Macie ochotę na placek z owocami? Cienki, kruchy spód, którego nie trzeba wałkować. Wystarczy wysypać na blachę okruchy i lekko docisnąć. Na to kilka garści pokrojonych owoców. Tradycyjnie używa się śliwek, ja dodałam brzoskwinie i moje ulubione porzeczki. No i cynamonowa kruszonka. To co, macie ochotę?
Bawarski placek owocowy z cynamonową posypką
100 g masła startego na tarce o dużych oczkach
75 g cukru
1 łyżeczka przyprawy piernikowej
1 jajko
szczypta soli
1 łyżka jogurtu naturalnego
400 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
300 g owoców (tutaj śliwki, brzoskwinie i porzeczki)
Na kruszonkę:
2 łyżki masła
75 g mąki
75 g cukru pudru
1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu
Masło połączyć z cukrem i przyprawą piernikową tak, by przypominało kruszonkę. Dodać jajko, sól, jogurt i wymieszać widelcem – powinny powstać spore grudki. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wyrobić ciasto. Składniki powinny się połączyć, ale ciasto może się kruszyć. Nie trzeba go zagniatać i formować w kulę, jak w przypadku innych ciast kruchych. Przekładamy ciasto równomiernie na wysmarowaną masłem formę (w moim przypadku 24×38 cm) i lekko dociskami. Tutaj niezwykle pomocne są dziecięce rączki, które uwielbiają kruszyć i gnieść.
Owoce pokroić w cząstki i rozłożyć na cieście. Zrobiłam to dość nonszalancko, bo podobał mi się owocowy bałagan ma moim cieście. Teraz czas na kruszonkę. Składniki wymieszać widelcem i powstałą kruszonką posypać owoce.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C ok. 40 minut. Proste, prawda?
Przepis pochodzi z książki: „Gotuj z Kitchenaid” Kay Halsey. U mnie z niewielkimi zmianami.
Zdjęcia: Lubo Lipov
Komentarze
Super ciasto takie kolorowe….:D
Super ciasto takie kolorowe….:D
Super ciasto takie kolorowe….:D
O tak, mam ochotę na taki placek :) Poczęstuję się wirtualnym kawałeczkiem, bo zdjęcia tak piękne, że chciałoby się je zjeść :)
Częstujcie się. Kawka, czy herbata?
Pychotka! ja mam wielką ochotę na to ciasto, po pierwsze, wygląda smacznie, a po drugie i chyba najważniejsze, przepis jest prosty więc taki anty-talent jak ja, ma szanse, że wyjdzie coś dobrego:)
owocowy placek wygląda smakowicie. no i jest z dodatkiem cynamonu – pycha! (:
mniamm,ja kończę podobny- ze śliwkami.Kończę jeść :]
to sitko do cukru pudru urocze!jak takiego poszukiwać?
Och, oczywiście, że mamy! Szczególnie, że kruchego ciasta nie lubię za to, że trzeba go wałkować – a to nigdy mi dobrze nie wychodzi. A tutaj nie trzeba. Świetne! ;)
Pozdrawiam!
Właśnie skończyłam pracę nad przygorowaniem ciasta z posypką i owocami. Ograniczyłam się do śliwek i zamiast przyprawy piernikowej dodałam cynamonu.Zobaczymy co wyjdzie mi z tego eksperymentowania? Placek siedzi w piecu.Podziele się uwagami po skonsumowaniu, a jak będzie udany, to pochwalę się na swoim blogu.Pozdrawiam serdecznie z Italii. Bożena
ja mam i to ogromną!!! z kawką poproszę :)
Na taki placek i to jeszcze z cynamonową posypką to ja zawsze mam chęć.
Wspaniały Beatko!:)
Ale słodko dzisiaj u Ciebie, wracam wspomnieniami do babcinej kuchni, już czuję zapach cynamonu…
Pozdrawiam!
Teresa
Rewelacyjny:)Aż chce się piec – kupiłam brzoskwinie:) To ja… herbatka…:):):)
pyszny musi byc….
Pozdrawiam :)
mniam… skąd wiedziałaś na co mam ochotę?? Zaraz pójdę nazbierć malin.
Uwielbiam połączenie owoców z cynamonem. Ostatnio sie zajadaliśmy ślimaczkami drożdżowymi własnie z cynamonem.
Jakie wilgotne ciasto! I jaka piękna.. łyzka do pudru
Beatko, wszystkiego najlepszego z okazji imienin! :)))
Pozdrowienia:)
Ostatnio stałam się posiadaczka książki Dzieciaki do kuchni i wprost nie mogę odciągnąć wzroku od tych wszystkich pięknych zdjęć. Jestem nimi zachwycona. Mam dwóch synków i oczekujemy na własną kuchnię by móc częściej wspólnie rodzinnie piec i gotować co bardzo lubimy. Zwłaszcza mój 4 letni synek. Już myślę o Świętach i zacieram ręce na książkę Dzieciakimi szykują Święta.
Jestem zauroczona tymi cudowny akcesoriami. Chciałam zapytać gdzie można kupić takie cudne miseczki w groszki jak widziałam na kilku zdjęciach. Różowa w białe i niebieska w białe. Mieszkam w maleńkiej wiejskiej miejscowości i za wielkiego wyboru tu nie ma a chciałabym zaopatrzyć się w jakieś cudowne akcesoria.
Ciasto wygląda wspaniale. A zdjęcia przecudne.
Pozdrawiam Iza mama Dominika i Nikodema- Mammamisia.
bardzo smaczne, dzięki za przepis :) zrobiłam z samymi śliwkami.