Dania główne | Kuchnia | Wegetariańskie

Pierogi z kurkami z ciasta zaparzanego mlekiem

Istnieje wiele przepisów na ciasto pierogowe. Ostatnio dyskutowaliśmy o tym na Facebooku i pojawiło się wiele ciekawych pomysłów. Kto jeszcze tam nie zaglądał, zapraszam serdecznie tu. Dziś testujemy jeden z nich, czyli ciasto zaparzane mlekiem. Proste, plastyczne i łatwe w klejeniu, polecam.

pierogi z kurkami_5

Pierogi zaparzane mlekiem z kurkami

Ciasto:

3 szklanki mąki

1 szklanka mleka

szczypta soli

Nadzienie:

300 g kurek

1 cebula

½ pęczka natki pietruszki

3 łyżki oleju

sól

świeżo mielony pieprz

pierogi z kurkami_2

pierogi z kurkami_4

  1. Przygotować farsz. Kurki oczyścić, umyć, drobno pokroić.
  2. Cebulę pokroić w drobną kostkę, smażyć na patelni na rozgrzanym oleju, aż będzie szklista, dodać kurki, smażyć jeszcze 7 minut na dość silnym ogniu, aż nadmiar płynu odparuje.
  3. Doprawić posiekaną drobno natką,  solą i pieprzem. Farsz można zmielić w maszynce, wtedy będzie gęsty, ja jednak wolę czuć na języku pojedyncze kawałeczki grzybów.
  4. Kolej na ciasto. Do miski wsypać mąkę, zalać jedną szklanką wrzącego mleka i wyrobić ciasto, uformować je w kulę, przykryć miską i zostawić na 20 minut. Dzięki temu będzie elastyczne i bardzo plastyczne.
  5. Ciasto rozwałkować na cienki placek.
  6. Wykroić kółka, na każde nałożyć łyżkę farszu i dokładnie zlepić brzegi.
  7. Gotować w osolonym wrzątku ok. 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
  8. Następnie wyjąć łyżką cedzakową na półmisek. Przed podaniem można pierogi przyrumienić na patelni na złoto, jeśli ktoś lubi.

pierogi z kurkami

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Cieszę się ,że zrobiłaś właśnie to ciasto,jest w/m mnie najlepsze i niezawodne,można je cieniutko rozwałkować.

Zamiana mleka to bardzo dobry pomysł ale dodanie jeszcze masła do ciasta to już jest po prostu bajkowe ciasto. Proponuję wypróbować.

A tu są proporcje:
•500 g mąki
•100 g masła
•100 – 150 ml mleka
•szczypta soli

•Do garnka wlać mleko i dodać masło, następnie zagotować. Do miski miksera wsypać
mąkę, dodać gorące mleko z masłem i odrobiną soli. Wyrobić ciasto. Następnie
wyciągnąć je na blat i ponownie wyrobić, ale tym razem ręcznie. Włożyć do
lodówki na około 10 minut.
•Ciasto które powinno mieć jednolitą i gładką konsystencję bardzo cienko rozwałkować na
grubość ok 2 mm.

Jakie pyszne te pierogi! Jejku, nie mogę się napatrzeć na te cudowne ujęcia, smakowite, genialne, zielone, piękne!
Uwielbiam Was odwiedzać :)

Witam! To znowu ja!Zrobiłam to ciasto na mleku i niestety mnie akurat nie wyszło i wylądowało w koszu!Było twarde jak kamień, nie dało sie w ogóle wałkować !Jednak zostanę przy moim cieście czyli mąka i wrzątek!

Proponuję ciasto mojej mamy, które zawsze wychodzi. Na pół kg mąki 4 jajka ( 1 całe i 3 żółtka), do tego gorąca woda, szczypta soli. Zawsze wychodzi i ciasto jest mięciutkie i elastyczne. Świetnie się wałkuje, wychodzi naprawdę cieniutki płat.