Istnieje wiele przepisów na ciasto pierogowe. Ostatnio dyskutowaliśmy o tym na Facebooku i pojawiło się wiele ciekawych pomysłów. Kto jeszcze tam nie zaglądał, zapraszam serdecznie tu. Dziś testujemy jeden z nich, czyli ciasto zaparzane mlekiem. Proste, plastyczne i łatwe w klejeniu, polecam.
Pierogi zaparzane mlekiem z kurkami
Ciasto:
3 szklanki mąki
1 szklanka mleka
szczypta soli
Nadzienie:
300 g kurek
1 cebula
½ pęczka natki pietruszki
3 łyżki oleju
sól
świeżo mielony pieprz
- Przygotować farsz. Kurki oczyścić, umyć, drobno pokroić.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę, smażyć na patelni na rozgrzanym oleju, aż będzie szklista, dodać kurki, smażyć jeszcze 7 minut na dość silnym ogniu, aż nadmiar płynu odparuje.
- Doprawić posiekaną drobno natką, solą i pieprzem. Farsz można zmielić w maszynce, wtedy będzie gęsty, ja jednak wolę czuć na języku pojedyncze kawałeczki grzybów.
- Kolej na ciasto. Do miski wsypać mąkę, zalać jedną szklanką wrzącego mleka i wyrobić ciasto, uformować je w kulę, przykryć miską i zostawić na 20 minut. Dzięki temu będzie elastyczne i bardzo plastyczne.
- Ciasto rozwałkować na cienki placek.
- Wykroić kółka, na każde nałożyć łyżkę farszu i dokładnie zlepić brzegi.
- Gotować w osolonym wrzątku ok. 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
- Następnie wyjąć łyżką cedzakową na półmisek. Przed podaniem można pierogi przyrumienić na patelni na złoto, jeśli ktoś lubi.
Komentarze
Cieszę się ,że zrobiłaś właśnie to ciasto,jest w/m mnie najlepsze i niezawodne,można je cieniutko rozwałkować.
Bardzo byłam ciekawa efektu i nie zawiodłam się :)
Zachwycające :)
Dziękuję, bardzo mi miło :)
Ja zamiast mleka dodaję wrzątek wody :) i też jest elastyczne i po ugotowaniu bardzo miękkie :)
Ja też do tej pory robiłam z wodą, ale dziewczyny na Facebooku podały przepis z mlekiem i chciałam spróbować.
Zamiana mleka to bardzo dobry pomysł ale dodanie jeszcze masła do ciasta to już jest po prostu bajkowe ciasto. Proponuję wypróbować.
A tu są proporcje:
•500 g mąki
•100 g masła
•100 – 150 ml mleka
•szczypta soli
•Do garnka wlać mleko i dodać masło, następnie zagotować. Do miski miksera wsypać
mąkę, dodać gorące mleko z masłem i odrobiną soli. Wyrobić ciasto. Następnie
wyciągnąć je na blat i ponownie wyrobić, ale tym razem ręcznie. Włożyć do
lodówki na około 10 minut.
•Ciasto które powinno mieć jednolitą i gładką konsystencję bardzo cienko rozwałkować na
grubość ok 2 mm.
Dziękuję za kolejny przepis.
Jakie pyszne te pierogi! Jejku, nie mogę się napatrzeć na te cudowne ujęcia, smakowite, genialne, zielone, piękne!
Uwielbiam Was odwiedzać :)
muszę koniecznie wypróbować to ciasto z mlekiem
Witam! To znowu ja!Zrobiłam to ciasto na mleku i niestety mnie akurat nie wyszło i wylądowało w koszu!Było twarde jak kamień, nie dało sie w ogóle wałkować !Jednak zostanę przy moim cieście czyli mąka i wrzątek!
Proponuję ciasto mojej mamy, które zawsze wychodzi. Na pół kg mąki 4 jajka ( 1 całe i 3 żółtka), do tego gorąca woda, szczypta soli. Zawsze wychodzi i ciasto jest mięciutkie i elastyczne. Świetnie się wałkuje, wychodzi naprawdę cieniutki płat.
Tylko skąd kurki? Susza w lesie grzybów brak…
Na bazarku wczoraj masa kurek była.
Kurek u nas mnostwo na straganach!
Jakie apetyczne …a z kurkami jeszcze nie jadłam:)aż pachną mi z monitora he he:)
Joasiu, to czas zakasać rękawy. Nie chcę być nieskromna, ale są genialne :)))
Czy one wyjda jak zrobie z innej maki? Mam cukrzyce typ.2 i nie moge bialej maki..
Czy w Twojej diecie możesz używać mąkę gryczaną? Jeśli tak, to tu jest przepis na ciasto pierogowe właśnie z mąki gryczanej: http://lawendowy-dom.com.pl/wigilijne-pierogi-bezglutenowe-z-maki-gryczanej/
Moge,dzieki.
Gabriela, no to zagniataj ciasto i życzę smacznego!
Dziekuje,lubie pierogi,no to do roboty!
O matko! Pierożki bezglutenowe <3 Nareszcie będę się obżerać :D
Ale pysznie nigdy nie próbowałam z takim farszem :( pomyślę po powrocie z nad morza bo narazie kończę pakowanie i w drogę :) pozdrawiam
Spokojnego powrotu do domu Ci życzę Magda :)
Czy to ciasto będzie odpowiednie do pierogów z owocami ?
Tak, doskonale się sprawdza :)
Hmmm
:)
A ja właśnie dostałam miseczkę świeżo uzbieranych kurek :) Bardzo dziękuję za przepis :)
Bardzo proszę i polecam się na przyszłość :)
Pysznosci
Łakomczuch ;)
pychotka….wieki cale nie jadlam kurek :-( tutaj niema (UK),a teraz jestem na diecie-i w ogole grzybow nie moge jesc :-(
Uwielbiam pierogi z kurkami nigdy niejadłam
Najpyszniejsze pierogi z nadzieniem są właśnie z kurek, są niesamowite, nie mają sobie równych, zadziwia mnie brak znajomości pierogów z takim nadzieniem, to smak mojego dzieciństwa. Kurki krótko miksuję w malakserze, tak aby kawałeczki były wyraźnie wyczuwalne w farszu.