Jest z nimi nieco pracy, nie będę ukrywać. Ale warto moi mili, warto. Nie będę się rozpisywać, niebo w gębie i tyle.
Pierogi z bobem
Ciasto:
3 szklanki mąki
łyżka oleju słonecznikowego
szczypta soli
Nadzienie:
200 g bobu
10 g boczku
1 niewielka cebula
½ pęczka koperku
Do polania:
½ szklanki oliwy
1 ząbek czosnku
kolendra
Przygotować farsz. Bób ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić na sitku, a następnie obrać z łupinek i zmiksować na puree. Cebulę i boczek pokroić w drobną kostkę, usmażyć na patelni. Jeśli boczek jest tłusty, nie dodawać oleju, jeśli dość suchy, dodać łyżkę oleju na początku smażenia. Koperek drobno posiekać. Wymieszać bób z cebulą, boczkiem i koperkiem. Kolej na ciasto. Do miski wsypać mąkę, dodać olej, wymieszać. Zalać jedną szklanką gorącej wody i wyrobić ciasto, uformować je w kulę, przykryć miską i zostawić na 20 minut. Dzięki temu będzie elastyczne i bardzo plastyczne. Ciasto rozwałkować na cienki placek. Wykroić kółka, na każde nałożyć łyżkę farszu i dokładnie zlepić brzegi. Gotować w osolonym wrzątku ok. 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Następnie wyjąć łyżką cedzakową na półmisek. Oliwę podgrzać, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, zestawić z ognia i polać pierogi. Przed podaniem posypać listkami kolendry. Smacznego!
Komentarze
tato ma trochę bobu w swoim ogródku, może zrobimy pierogi? wyglądają bardzo apetycznie:)
Polecam!
a czy mozna zastapić oliwą bądź olejem rzepakowym ?
Można :)
Przepiękne! Musze zrobić :)
Piękne i pyszne, polecam :)
Ja robię bez boczku , po prostu gotuję bób,mielę przez maszynkę razem z łupinkami, solę, pieprzę i dodaję podduszoną cebulkę pokrojoną w kostkę. Wszystko razem wyrabiam na masę i lepie pierożki. Farsz o niebo lepszy niż z boczkiem i koperkiem bo czuć prawdziwy smak bobu :)