Ciasta i ciasteczka | Karnawał | Kuchnia | Pączki i faworki | Wegetariańskie

Pączuszki serowo-cynamonowe

pączki serowe_9

Moje dzieci uwielbiają te malutkie serowe pączuszki. Twardawa, lekko chrupiąca skórka kryje bardzo delikatne wnętrze, a nutka cynamonu nadaje im niepowtarzalny smak. Jako wielbicielka mąk z pełnego ziarna poczyniłam szalone doświadczenie. Obawiałam się, że ciasto będzie za ciężkie, ale ku mojej radości jest delikatne, a skórka chrupiąca. Oczywiście z powodzeniem możecie użyć mąki zwykłej. I jeszcze kwiestia smażenia, bardzo istotna. Olej nie może być za gorący, bo wtedy pączki pozostaną w środku surowe. Życzę Wam pięknego weekendu!

pączki serowe_3 pączki serowe_6

Serowo-cynamonowe pączuszki

[przepis]

½ kg mąki (użyłam doświadczalnie mąki orkiszowej razowej)

1 łyżeczka sody

5 łyżek cukru

1 łyżeczka cynamonu

3 jajka

100 g masła w temperaturze pokojowej

500 g zmielonego twarogu

tłuszcz do smażenia

dodatkowo:

1 łyżka mielonego cynamonu

cukier puder

[/przepis]

  1. Do miski przesiać mąkę z sodą, dodać cukier, cynamon, składniki wymieszać.
  2. Jajka roztrzepać.
  3. Do suchych składników dodać jajka, miękkie masło i twaróg.
  4. Wyrobić gładkie ciasto, owinąć je w folię i odstawić na 15 minut.
  5. Rozwałkować na grubość 1cm i foremką o średnicy 3 cm wyciąć krążki.
  6. Pączki smażyć na średnio gorącym tłuszczu z obu stron na złoto, a następnie odsączyć na kuchennym papierze.
  7. Usmażone pączki, jeszcze ciepłe oprószyć cynamonem, a następnie cukrem pudrem.

pączki serowe_2 retro termos

 

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *