Moje dzieci uwielbiają te malutkie serowe pączuszki. Twardawa, lekko chrupiąca skórka kryje bardzo delikatne wnętrze, a nutka cynamonu nadaje im niepowtarzalny smak. Jako wielbicielka mąk z pełnego ziarna poczyniłam szalone doświadczenie. Obawiałam się, że ciasto będzie za ciężkie, ale ku mojej radości jest delikatne, a skórka chrupiąca. Oczywiście z powodzeniem możecie użyć mąki zwykłej. I jeszcze kwiestia smażenia, bardzo istotna. Olej nie może być za gorący, bo wtedy pączki pozostaną w środku surowe. Życzę Wam pięknego weekendu!
Serowo-cynamonowe pączuszki
[przepis]
½ kg mąki (użyłam doświadczalnie mąki orkiszowej razowej)
1 łyżeczka sody
5 łyżek cukru
1 łyżeczka cynamonu
3 jajka
100 g masła w temperaturze pokojowej
500 g zmielonego twarogu
tłuszcz do smażenia
dodatkowo:
1 łyżka mielonego cynamonu
cukier puder
[/przepis]
- Do miski przesiać mąkę z sodą, dodać cukier, cynamon, składniki wymieszać.
- Jajka roztrzepać.
- Do suchych składników dodać jajka, miękkie masło i twaróg.
- Wyrobić gładkie ciasto, owinąć je w folię i odstawić na 15 minut.
- Rozwałkować na grubość 1cm i foremką o średnicy 3 cm wyciąć krążki.
- Pączki smażyć na średnio gorącym tłuszczu z obu stron na złoto, a następnie odsączyć na kuchennym papierze.
- Usmażone pączki, jeszcze ciepłe oprószyć cynamonem, a następnie cukrem pudrem.
Komentarze
Śliczne zdjęcia, pączusie no i P. Beata :)
Cieplutko pozdrawiam w ten mroźny dzień!!!
Ela
Bardzo dziękuję Ewo, ja również przesyłam cieplutkie pozdrowienia, mróz trzyba, aby do wiosny!
piękny klimat :)
Marta, bardzo się cieszę, że Ci się podoba. Chciałam pokazać zimę romantycznie :)
Jakie piękne te kuleczki no i zdjęcia urocze! Pięknie, zimowo a jednocześnie ciepło.
Pozdrawiam serdecznie :)
Ahh cudowne <3 Jeszcze gorący napój z tak pieknego termosu i zima nam nie straszna :)