Czarne jest sexy. Czarne borówki, jeżyny, jagody, śliwki o skórce tak ciemnej, że wpadającej w czerń. Kwintesencja lata w najlepszym wydaniu. Mam wrażenie, że jeżyny jeszcze nigdy nie były tak słodkie jak w tym sezonie :)
Owsiano-gryczane ciasto z czarnymi owocami
200 g płatków owsianych
100 g razowej mąki gryczanej
50 g orzechów laskowych
1 łyżka mielonego cynamonu
1 łyżeczka sody
szczypta soli
2 jajka
80 ml mleka sojowego
100 ml oleju
400 g owoców (u mnie śliwki węgierki, jeżyny, borówki i jagody)
3 łyżki cukru lub ksylitolu
Piekarnik nagrzać do 190 st. C. Płatki i orzechy zmiksować na proszek. Do miski wsypać suche składniki, czyli zmiksowane płatki, orzechy, mąkę, cynamon, sodę i sól. W dzbanku energicznie wymieszać jajka, mleko i olej. Dodać do suchych składników, wyrobić ciasto. Będzie dość klejące i miękkie. Na blasze rozłożyć nieprzywierający papier do pieczenia lub matę silikonową. Wyłożyć ciasto i uformować je dłońmi. Ja zrobiłam prostokąt, ale może też być klasyczny okrągły kształt. Brzegi nieco podwyższyć, by powstał rant. Śliwki pokroić w cząstki ułożyć na cieście z pozostałymi owocami, posypać cukrem lub ksylitolem. wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut. Odstawić do wystygnięcia, a następnie pokroić na porcje. Smacznego!
Komentarze
hm…wygląda smakowicie :D ciekawe ile ma kalorii…
hm… zakładając, że wciąż jestem na diecie, to dwa solidne kawałki w ciągu dnia tej diety mi nie rujnują :)
Wspaniałe ciasto Beatko! Bardzo apetycznie wygląda. :)
Pozdrawiam :)
Bardzo się cieszę, że Ci się podoba. Pozdrawiam serdecznie!
Smakowite ciacho! :)
Pozdrawiam