Niezwykła forma zwykłego ciasta drożdżowego. Ze słodkimi, soczystymi śliwkami, których na szczęście jest teraz mnóstwo. Smacznego!
Orkiszowy warkocz ze śliwkami i kruszonką
(wersja z drożdżami instant)
Ciasto:
250 g mąki zwykłej plus ok. 50 g do podsypywania
259 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
opakowanie drożdży instatnt
4 żółtka
100 g cukru
250 ml mleka
100 g masła
1 łyżka skórki otartej z cytryny
Kruszonka:
50 g masła
50 g cukru plus łyżka cukru waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
50 g mąki
Dodatkowo:
1 żółtko
1 łyżka mleka
100 g płatków migdałowych
500 g słodkich, dojrzałych śliwek
cukier puder
papier do pieczenia
1. Oba rodzaje mąki połączyć i wymieszać z drożdżami. Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Mleko podgrzać – powinno być ciepłe, ale nie gorące. Masło roztopić.
2. Do żółtek dodać mleko, masło i skórkę. Stopniowo dodawać mąkę, wyrabiając ciasto. Gotowe ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Uformować je w kulę, posypać mąką, włożyć do miski i przykryć folią spożywczą. Zostawić do urośnięcia. Pamiętajcie, że ciasto zawiera sporo masła i jest dość ciężkie, dlatego potrzebuje nieco czasu (ok. 1 godzinę), żeby wyrosnąć.
3. W tym czasie przygotować kruszonkę, owoce i blachę do pieczenia. Posiekać masło z cukrem, mąką i cynamonem. Zagnieść mieszankę, owinąć folią i włożyć do lodówki. Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół i pozbawić pestek. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
4. Ciasto zagnieść, rozwałkować na prostokąt szerokości 30 cm i długości 40 cm. Naciąć boki ciasta w paski szerokości 2 cm. Po środku ułożyć śliwki. Posypać je połową płatków migdałowych i zapleść boczne paski jak warkocz. Zostawić do ponownego wyrośnięcia W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 st.C. Gdy ciasto się podniesie, posmarować je żółtkiem rozkłóconym z mlekiem, posypać kruszonką i pozostałymi migdałami. Wstawić do piekarnika i piec ok. 45 minut.
Komentarze
Pyycha. Jak zwykle. No po prostu nie da się w Twoim towarzystwie być na diecie:) pozdrawiam
Jejku, jest rewelacyjny! Przepiękne ujęcia, aż ślinka cieknie.:)
Pozdraiwam cieplutko.
Robię!
Doskonale!
U już mam plan na niedzielę ;)
Super plan!
Smacznie :) a mnie marzy się kawk z mlekiem migdałowym dlatego moje pytanie czy jak robisz swoje mleko to używasz gorącej wody ? Dawno go nierobiłam i niepamiętam :)
Używam zimnej :) Uściski!!!
OMG szalejesz!
Tylko troszeczkę ;)
a ja właśnie zjadłam wszystko śliwki dzisiaj zakupione ;( no nic jutro dokupię więcej ;)