Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Wegetariańskie

Najzwyklejsze muffiny z owocami. Bez udziwnień ;)

muffiny-z-poziomkami-i-jagodamiCzy muffiny mogą się nie dać? Udadzą się zawsze, jeśli znasz trzy podstawowe triki na udane muffiny.

1. Dzielimy składniki na trzy grupy: składniki suche, składniki mokre i dodatki.

jak-zrobic-muffiny2. Nie mieszamy dokładnie. To ciasto jest niedbałe, powinno być lekko grudkowate, wystarczy kilka ruchów łyżką, nie więcej, bo w przeciwnym wypadku możesz się spodziewać koncertowego zakalca.

muffiny-z-jagodami

muffiny-z-jagodami_2

3. Mieszamy zwykłą metalową łyżką. Nie wiem dlaczego, na pewno ktoś z Was wie. Może to tylko jakiś śmieszny zabobon, ale niech tam ;)

muffiny-z-jagodami_3Muffiny z poziomkami i jagodami

suche składniki:

300 g mąki

100 g cukru

łyżeczka proszku do pieczenia

łyżeczka sody

łyżeczka mielonego cynamonu

mokre składniki:

2 jajka

1/2 szklanki oleju

300 ml jogurtu lub maślanki

dodatkowo:

200 g jagód i poziomek (mogą być też inne owoce: pokrojone truskawki, śliwki, brzoskwinie, morele, rabarbar)

olej do posmarowania formy

Owoce umyć, osączyć dokładnie na sitku. Do miski wsypać suche składniki, w drugim naczyniu połączyć mokre składniki. Przelać mokre składniki do suchych, dodać owoce i wymieszać metalową łyżką do momentu, aż się połączą. Masa powinna pozostać lekko grudkowata. Formę na muffiny posmarować olejem i przełożyć do niej ciasto. Z tej porcji wychodzi ok. 12 sztuk. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C i piec ok. 35 minut. Lekko przestudzone muffiny przełożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia. Jeśli przy wyjmowaniu czuć lekki opór, należy delikatnie podważyć małym nożykiem.

muffiny-z-owocami

muffiny-z-jagodami_4

Dziękuję skpepowi A Tab za pomoc w realizacji sesji :)

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Cudowne ! Uwielbiam takie proste muffiny z owocami lata. Chyba zrobię też :) Choć przez upały nie chce mi się nawet piekarnika włączać hihi ;)
Uściski :*
Ps. Gdzie jesteś gdy Cię nie ma?

przeepyszne :) właśnie wyciągłam z piekarnika!
super wyrosły.
czy mogłabym znależć u Pani przepis na bezglutenowe muffiny??????????????????
proszę o wskazówkę:)

Bardzo fajny i bardzo prosty przepis – dzięki :-) Robiłam z kawałkami truskawek i borówką amerykańską, bo te owoce miałam w domu. Jogurt zastąpiłam kefirem. Moja czterolatka zachwycona :-)