Czy muffiny mogą się nie dać? Udadzą się zawsze, jeśli znasz trzy podstawowe triki na udane muffiny.
1. Dzielimy składniki na trzy grupy: składniki suche, składniki mokre i dodatki.
2. Nie mieszamy dokładnie. To ciasto jest niedbałe, powinno być lekko grudkowate, wystarczy kilka ruchów łyżką, nie więcej, bo w przeciwnym wypadku możesz się spodziewać koncertowego zakalca.
3. Mieszamy zwykłą metalową łyżką. Nie wiem dlaczego, na pewno ktoś z Was wie. Może to tylko jakiś śmieszny zabobon, ale niech tam ;)
Muffiny z poziomkami i jagodami
suche składniki:
300 g mąki
100 g cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody
łyżeczka mielonego cynamonu
mokre składniki:
2 jajka
1/2 szklanki oleju
300 ml jogurtu lub maślanki
dodatkowo:
200 g jagód i poziomek (mogą być też inne owoce: pokrojone truskawki, śliwki, brzoskwinie, morele, rabarbar)
olej do posmarowania formy
Owoce umyć, osączyć dokładnie na sitku. Do miski wsypać suche składniki, w drugim naczyniu połączyć mokre składniki. Przelać mokre składniki do suchych, dodać owoce i wymieszać metalową łyżką do momentu, aż się połączą. Masa powinna pozostać lekko grudkowata. Formę na muffiny posmarować olejem i przełożyć do niej ciasto. Z tej porcji wychodzi ok. 12 sztuk. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C i piec ok. 35 minut. Lekko przestudzone muffiny przełożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia. Jeśli przy wyjmowaniu czuć lekki opór, należy delikatnie podważyć małym nożykiem.
Dziękuję skpepowi A Tab za pomoc w realizacji sesji :)
Komentarze
Akurat mam borówki i malinki,jutro będą muffinki :D ale mi się zrymowało ;)
Wierszem piszesz :)
Barbara Gutt Akurat mam borówki i malinki,jutro będą muffinki :) ale mi się zrymowało :) …to będzie wybornie smakowało :)
super pysznie wyglądają
Moje muffiny z jagodami już w piekarniku :) Dziękuję za przepis :)
A u mnie takie: odcieniekuchni.pl/muffiny-z-truskawkami-i-biala-czekolada :)
pewnie, że lubimy! :)
wczoraj właśnie z tego przepisu robiłam muffiny z truskawkami. Jednak wolę inne owoce w wypiekach.
Jakie?
Czy zamiast maślanki można użyć kefiru?? Jeśli będę piekła wersję bez owoców to trzeba zwiększyć/zmniejszyć której składniki??
Cudowne ! Uwielbiam takie proste muffiny z owocami lata. Chyba zrobię też :) Choć przez upały nie chce mi się nawet piekarnika włączać hihi ;)
Uściski :*
Ps. Gdzie jesteś gdy Cię nie ma?
przeepyszne :) właśnie wyciągłam z piekarnika!
super wyrosły.
czy mogłabym znależć u Pani przepis na bezglutenowe muffiny??????????????????
proszę o wskazówkę:)
Bardzo fajny i bardzo prosty przepis – dzięki :-) Robiłam z kawałkami truskawek i borówką amerykańską, bo te owoce miałam w domu. Jogurt zastąpiłam kefirem. Moja czterolatka zachwycona :-)
A moje smakują słodką jajecznicą, nie wiem dlaczego nie wyszły, pomocy!