Jeśli jeszcze nie wiesz, jak się robi domowe kopytka, to służę pomocą. Sprawa jest prosta, ale pamiętaj, że najważniejsze są ziemniaki. Kopytka doskonale smakują w towarzystwie sosów gulaszowych, grzybowych lub z przyrumienioną cebulką.
Jakie ziemniaki nadają się na kopytka?
W żadnym razie tzw. „młode”, powinny być koniecznie „stare”, co zawsze podkreśla moja mama. Koniecznie mączyste, czyli takie, które zawierają dużo skrobi, a po ugotowaniu ich miąższ jest suchy i rozsypujący się. Przykładowe odmiany to Bryza, Ibis, Tajfun, Gracja.
Najlepsze domowe kopytka
[przepis]
kilogram ziemniaków
jajko
300 g mąki pszennej
łyżka mąki ziemniaczanej
sól
[/przepis]
- Ziemniaki obrać ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić.
- Jeszcze gorące przepuścić przez maszynkę lub praskę do ziemniaków i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
- Zagotować duży garnek osolonej wody.
- Do ostudzonych ziemniaków wbić jajko i dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną.
- Zagnieść gładkie ciasto.
- Podzielić je na trzy porcje.
- Z każdej uformować wałek o średnicy kciuka, lekko go spłaszczyć i pokroić na kawałki długości 3 cm.
- Kopytka wkładać partiami do wrzątku, gotować ok. minutę od wypłynięcia, a następnie wyławiać łyżką cedzakową na półmisek.
Komentarze
Zmówiłyśmy się czy co? U mnie na obiad dzisiaj były kopytka. Z sosem pieczarkowym :-). Twoje wyglądają pysznie. Moje też były pyszne. Może dlatego, że robimy je identycznie… (?) :-)
Ale śmiesznie :))) Koputka są pyszne, szczególnie w taki jesienny czas. Pozdrawiam serdecznie!
Genialny przepis.Robię kopyta teraz bardzo często.Dziękuję.Wyjdą nawet bez mąki ziemniaczanej . Polecam.
Moja mama zawsze trochę mąki ziemniaczanej dodawała to i ja dodaję :)
Moim skromnym zdaniem z mąką ziemniaczaną są bardziej zwarte. PRZE- PYSZNE! Ale… zdarzało mi się z pośpiechu zapomnieć dodać maki ziemniaczanej i .. nawet wtedy były „zjadliwe ” :), „mieksze ” ale wciąż bezczelnie dobre :) . Ziemniaki właśnie studzę i jutro …kopytka. uwielbiam :) Dziękuję za podzielenie sie przepisem. Danie to stało sie proste i szybkie w wykonaniu. Zawsze robilam na „oko” i roznie wychodziły. Z tym przepisem to „kaszka z mleczkiem.
” Pozdrawiam :)
Moim skromnym zdaniem z mąką ziemniaczaną są bardziej zwarte. PRZE- PYSZNE! Ale… zdarzało mi się z pośpiechu zapomnieć dodać maki ziemniaczanej i .. nawet wtedy były „zjadliwe ” :), „mieksze ” ale wciąż bezczelnie dobre :) . Ziemniaki właśnie studzę i jutro będą …kopytka. uwielbiam :) Dziękuję za podzielenie sie przepisem. Danie to stało sie proste i szybkie w wykonaniu.
Zawsze robilam na „oko” i różnie wychodziły.
Z tym przepisem to „kaszka z mleczkiem.
” Pozdrawiam :)