Dania główne | Kuchnia | Wegetariańskie

Najlepsze domowe kopytka

Jeśli jeszcze nie wiesz, jak się robi domowe kopytka, to służę pomocą. Sprawa jest prosta, ale pamiętaj, że najważniejsze są ziemniaki. Kopytka doskonale smakują w towarzystwie sosów gulaszowych, grzybowych lub z przyrumienioną cebulką.

Najlepsze-kopytka_02

Najlepsze-kopytka_04

Jakie ziemniaki nadają się na kopytka?

W żadnym razie tzw. „młode”, powinny być koniecznie „stare”, co zawsze podkreśla moja mama. Koniecznie mączyste, czyli takie, które zawierają dużo skrobi, a po ugotowaniu ich miąższ jest suchy i rozsypujący się. Przykładowe odmiany to Bryza, Ibis, Tajfun, Gracja.

Najlepsze domowe kopytka

[przepis]

kilogram ziemniaków

jajko

300 g mąki pszennej

łyżka mąki ziemniaczanej

sól

[/przepis]

  1. Ziemniaki obrać ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić.
  2. Jeszcze gorące przepuścić przez maszynkę lub praskę do ziemniaków i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  3. Zagotować duży garnek osolonej wody.
  4. Do ostudzonych ziemniaków wbić jajko i dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną.
  5. Zagnieść gładkie ciasto.
  6. Podzielić je na trzy porcje.
  7. Z każdej uformować wałek o średnicy kciuka, lekko go spłaszczyć i pokroić na kawałki długości 3 cm.
  8. Kopytka wkładać partiami do wrzątku, gotować ok. minutę od wypłynięcia, a następnie wyławiać łyżką cedzakową na półmisek.

Najlepsze-kopytka_03_1

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zmówiłyśmy się czy co? U mnie na obiad dzisiaj były kopytka. Z sosem pieczarkowym :-). Twoje wyglądają pysznie. Moje też były pyszne. Może dlatego, że robimy je identycznie… (?) :-)

Genialny przepis.Robię kopyta teraz bardzo często.Dziękuję.Wyjdą nawet bez mąki ziemniaczanej . Polecam.

Moim skromnym zdaniem z mąką ziemniaczaną są bardziej zwarte. PRZE- PYSZNE! Ale… zdarzało mi się z pośpiechu zapomnieć dodać maki ziemniaczanej i .. nawet wtedy były „zjadliwe ” :), „mieksze ” ale wciąż bezczelnie dobre :) . Ziemniaki właśnie studzę i jutro …kopytka. uwielbiam :) Dziękuję za podzielenie sie przepisem. Danie to stało sie proste i szybkie w wykonaniu. Zawsze robilam na „oko” i roznie wychodziły. Z tym przepisem to „kaszka z mleczkiem.
” Pozdrawiam :)

Moim skromnym zdaniem z mąką ziemniaczaną są bardziej zwarte. PRZE- PYSZNE! Ale… zdarzało mi się z pośpiechu zapomnieć dodać maki ziemniaczanej i .. nawet wtedy były „zjadliwe ” :), „mieksze ” ale wciąż bezczelnie dobre :) . Ziemniaki właśnie studzę i jutro będą …kopytka. uwielbiam :) Dziękuję za podzielenie sie przepisem. Danie to stało sie proste i szybkie w wykonaniu.
Zawsze robilam na „oko” i różnie wychodziły.
Z tym przepisem to „kaszka z mleczkiem.
” Pozdrawiam :)