Bezglutenowe | Kuchnia | Sałatki | Wegetariańskie

Surówka z czerwonej kapusty – najlepsza!

Czerwona kapusta jest mniej popularna od białej (właściwie zielonej), a surówka z czerwonej kapusty gości na naszych stołach i cieszy podniebienie zbyt rzadko. Taka surówka po pierwsze cieszy oczy pięknym, głębokim kolorem, ale przecież nie to jest najważniejsze. Jest przepyszna i jest to jedna z niewielu surówek, którą moje dzieci jedzą bez mrugnięcia okiem. Warto przygotować ją dzień wcześniej, by pozwolić jej spokojnie dojrzeć. Poszatkowaną kapustę warto przelać wrzątkiem, choć ja wrzucam ją do garnka i gotuję ok. 2-3 minut. Wciąż jest chrupiąca, ale zdecydowanie delikatniejsza. Będzie doskonałym towarzystwem dla klasycznego gulaszu (przepis znajdziesz tu), ale też świetnie się sprawdzi jako dodatek do wszelkich wege burgerów (sprawdzone przepisy znajdziesz tu), pieczonego drobiu lub ryby. A jeśli masz ochotę na odmianę, to tu znajdziesz przepis na surówkę z kapusty białej :)

najlepsza-surowka-z-czerwonej-kapusty-przepis03

najlepsza-surowka-z-czerwonej-kapusty-przepis05

Najlepsza surówka z czerwonej kapusty.

[przepis]

500 g czerwonej kapusty

szara reneta

sok z 1 cytryny

cebula

3 łyżki oleju

sól

pieprz

[/przepis]

  1. Kapustę poszatkować.
  2. Wrzucić do garnka z osoloną, gotującą się wodą.
  3. Gotować 3 minuty, wylać na sitko, dokładnie odsączyć.
  4. Przełożyć do miski, skropić połową soku z cytryny, ostudzić.
  5. Jabłko obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w dobrą kostkę.
  6. Wymieszać z pozostałym sokiem, a następnie połączyć z kapustą.
  7. Cebulę drobno posiekać. Dodać do miski z kapustą i jabłkiem.
  8. Wymieszać, wlać olej.
  9. Doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem schłodzić w lodówce.

 

najlepsza-surowka-z-czerwonej-kapusty-przepis06

najlepsza-surowka-z-czerwonej-kapusty-przepis04

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ja ją uwielbiam : kapustę poszatkowaną wrzucam do wrzątku na kilka chwil, odcedzam, dodaję jabłko, cytryna, cukier, sól, pieprz, olej i już PYCHOTA, nawet teściowa woli moja od swojej ;)

A mi niestety taka sparzona wrzątkiem kapusta nie smakuje w ogóle, wolę w wersji miękkiej na ciepło, albo całkiem na surowo chrupiącą.

Przygotowują surówkę z czerwonej kapusty nie sparzam jej wrzątkiem. Posypuję solą i po godzinie jest miększa. Dodaję jeszcze orzechy.