Czerwona kapusta jest mniej popularna od białej (właściwie zielonej), a surówka z czerwonej kapusty gości na naszych stołach i cieszy podniebienie zbyt rzadko. Taka surówka po pierwsze cieszy oczy pięknym, głębokim kolorem, ale przecież nie to jest najważniejsze. Jest przepyszna i jest to jedna z niewielu surówek, którą moje dzieci jedzą bez mrugnięcia okiem. Warto przygotować ją dzień wcześniej, by pozwolić jej spokojnie dojrzeć. Poszatkowaną kapustę warto przelać wrzątkiem, choć ja wrzucam ją do garnka i gotuję ok. 2-3 minut. Wciąż jest chrupiąca, ale zdecydowanie delikatniejsza. Będzie doskonałym towarzystwem dla klasycznego gulaszu (przepis znajdziesz tu), ale też świetnie się sprawdzi jako dodatek do wszelkich wege burgerów (sprawdzone przepisy znajdziesz tu), pieczonego drobiu lub ryby. A jeśli masz ochotę na odmianę, to tu znajdziesz przepis na surówkę z kapusty białej :)
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty.
[przepis]
500 g czerwonej kapusty
szara reneta
sok z 1 cytryny
cebula
3 łyżki oleju
sól
pieprz
[/przepis]
- Kapustę poszatkować.
- Wrzucić do garnka z osoloną, gotującą się wodą.
- Gotować 3 minuty, wylać na sitko, dokładnie odsączyć.
- Przełożyć do miski, skropić połową soku z cytryny, ostudzić.
- Jabłko obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w dobrą kostkę.
- Wymieszać z pozostałym sokiem, a następnie połączyć z kapustą.
- Cebulę drobno posiekać. Dodać do miski z kapustą i jabłkiem.
- Wymieszać, wlać olej.
- Doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem schłodzić w lodówce.
Komentarze
Ja w święta :-)
U nas też była w święta :)
Do tej pory jadłam gotowana bo tak na Śląsku A tu takie odkrycie…surówka….pycha :-)
Kamila Cwołek w turcji je sie surowke
A widzisz….Mi też bardziej w formie odpowiada
Ja ją uwielbiam : kapustę poszatkowaną wrzucam do wrzątku na kilka chwil, odcedzam, dodaję jabłko, cytryna, cukier, sól, pieprz, olej i już PYCHOTA, nawet teściowa woli moja od swojej ;)
Jest genialna, łagodniejsza od białej, pychota!
Ja jadam! Moge zjesc sama pol glowki :)
Zuch dziewczyna <3
Nie chwaląc się jestem mistrzem surówki z czerwonej kapusty. Jedliśmy przed świętami. Mniam!
Jak coś się robi świetnie, to trzeba się chwalić :) Pozdrawiam mistrzynię!
Mistrzowski przepis jest taki sam, trochę się różni..? :) jakiś magiczny składnik… ? :)
Moja też jest mistrzowska ;) gotuję poszatkowaną kapustę, dodaję starte na dużych oczkach jabłko, sól,pieprz, kapkę octu i przesmażoną cebulkę z boczkiem. Mniami :)
Inspirowałam się przepisem Jadłonomii na surówkę z granatem, ale potem pominęłam granaty, a do sosu dodaję łyżeczkę musztardy :)
Taką surówkę zawsze moja mama robiła :)
Warto sobie przypomnieć ten smak :)
Pycha, uwielbiam ja Moja mama dodaje do niej rodzynki zamiast jabłek i tez jest super
Bardzo lubię plus rodzynki jeszcze :-)
ja wolę surówkę z marchewką i jabłkiem a nie z czerwonej kapusty :P :)
A ja ,z dodatkiem żurawiny słodzonej sokiem jabłkowym :)
Ja jestem na głodzie warzywnym – ale jak to bywa – słaba silna wola
Ja właśnie dzis miałam na obiadek
Ja robilam dokladnie ta sama w poniedzialek ;)
Cudnej urody zdjęcie :)
Taką właśnie robię i wszyscy w domu ją uwielbiamy.
Ja! A w Swieta krolowala u nas surowka z selera! :-) Wogole lubimy i jemy sporo surowek (y)
Ja kocham,tylko poszatkowaną kapustę sparzam we wrzącej wodzie,składniki te same + olej- -uwielbiam ta surówkę :)
A wiesz czym się dziś zajadłam? Młodą kapustą z marchewką i prażonym słonecznikiem. Przepis od Ciebie :) pycha
Podgotowana to już nie surówka ;-) Tylko sałatka:-) Ja jem na surowo. Poszatkowana, posolona, wygnieciona – mieknie:-)
ja robię tak, że poszatkowaną polewam wrzątkiem na sitku , i gotowe reszta dodaje jak u Ciebie
Jajaja uwielbiam piekne fotkA ❤️❤️
uwielbiam :)
Smakowita!!!!!!
Nie lubię czerwonej kapusty i nie mogę się do niej przekonać. Zdecydowanie wolę białą.
Może przetestuję w ten weekend! Tylko pewnie z innym jabłkiem, bo nie wiem, czy w Barcelonie uda mi się dostać szarą renetę.
Uwielbiam czerwona kapustę z dodatkiem rodzynek i dżemu z czarnej porzeczki :) ps. kapustę w Twojej wersji jadłam wczoraj ;)
Ja jadłam w Wielkanoc, dwa rodzaje! :) Pychota!
Moja mama dziś zrobiła jutro będę smakować :)
Polecam zamiast oleju dobrą oliwę, smak jest cudowny! No i odrobinkę cukru, na smaczek :)
część moich domowników jej nie ruszyła, zachwytu nie było
Może to i dobrze ;)
Brzmi pysznie! Będzie jutro
Aniu, doskonały wybór :)))
U mnie dziś na obiad kotleciki owsiane ze szpinakiem i fetą z Twojego przepisu,ciekawa jestem,jak wyjdą :)
Oj, jak ja ich dawno nie robiłam, a są takie smaczne :)
Najlepszą surówkę z czerwonej kapusty jadłam w Prusach, tuż za miedzą Krakowa Niestety ja nie potrafię takiej zrobić :(
A u kogo to Marysiu? ;-)
Kaziu, u wspaniałych i gościnnych ludzi 😊
Lubie surówki ale z czerwoniej kapusty nie umiem,zawsze za twarda mi wychodzi
Jutro kotlety ziemniaczane i oczywiście surówka z czerwonej kapusty. Dzięki za inspirację
Moja mama taką robiła! Dziękuję za inspirację :-)
Najlepsza babcina PRL-owska surówka :D
A mi niestety taka sparzona wrzątkiem kapusta nie smakuje w ogóle, wolę w wersji miękkiej na ciepło, albo całkiem na surowo chrupiącą.
Przygotowują surówkę z czerwonej kapusty nie sparzam jej wrzątkiem. Posypuję solą i po godzinie jest miększa. Dodaję jeszcze orzechy.