W kategorii brzydalów mają u mnie pierwsze miejsce. Ostra konkurencja to ciacha z truskawkami, na które przepis znajdziecie tu. Ale jak wytłumaczyć fakt, że zaraz po upieczeniu i osiągnięciu temperatury nie grożącej poparzeniem, zniknęły z talerzyka w kuchni w ciągu 7 minut? Cuda, moi mili cuda. Wielkie, mega jagodowe ciacha owsiane polecają się państwa uwadze :)
Najbrzydsze owsiane ciastka na świecie – z jagodami i malinami
200 g jagód
100 g malin
200 g płatków owsianych
50 g migdałów
120 g mąki pszennej i trochę do podsypania
80 g brązowego cukru
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
80 ml oleju
200 ml mleka roślinnego (ew. maślanki)
Piekarnik rozgrzać do 200 st.C. Owoce umyć, dokładnie odsączyć na sitku. Do blendera wsypać płatki i migdały. Zmiksować na proszek. Wsypać do miski, dodać mąkę pszenną, cukier, proszek do pieczenia, sól i skórkę z cytryny. Wlać olej i mleko, wymieszać metalową łyżką, żeby składniki lekko się połączyły, wtedy dodać maliny i delikatnie zagnieść ciasto. To ciasto nie lubi dokładnego wyrabiania. Powinno być grudkowate i jakby niedokończone. Jeśli jest bardzo klejące, podsypać jeszcze odrobiną mąki. Wyłożyć je na stolnicę wysypaną mąką, uformować wałek o średnicy ok. 4 cm i pokroić na 2 cm kawałki. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu położyć jagody i lekko je wgnieść w ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 30 minut, aż wierzch się przyrumieni. Po upieczeniu przełożyć na kratkę i zostawić do wystygnięcia.
Komentarze
A ja z jogurtem naturalnym dziś :-)
:) Super!
zjadamy!
Smacznego :)
Wyglądają ładnie, nie wiem co od nich chcesz:))
Bo takie są lace wielkie i nieforemne. Ale smakiem nadrabiają :)))
One są miękkie?
Z wierzchu twardsze, w środku miękkie.
Jakie brzydale? Wyglądają niezwykle apetycznie :)
Apetyczne brzydale :)))
co myślisz aby dodać inną mąkę?
Z orkiszową próbowałam i jest ok. To nie jest wymagające ciasto, więc nie powinno być problemu :)
dziękuję :)
my znowu muffinki :D
Pycha!
Właśnie wczoraj zebrałam-prawdziwe,górskie :D na pewno będę zajadała z musli na śniadanie i zrobię racuszki :)
Ale super :) Gdzie zbierałaś?
W Zakopanym ,właśnie jestem na urlopie :)
Ja się nie zgadzam :) są śliczne , sielskie i bardzo eco ;) i zapewne smakują nieziemsko <3 smacznego :)
Dzięki za tak miłe określenie moich brzydalków :) Ściskam mocno!
Nie kuś Beatko, nie kuś… ;)
:)
Czy mrożone jagody tez mozna wrzucić?
Można :)
Może i najbrzydsze, ale za to jakie fotogeniczne!
Dziekuje
Moja wersja z małą modyfikacja: ksylitol Sante zamiast cukru i mąka Orkiszowa zamiast pszennej :-)
Wyglądają obłędnie :))))
Aż mi zapachniało babci pierogami! :))) a ciacha wyglądają wyjątkowo apetycznie! Nic tylko wcinać!
A ja wczoraj upiekłam waniliowe ciasteczka z jagodami :) Moje maleństwo cieszyło się strasznie. Pozdrawiam
A ja dzisiaj je popełniłam, zmodyfikowałam na mega zdrową wersję :) http://naturalnakuchnia.blox.pl/2015/07/Ciasteczka-migdalowo-owsiane-Z-jagodami-i.html
Wspaniałe :)
Dzień dobry. Mam pytanie jakiej konsystencji powinno być ciasto przed wyłożeniem na blasze? Pytam bo zrobiłam, niestety ciasto było bardzo rzadkie i klejące (nie moglam nic uformowac ;))wiec dodałam mąki ale musiałam dodać jej jeszcze przynajmniej raz tyle co w przepisie. W smaku dobre wyszło ale po czasie mam wrażenie, ze twarde bardzo się zrobily:).
Może jakieś pomysły co złe zrobiłam? ;)
No i dziękuję za odpowiedź.
P.s. bardzo lubię Pani bloq:).
Ciasto jest klejące i dość rzadkie, trudno się je formuje, dlatego ciacha są takie brzydkie i smaczne ;)
Najlepsze ciastka ma swiecie!:) Super przepis! Pozdrawiam, Ewelina
Najlepsze ciastka ma swiecie!:) Super przepis! Pozdrawiam