Tajemnicą udanych muffinów jest ciasto. Otóż musisz wiedzieć, że ciasto to nie lubi być zbyt dokładnie wymieszane. Wystarczy kilka ruchów metalową łyżką tak, by składniki się połączyły i tyle. Żadnych mikserów, żadnych trzepaczek, żadnego ucierania, ok? Muffiny z rabarbarem są lekkie i puszyste, lekko kwaskowe. No pyszne są i już :)
Muffiny z rabarbarem
(na 12 sztuk)
[przepis]
2 jajka
150 ml oleju
200 ml śmietany 18%
300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
150 g cukru
350 g rabarbaru
opcjonalnie masło i bułka do formy
[/przepis]
Do dzbanka wbić jajka, dodać olej i śmietanę, wymieszać do połączenia składników. W misce połączyć mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier. Połączyć suche i mokre składniki mieszając metalową łyżką. Rabarbar pokroić, dodać do ciasta, wymieszać. Przygotować formę do muffinów smarując ją masłem i posypując tartą bułką. Jeśłi używasz formy silikonowej, pominąć ten etap. Rozłożyć ciasto równomiernie do zagłębień. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 dt.C. Piec ok. 25 minut, aż wierzch się ładnie przyrumieni. Upieczone muffiny wyjąć z formy i rozłożyć na kratce do ostygnięcia.
Komentarze
Czy śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym??
Tak, bez problemu :)
Właśnie upiekłam. Z rabarbarem i truskawkami. Pycha… Mąż nie może się oderwać i zjada jeszcze gorące:) Dziękuję za przepis.
A moje w ogóle nie wyrosły. Nawet trzymałam 10 minut dłużej w piekarniku, a mimo to zakalec. :(
Wyglądają bardzo smacznie. Uwielbiam rabarbar a także wszystkie przepisy z nim związane! ; ) Dziękuje za inspiracje
Muffiny wyszły przepyszne, dziękuje za przepis :)
Zastanawiam się nad zastąpieniem cukru erytrolem. Czy myśli Pani, ze równie ładnie wyrosną?
Tak, ja też często zastępuję w wypiekach tradycyjny cukier erytrolerm. Pozdrawiam serdecznie :)