Ciasta i ciasteczka | Dla dzieci | Kuchnia | Wegetariańskie

Muffiny dyniowo-marchewkowe z cynamonem

Jeśli zastanawiasz się, co upiec na rozpoczynający się właśnie weekend, to właśnie znalazłaś odpowiedź – muffiny dyniowo-marchewkowe będą wspaniałym wyborem! Są idealną przekąską, niezbyt słodkie, pachnące cynamonem, wilgotne i sycące. Właśnie tymi muffinami będziemy częstować na niedzielnych warsztatach, o których pisałam tu.

Muffiny-dyniowo-marchewkowe-babeczki_01

Muffiny-dyniowo-marchewkowe-babeczki_08

Muffiny-dyniowo-marchewkowe-babeczki_10

Muffiny dyniowo-marchewkowe z cynamonem

[przepis]

400 g dyni

2 marchewki

350 g mąki orkiszowej z pełnego przemiału

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

100 g cukru trzcinowego

łyżka cynamonu

szczypta soli

jajko

130 ml mleka

130 ml oleju

dodatkowo:

100 g bakalii

olej do wysmarowania folii

[/przepis]

  1. Pokroić dynię w plastry, marchewkę przekroić wzdłuż na pół.
  2. Warzywa ułożyć na blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piec do miękkości, ok. 30 minut.
  3. Następnie wyjąć, ostudzić, obrać dynię i marchew ze skóry, zblendować na puree.
  4. Wymieszać w misce suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cynamon i sól.
  5. W drugim naczyniu wymieszać jajko, mleko i olej.
  6. Do suchych składników dodać marchewkę z dynią oraz masę mleczno-jajeczną.
  7. Wymieszać łyżką, tak by składniki się połączyły. Ciasta nie należy mieszać długo i dokładnie, powinno pozostać lekko grudkowate.
  8. Formę na muffiny wysmarować olejem, nałożyć ciasto.
  9. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C i piec ok. 40 minut.
  10. Muffiny smakują doskonale same, albo ozdobione czapą bitej śmietany.

Muffiny-dyniowo-marchewkowe-babeczki_04

Muffiny-dyniowo-marchewkowe-babeczki_11

Muffiny-dyniowo-marchewkowe-babeczki_12

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zobaczyłam je wczoraj i stwierdziłam, że MUSZĘ je zrobić! I zrobiłam!
W pośpiechu kupiłam orkisz :-/ zamiast mąki orkiszowej, ale dałam pszenną i tez jest ok.
A na wierzchu zamiast śmietany lukier z prażonymi migdałami- dekoracja nie popsuje się podczas transportu a mam zamiar zanieść je do pracy, by osłodzić poniedziałek wpółpracownikom :-P
Dziękuję za przepis, trafia do mojego przepiśnika :-)