Muffiny dyniowo-marchewkowe z cynamonem

23 października 2015, 18:34 | Ciasta i ciasteczka Dla dzieci Kuchnia Wegetariańskie | 30
Muffiny  dyniowo-marchewkowe z cynamonem

Jeśli zastanawiasz się, co upiec na rozpoczynający się właśnie weekend, to właśnie znalazłaś odpowiedź – muffiny dyniowo-marchewkowe będą wspaniałym wyborem! Są idealną przekąską, niezbyt słodkie, pachnące cynamonem, wilgotne i sycące. Właśnie tymi muffinami będziemy częstować na niedzielnych warsztatach, o których pisałam tu.

Muffiny-dyniowo-marchewkowe-babeczki_01

Muffiny-dyniowo-marchewkowe-babeczki_08

Muffiny-dyniowo-marchewkowe-babeczki_10

Muffiny dyniowo-marchewkowe z cynamonem

400 g dyni

2 marchewki

350 g mąki orkiszowej z pełnego przemiału

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

100 g cukru trzcinowego

łyżka cynamonu

szczypta soli

jajko

130 ml mleka

130 ml oleju

dodatkowo:

100 g bakalii

olej do wysmarowania folii

  1. Pokroić dynię w plastry, marchewkę przekroić wzdłuż na pół.
  2. Warzywa ułożyć na blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piec do miękkości, ok. 30 minut.
  3. Następnie wyjąć, ostudzić, obrać dynię i marchew ze skóry, zblendować na puree.
  4. Wymieszać w misce suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cynamon i sól.
  5. W drugim naczyniu wymieszać jajko, mleko i olej.
  6. Do suchych składników dodać marchewkę z dynią oraz masę mleczno-jajeczną.
  7. Wymieszać łyżką, tak by składniki się połączyły. Ciasta nie należy mieszać długo i dokładnie, powinno pozostać lekko grudkowate.
  8. Formę na muffiny wysmarować olejem, nałożyć ciasto.
  9. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C i piec ok. 40 minut.
  10. Muffiny smakują doskonale same, albo ozdobione czapą bitej śmietany.

Muffiny-dyniowo-marchewkowe-babeczki_04

Muffiny-dyniowo-marchewkowe-babeczki_11

Muffiny-dyniowo-marchewkowe-babeczki_12

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

30 odpowiedzi na “Muffiny dyniowo-marchewkowe z cynamonem”

  1. To ja skorzystam z zaproszenia ;)

  2. Co bedzie w arkadii w niedziele

  3. Cóż to będzie w Arkadii pisz Beatko???

  4. szkoda Bratki ze to Warszawa a nie Poznań

  5. Wysyłkowo, nad morze, poproszę :D

  6. czad, super, chyba się skuszę. Na zrobienie :) Pięknej niedzieli

  7. A ja sobie zrobie w niedziele , wygladaja Tak ze brak mu slow , powodzenia w niedziele Lawendo

  8. Oooooooo ale cudne! Az slinka leci

  9. a ja dzisiaj piekłam ciasto dyniowo-marchewkowe :)

  10. Zobaczyłam je wczoraj i stwierdziłam, że MUSZĘ je zrobić! I zrobiłam!
    W pośpiechu kupiłam orkisz :-/ zamiast mąki orkiszowej, ale dałam pszenną i tez jest ok.
    A na wierzchu zamiast śmietany lukier z prażonymi migdałami- dekoracja nie popsuje się podczas transportu a mam zamiar zanieść je do pracy, by osłodzić poniedziałek wpółpracownikom :-P
    Dziękuję za przepis, trafia do mojego przepiśnika :-)

  11. Majana pisze:

    Raju, jak tu pięknie! A te muffiny są cudowne Beatko.
    Poproszę choć kawałek na spróbowanie.
    Uściski ślę :*

  12. były pyszne :)))))))))))

  13. Paulina pisze:

    A czy można dodać surowej marchewki? Puree z dyni mam juz zamrozone i nie chce mi się czekać na pieczoną marchew;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *