Mam kota na punkcie mleka. Najlepsze na świecie naleśniki z serem na słodko mojej mamy.

25 sierpnia 2015, 08:26 | Dania główne Dla dzieci Kuchnia Wegetariańskie | 46
Mam kota na punkcie mleka. Najlepsze na świecie naleśniki z serem na słodko mojej mamy.

nalesniki-z-serem-na-slodko_6

nalesniki-z-serem-na-slodko_5To jest potrawa, którą mogłam jeść bez końca, gdy byłam małą dziewczynką. Absolutny klasyk gatunku, czyli naleśniki z serem na słodko. Chyba wszystkie dzieci jakie znam, kochają to danie. Delikatnie słodka masa serowa, przygotowana na bazie sera białego i śmietany to doskonałe źródło białka, tak potrzebnego młodemu organizmowi. Ja wzbogacam ją jeszcze odrobiną cytrynowej skórki, która nadaje całości lekkiej, orzeźwiającej nuty. Do tego domowe, cieniutkie naleśniki i nieodłączny dodatek w postaci lekko kwaśniej śmietany, którą polewam naleśniki tuż przed podaniem. Same naleśniki można usmażyć dzień wcześniej. Doskonale przechowują się w lodówce z serowym nadzieniem do dwóch dni. Gdy do kuchni wpada chmara głodnych dzieci, rozgrzewam spokojnie patelnię, kładę na niej trochę masła, gdy się stopi układam naleśniki i na średnim ogniu lekko je rumienię z obu stron. Wierzcie lub nie, nie ma mocnych na te smakowitości :)

nalesniki-z-serem-na-slodko_2Najlepsze na świecie naleśniki z serem na słodko

na naleśniki:

  • 200 g mąki
  • 2 jajka
  • 500 ml mleka
  • szczypta soli

na masę serową:

  • 400 g sera białego półtłustego
  • 50 g cukru
  • 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • 100 ml śmietany 18%

dodatkowo:

  • śmietana i cukier do podania
  • masło i olej do smażenia

Mąkę wsypać do miski, wbić jajka, dodać mleko i sól. Zmiksować składniki na gładką masę, odstawić na pół godziny. Rozgrzać patelnię, natłuścić ją cienką warstwą oleju i smażyć kolejno naleśniki. Przygotować nadzienie. Ser, cukier, skórkę cytrynową i śmietanę zmiksować lub wymieszać dokładnie widelcem, rozgniatając wszystkie grudki. Nakładać nadzienie na połowę naleśników, składać na pół i jeszcze raz na pół. Przed podaniem rozgrzać niewielką ilość masła na patelni, zrumienić nadziane wcześniej naleśniki z obu stron, a następnie polać śmietaną.

nalesniki-z-serem-na-slodko

nalesniki-z-serem-na-slodko_7

nalesniki-z-serem-na-slodko_3

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

46 odpowiedzi na “Mam kota na punkcie mleka. Najlepsze na świecie naleśniki z serem na słodko mojej mamy.”

  1. No jakżesz nie lubić?. Wczoraj takie były . Miłego dnia

  2. My mieliśmy wczoraj na obiad i dzisiaj na śniadanie ☺. Zrobiłam 20 szt. ☺

  3. ooooo tak to tez hit mojego dziecinstwa :)

  4. Najlepsze naleśniki to właśnie te z serem. Babcia robiła je po mistrzowsku! :)

  5. Mojej Mamy tez byly najlepsze na swiecie :-)))))

  6. Uwielbiam! Ale w tej wersji tylko zrolowane ;) No i oprócz skórki dodaję żółtko.

  7. Ewa Podbiera pisze:

    Kocham takie, ale mogę tylko jednego bo nabiał niestety mi szkodzi :/

  8. Marta Duda pisze:

    Właśnie wczoraj robiłam :) Leon się zajadał :)

  9. Aga Sz pisze:

    Wczoraj smażyłam! ❤️

  10. daywithcoffee pisze:

    klasyk- narobiłaś mi ochoty ;) spróbuje dodać skórki z cytryny, ciekawa jestem smaku :)

  11. Bardzo lubię naleśniki ,tylko tych z serem nie,bo nie lubię sera.Ale pozostałe bardzo często robię.można wyczarować tak wiele pysznych dań z naleśnikiem w roli głównej:)

  12. Anna Klocke pisze:

    Wygladaja niesamowicie!!! Ja tez bardzo lubie z lodami i swiezymi owocami…..ale mam teraz ochote na nalesniki :)

  13. Każda mama robi najlepsze naleśniki na świecie :)

  14. Lubimy bardzo :) Właśnie dziś będą u nas :)

  15. ihihihihih miałam je wczoraj na obiad :) i to jeszcze robione przez męża ihihihi podwójna radość :)

  16. :)) uwielbiam tak jak i moja rodzinka :)

  17. uwielbiam i mogę je jeść codziennie, moje dzieci też bardzo lubią naleśniki :-)

  18. wczoraj robiłam :) jeszcze na dziś starczyło

  19. Uwielbiam!!
    Z koglem-moglem… I biały ser… I w trójkąt i na masło i na patelnię… Jezzzzu… i posypane cukrem trzcinowy co się karmelizuje i chrupkie tak pysznie….. mniom

  20. Kocham !!! Na śniadanie. Nawet codziennie. ☺

  21. Marta Czajkowska-Raj pisze:

    Czy ciasto naleśnikowe można odstawić na dłużej niż pół h (np. na cały dzień) ? Chciałabym je przygotować przed pracą, a po powrocie szybko usmażyć i jeść:)

  22. Ewa Hewanicka pisze:

    pozdrowienia dla mamy ….

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *