To jest potrawa, którą mogłam jeść bez końca, gdy byłam małą dziewczynką. Absolutny klasyk gatunku, czyli naleśniki z serem na słodko. Chyba wszystkie dzieci jakie znam, kochają to danie. Delikatnie słodka masa serowa, przygotowana na bazie sera białego i śmietany to doskonałe źródło białka, tak potrzebnego młodemu organizmowi. Ja wzbogacam ją jeszcze odrobiną cytrynowej skórki, która nadaje całości lekkiej, orzeźwiającej nuty. Do tego domowe, cieniutkie naleśniki i nieodłączny dodatek w postaci lekko kwaśniej śmietany, którą polewam naleśniki tuż przed podaniem. Same naleśniki można usmażyć dzień wcześniej. Doskonale przechowują się w lodówce z serowym nadzieniem do dwóch dni. Gdy do kuchni wpada chmara głodnych dzieci, rozgrzewam spokojnie patelnię, kładę na niej trochę masła, gdy się stopi układam naleśniki i na średnim ogniu lekko je rumienię z obu stron. Wierzcie lub nie, nie ma mocnych na te smakowitości :)
Najlepsze na świecie naleśniki z serem na słodko
[przepis]
na naleśniki:
- 200 g mąki
- 2 jajka
- 500 ml mleka
- szczypta soli
na masę serową:
- 400 g sera białego półtłustego
- 50 g cukru
- 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
- 100 ml śmietany 18%
dodatkowo:
- śmietana i cukier do podania
- masło i olej do smażenia
[/przepis]
- Mąkę wsypać do miski, wbić jajka, dodać mleko i sól.
- Zmiksować składniki na gładką masę, odstawić na pół godziny.
- Rozgrzać patelnię, natłuścić ją cienką warstwą oleju i smażyć kolejno naleśniki.
- Przygotować nadzienie. Ser, cukier, skórkę cytrynową i śmietanę zmiksować lub wymieszać dokładnie widelcem, rozgniatając wszystkie grudki.
- Nakładać nadzienie na połowę naleśników, składać na pół i jeszcze raz na pół.
- Przed podaniem rozgrzać niewielką ilość masła na patelni, zrumienić nadziane wcześniej naleśniki z obu stron, a następnie polać śmietaną.
Komentarze
No jakżesz nie lubić?. Wczoraj takie były . Miłego dnia
Agnieszko, a ze skórką cytrnyny robisz, czy bez?
Bez skórki. Nie podchodzi mi. Ale i bez tego są pyszne. Za to z domowym cukrem waniliowym, takie najbardziej lubimy. 😃
Pycha!
Lubimy!
U nas dziewczyny uwielbiają. No ja też oczywiście, ale unikam z wiadomych względów ;)
U nas jeszcze z serem i rodzynkami mają powodzenie 😉
My mieliśmy wczoraj na obiad i dzisiaj na śniadanie ☺. Zrobiłam 20 szt. ☺
Nieźle. Pozdrawiam serdecznie!
Kochamy!
:)
ooooo tak to tez hit mojego dziecinstwa :)
Witaj w klubie :)))
Najlepsze naleśniki to właśnie te z serem. Babcia robiła je po mistrzowsku! :)
Babcie są tu niezastąpione :)
Mojej Mamy tez byly najlepsze na swiecie :-)))))
I tak właśnie ma być :))))
❤️
Uwielbiam! Ale w tej wersji tylko zrolowane ;) No i oprócz skórki dodaję żółtko.
A widzisz, a ja bez żółtka. Każdy ma swoje małe naleśnikowe tajemnice :)
Kocham takie, ale mogę tylko jednego bo nabiał niestety mi szkodzi :/
Mam podobnie :)
Właśnie wczoraj robiłam :) Leon się zajadał :)
Uściski dla Leona i dla Ciebie :)
Wczoraj smażyłam! ❤️
Ja chyba usmażę sobie znowu dziś :)
uwielbiam każde naleśniki
Oj tak, szczególnie takie prosto z patelni :)
klasyk- narobiłaś mi ochoty ;) spróbuje dodać skórki z cytryny, ciekawa jestem smaku :)
Życzę smacznego, daj znać, jak wyszły :)
Bardzo lubię naleśniki ,tylko tych z serem nie,bo nie lubię sera.Ale pozostałe bardzo często robię.można wyczarować tak wiele pysznych dań z naleśnikiem w roli głównej:)
Naleśnik to baza do wielu pyszności :) Pozdrawiam Jolu!
Wygladaja niesamowicie!!! Ja tez bardzo lubie z lodami i swiezymi owocami…..ale mam teraz ochote na nalesniki :)
O matko, z lodami! Aż mi ślinka cieknie!
Każda mama robi najlepsze naleśniki na świecie :)
:)))))) Masz absolutną rację Krysiu!
Lubimy bardzo :) Właśnie dziś będą u nas :)
ihihihihih miałam je wczoraj na obiad :) i to jeszcze robione przez męża ihihihi podwójna radość :)
:)) uwielbiam tak jak i moja rodzinka :)
uwielbiam i mogę je jeść codziennie, moje dzieci też bardzo lubią naleśniki :-)
wczoraj robiłam :) jeszcze na dziś starczyło
Uwielbiam!!
Z koglem-moglem… I biały ser… I w trójkąt i na masło i na patelnię… Jezzzzu… i posypane cukrem trzcinowy co się karmelizuje i chrupkie tak pysznie….. mniom
Kocham !!! Na śniadanie. Nawet codziennie. ☺
mniam :)
Czy ciasto naleśnikowe można odstawić na dłużej niż pół h (np. na cały dzień) ? Chciałabym je przygotować przed pracą, a po powrocie szybko usmażyć i jeść:)
pozdrowienia dla mamy ….