Dania główne | Dla dzieci | Kuchnia | Wegetariańskie

Najlepsze na świecie naleśniki z serem na słodko mojej mamy.

nalesniki-z-serem-na-slodko_6

nalesniki-z-serem-na-slodko_5To jest potrawa, którą mogłam jeść bez końca, gdy byłam małą dziewczynką. Absolutny klasyk gatunku, czyli naleśniki z serem na słodko. Chyba wszystkie dzieci jakie znam, kochają to danie. Delikatnie słodka masa serowa, przygotowana na bazie sera białego i śmietany to doskonałe źródło białka, tak potrzebnego młodemu organizmowi. Ja wzbogacam ją jeszcze odrobiną cytrynowej skórki, która nadaje całości lekkiej, orzeźwiającej nuty. Do tego domowe, cieniutkie naleśniki i nieodłączny dodatek w postaci lekko kwaśniej śmietany, którą polewam naleśniki tuż przed podaniem. Same naleśniki można usmażyć dzień wcześniej. Doskonale przechowują się w lodówce z serowym nadzieniem do dwóch dni. Gdy do kuchni wpada chmara głodnych dzieci, rozgrzewam spokojnie patelnię, kładę na niej trochę masła, gdy się stopi układam naleśniki i na średnim ogniu lekko je rumienię z obu stron. Wierzcie lub nie, nie ma mocnych na te smakowitości :)

nalesniki-z-serem-na-slodko_2

Najlepsze na świecie naleśniki z serem na słodko

[przepis]

na naleśniki:

  • 200 g mąki
  • 2 jajka
  • 500 ml mleka
  • szczypta soli

na masę serową:

  • 400 g sera białego półtłustego
  • 50 g cukru
  • 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • 100 ml śmietany 18%

dodatkowo:

  • śmietana i cukier do podania
  • masło i olej do smażenia

[/przepis]

  1. Mąkę wsypać do miski, wbić jajka, dodać mleko i sól.
  2. Zmiksować składniki na gładką masę, odstawić na pół godziny.
  3. Rozgrzać patelnię, natłuścić ją cienką warstwą oleju i smażyć kolejno naleśniki.
  4. Przygotować nadzienie. Ser, cukier, skórkę cytrynową i śmietanę zmiksować lub wymieszać dokładnie widelcem, rozgniatając wszystkie grudki.
  5. Nakładać nadzienie na połowę naleśników, składać na pół i jeszcze raz na pół.
  6. Przed podaniem rozgrzać niewielką ilość masła na patelni, zrumienić nadziane wcześniej naleśniki z obu stron, a następnie polać śmietaną.

nalesniki-z-serem-na-slodko

nalesniki-z-serem-na-slodko_7

nalesniki-z-serem-na-slodko_3

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Uwielbiam!!
Z koglem-moglem… I biały ser… I w trójkąt i na masło i na patelnię… Jezzzzu… i posypane cukrem trzcinowy co się karmelizuje i chrupkie tak pysznie….. mniom

Czy ciasto naleśnikowe można odstawić na dłużej niż pół h (np. na cały dzień) ? Chciałabym je przygotować przed pracą, a po powrocie szybko usmażyć i jeść:)