Jeśli nie teraz to kiedy chcesz się zająć swoim zdrowiem, dobrym samopoczuciem i super formą? Nie ma co czekać na wiosnę, na kolejny poniedziałek, na koniec karnawału, czy co tam Ci jeszcze przyjdzie do głowy. Zaopiekuj się sobą od dziś, nie ma co czekać na jutro, a ja Ci w tym z radością pomogę :) Jeśli na słowo „dieta” reagujesz nerwowo i masz dość czytania o odchudzaniu, czy życiu w stylu fit, to doskonale. Dziś wcale nie będę Cię do tego namawiać. Zamiast tego zabieram Cię na zakupy, bo warto zacząć dbanie o siebie od podstaw. O wiele prościej jest żyć i jeść zdrowo, jeśli w kuchni czeka solidna baza produktów, które Ci w tym pomogą. Jeszcze lepiej, jeśli nie musisz wydawać na to fortuny. Bo zdrowo, to wcale nie znaczy drogo. Dziś napiszę trochę o tym, co można znaleźć w sieci Tesco w dziale zdrowej żywności. Ja sama często tam myszkuję. Szukam produktów bez laktozy, mąk z pełnego przemiału (mają bogaty wybór), produktów bez cukru. Na stronie Tesco znajdziesz katalog z dużą gamą produktów zdrowych, które warto mieć pod ręką oraz masę inspiracji na zdrowe przepisy wegańskie, bez cukru, bez laktozy, dla mam karmiących i dla maluchów. Po zdrowe przepisy od Tesco zajrzyj tu.
Jako samozwańcza mistrzyni układania list zakupowych, podzielę się dziś listą uniwersalną na aktualny sezon.
Moja żelazna baza, czyli co warto mieć w spiżarni
Ta lista, to właściwie gotowa lista zakupów, która u nas w domu krąży z małymi modyfikacjami bardzo często, żeby nie rzec stale. To produkty, które stanowią moją bazę do przygotowywania codziennych posiłków, to rzeczy, bez których trudno byłoby mi się w kuchni obyć.
Produkty suche:
mąka orkiszowa z pełnego przemiału
mąka kukurydziana
mąka gryczana
kasza jaglana
kasza kukurydziana
płatki owsiane
czerwona soczewica
ciecierzyca
makaron
Tłuszcze:
oliwa z oliwek extra virgin
olej rzepakowy
olej kokosowy
Nabiał:
jogurt naturalny (u mnie kozi)
ser żółty
jajka
Warzywa i owoce:
ziemniaki
bataty
buraki
marchew
banany
jabłka
gruszki
awokado
ogórki
pomidory
jarmuż
cebula
Dodatkowo:
mleko roślinne
miód
ksylitol
migdały
orzechy
suszone owoce (najczęściej figi lub daktyle)
Nie jest tego dużo, prawda? To są rzeczy, które prawie zawsze mam w domu i z których z zamkniętymi oczami mogę przygotować coś smacznego i zdrowego. Dziś kuchnia Lawendowego Domu poleca wyjątkowo smaczne, ale też bogate w składniki odżywcze wegańskie burgery z kaszy jaglanej. Można je podać tradycyjnie w bułce, można jeść solo. Z myślą o osobach unikających glutenu, przygotowałam doskonałe tortiille z mąki bezglutenowej, usmażone na suchej patelni. Są elastyczne i doskonale sprawdzają się jako „opakowanie” dla moich burgerów.
Bezglutenowe burgery z kaszy jaglanej, batatów i jarmużu
[przepisy]
burgery:
150 g kaszy jaglanej
350 ml mleka kokosowego
duży batat (ok. 350 g)
60 g jarmużu
pęczek dymki
ząbek czosnku
sól
kasza kukurydziana
olej do smażenia
tortille:
250 g mąki bezglutenowej (plus mąka do podsypywania)
3 g drożdży instant
1/2 łyżeczki soli
dodatki:
świeży ogórek
pomidory
czerwona cebula
jogurt kozi
ząbek czosnku
sól
ser żółty ( u mnie bez laktozy)
[/przepis]
- Kaszę wsypać do garnka, uprażyć, cały czas mieszając, do momentu, aż zacznie przyjemnie pachnieć.
- Zalać mlekiem kokosowym.
- Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do minimum, przykryć garnek i gotować, aż kasza wchłonie mleko.
- Batata przekroić na pół, ułożyć na blasze, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pec 45 minut.
- Następnie ostudzić i obrać ze skórki.
- Jarmuż i dymkę posiekać.
- Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać jarmuż, smażyć pół minuty, często mieszając.
- Nie przestając mieszać dodać posiekaną dymkę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Doprawić solą, zdjąć z ognia.
- Do miski włożyć bataty, dodać kaszę i jarmuż z dymką. Połączyć składniki.
- Na talerzyk lub miseczkę wsypać 4-5 łyżek kaszy kukurydzianej.
- Formować burgery i obtoczyć je w kaszy.
- Usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Można też ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować niewielką ilością oleju i piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez ok. 20 minut.
- Mąkę wsypać do miski, dodać drożdże i sól oraz łyżkę oleju.
- Wymieszać i wlać ok. 300 ml ciepłej wody dokładnie wymieszać wszystkie składniki.
- Podzielić na porcje. Formować na podsypanej mąką stolnicy placki wielkości talerzyka deserowego.
- Smażyć na małym ogniu na suchej patelni z obu stron po ok. 2 minuty.
- Przygotować sos. Ogórka obrać, pokroić w kostkę.
- Jogurt rozmieszać z solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać ogórki.
- Pomidory i cebulę pokroić w cienkie plasterki, ser zetrzeć na tarce.
- Tortillę posypać serem.
- Rozłożyć pomidory, cebulę. Położyć burgera, polać sosem ogórkowym i od razu podawać.
Wpis powstał we współpracy z siecią Tesco.
Komentarze
swietne! mniam!
<3
Właśnie marzyłam o przepisie na burgera z kaszą jaglaną ^_^
Polecam ten przepis z całego serca :)
Chyba jest Pani wrozka bo blakam sie dzis po internetach w poszukiwaniu bezglutenowych inspiracji bo zaczynam go wykluczac.dziekuje :-)
Olga, tak mi miło, dzięki wielkie!
Dlaczego produkty bez glutenu są takie drogie ?
To chyba zależy, które produkty. Zawsze zwracam uwagę na cenę, bo nie lubię przepłacać. Wyszukuję ekonomicznych opcji. Moje przepisy na szczęście do wyjątkowo drogich nie należą :)
Mąka ponad 12 zł
Ale przecież nie musisz kupować tej mąki. Możesz ją zastąpić mąką jaglaną, gryczaną, czy ryżową, które są o wiele tańsze i można też je sobie zrobić zamemu w domu :)
A nadają się np. na kopytka?
Na kopytka idealna ziemniaczana :)
Dzi zrobilam lane kluseczki z mąki bezglutenowej – nie bardzo mi smakowaly
Oczywiście że chcemy! :) Takich pyszności nigdy nie za wiele :D
Tego mi trzeba Kasiu, pozytywnej motywacji ze strony moich czytelniczek :))))
Poproszę , właśnie przymierzam się do diety bezglutenowej ;-)
Marzenko, garść pomysłów bez glutenu dla Ciebie :) http://lawendowy-dom.com.pl/tag/bez-glutenu/
Lawendowy Dom dziękuję bardzo, pozdrawiam :-)
Tak bardzo chcemy, ćwiczę regularnie i staram sie odżywiać zdrowo wiec bardzo czekam na wszelkie inspiracje i fajne zdrowe przepisy Będę robić burgery napewno :)
Magda i tak trzyma dziewczyno! Pozdrawiam serdecznie :)
Chcemy! :)
<3 <3
Chcemy ;-) uwielbiam Twoje przepisy ;-) i posty o zdrowym stylu życia ;-)
Basiu, pięknie dziękuję i po powrocie z ferii biorę się do pracy :)
Paulina Pietrzak
Pyszności:)pozdrowionka:)
Dzięki Joluś!
Jarmuż,bataty i jaglanka,wszystko co lubię w jednym daniu!
Ale mi się udało :) Warto je zrobić Zosiu, bo pyszne są :)
Poproszę taki obiad, cudo! :) Pozdrawiam
O tak warto zrobić, są pyszne. Wczoraj zrobiłam, tylko jarmuż zastąpiłam szpinakiem – dla mnie rewelacja. Bardzo dziękuję za przepis, już na stałe zagości w moim domu :)
Ile burgerów wychodzi z tych proporcji? czytam, czytam i nie mogę nigdzie znaleźć, jeśli gdzieś jest napisane, to przepraszam :) jutro będę je robić :)
Jowita, wyszło mi 8 sztuk. To zależy, jakie duże ulepisz :)
dziękuję :)
Można czymś zastąpić kaszę kukurydzianą?? Byle by nie była to manna ani bułka tarta ;)
Płatki migdałowe, płatki owsiane grybo zmielone, otręby, mąka ryżowa, mąka gryczana. Mam nadzieję, że coś Ci będzie pasowało :)