Mleko owsiane z płatków jast bardzo proste do przygotowania w warunkach domowych. O mleku roślinnym napisałam już sporo. Zajrzyjcie tu, a dowiecie się, dlaczego warto je robić w domu. Często pytacie, do czego używam takiego mleka. W moim wypadku to wybór podyktowany zdrowiem, mam nietolerancję laktozy, dlatego mleka roślinnego używam wszędzie tam, gdzie pojawia sią mleko krowie, np. do naleśników, do ciast, do koktajli, do kawy. Ale w domu, poza mną, reszta domowników spożywa tradycyjne produkty mleczne, a mimo to wciąż robimy mleko roślinne, nie tylko dla mnie. Po prostu lubimy także mleko migdałowe, orzechowe, kokosowe i oczywiście owsiane. Wczoraj po sesji zdjęciowej dziewczynki piły mleko owsiane przez słomki z prawdziwą przyjemnością :) Przedstawiłam już przepis na mleko owsiane z ziaren, dziś kolej na najprostszą metodę, czyli mleko z płatków owsianych.
Mleko z płatków owsianych
200 g płatków owsianych Sante
1500 ml gorącej wody
1. Płatki wsypać do blendera i rozdrobnić. Na zdjęciu widać, jak wyglądają przed i po :)
2. Przesypać do słoja lub miski i zalać 1500 ml gorącej wody. Odstawić na 30 minut.
3. Następnie zamieszać energicznie zawartość słoja i przelać przez gęste sito. Pozostałą na sitku papkę odcisnąć drewnianym wałkiem.
4. Gotowe mleko przelać do butelek . W lodówce można je trzymać do 3 dni.
Komentarze
U Ciebie nawet mleko pięknie wygląda !
Ale miło mi napisałaś, dziękuję :))))
Nie ma za co, ja dziękuję że mogę sobie popatrzeć na takie piękności ;)
Kolejne na mojej liście :)
Super :)
Poprosimy teraz o przepis na mleczko jaglane bardzoooo prosimy:)))
zapisane na liście „do spróbowania ” :)
Daj znać, jak już zrobisz :)
czy papki z produkcji można jakoś wykorzystać ?? np. maseczka ?? czy wyrzucasz?? mlekowe przepisy mnie oczarowały :) dziękuję
Zanim Pani Beata to ja się podzielę, zdecydowanie tak. Ja czasem nacieram namoczonymi płatkami całe ciało, bardzo fajny delikatny peeling, skóra jak p…cia niemowlaczka ;-). Takie zmielone to będą nawet wygodniejsze, bo mamy papkę. Pozdrawiam
O i mamy kolejne zastosowanie. Super!
W domu nic nie marnujemy :-), co nie znaczy, że zjadamy na siłę, co to to nie. Jak pomysłu brak to zawsze można …zamrozić.
Dzięki wielkie za pomysły :) lubię wykorzystać na maxa takie dobroci :) najpierw się wypeelinguję a potem będą ciasteczka :)
Yyyyy, no to się uśmiałam. :-)
Teraz czytam , że smiesznie to zabrzmiało :) po pierwszej porcji mleka będę się peelingować a po drugiej porcji zrobię ciastka :) heheh sama się z siebie uśmiałam :)
Produkty mrożone nie mają już energii niestety więc szkoda miejsca na puste kalorie.
Jeszcze mi przyszło do głowy, że można z tej papki zrobić ciasteczka owsiane, tu mój przepis :-), wystarczy dopasować proporcje do ilości (masy) papki i do dzieła. http://widelcemdozdrowia.blogspot.com/2014/08/wytrawne-ciasteczka-owsiane.html jak zrobię z tej papki ciastka, dam znać jak wyszły.
Bardzo fajny pomysł Iza! Daj znać, jak wyszły. Serdecznie pozdrawiam :)
I zrobiłam mleko, tzn miałam zamiar, a że jak zwykle robię 5 rzeczy na raz to dowiedziałam się, że płatki trzeba KONIECZNIE odlać po 30 minutach, ani chwili później. Właściwie to wiedziałam, że płatki owsiane bardzo szybko kleikują, tym bardziej zmielone. Westchnęłam nad swoim „niemlekiem”, uśmiałam się i…. wpadłam na pomysł wegańskiego deserui. Ciasteczka z papki owsianej dziś będą, duuuużo ciasteczek. Zmodyfikowanym przepisem na ciasteczka razem z deserem wegańskim podzielę się za parę dni. Pozdrawiam
I zrobiłam mleko, tzn miałam zamiar, a że jak zwykle robię 5 rzeczy na raz to dowiedziałam się, że płatki trzeba KONIECZNIE odlać po 30 minutach, ani chwili później. Właściwie to wiedziałam, że płatki owsiane bardzo szybko kleikują, tym bardziej zmielone. Westchnęłam nad swoim „niemlekiem”, uśmiałam się i…. wpadłam na pomysł wegańskiego deseru, ale o nim za parę dni. Ciasteczka z papki owsianej dziś będą, duuuużo ciasteczek. Zmodyfikowanym przepisem na ciasteczka razem z deserem weganiskim podzielę się za parę dni. Pozdrawiam
Dziś tę papkę moje dzieci jadły na śniadanie w formie owsianki :)
:-) po prostu
Dziś sprobowałam zrobić z tego ciasto i z „resztek” mleka migdalowego własnej roboty, za 30 minut czekam na efekt :) 🍰
kokosowe robiłam – smaczne mleczko wyszło i w większości zużyte na jaglankę (kasza gotowana na mleku kokosowym jest przepyszna! do tego bakalie, orzechy i mamy super śniadanko), teraz pora spróbować owsianego :)
Jaglanka na kokosowym boska!
a czy robił ktoś mleko orkiszowe z płatków?
Ja po zwykłym mleku miałam problemy z żołądkiem. Kupiłam w lidlu mleko bez laktozy i juz mam spokój. Ale mleka roślinne robie nagminnie, dodaje je natomiast do koktajli, kawa zwyczajjnie mi z takim mlekiem nie smakuje. Ja mleka nie przecedzam, daję więcej wody i mam pyszne treściwe mleko orzechowe, albo kokosowe. Pozdrawiam serdecznie Aga P.
Pozdrawiam :))))
Beata, spróbuj do mleka z orzechów lub migdałów dodać podczas mielenia namoczone przez noc daktyle lub figi lub morele. Robiłam takie mleko ostatnio i wyszło świetne, słodziutkie w smaku. Aga P.
ale ciekawy pomysł! w życiu bym na to nie wpadła. muszę wypróbować kiedyś jak smakuje takie mleko
A gdzie można zakupić takie fajne butelki? :)
Nie można :) Pochodzą ze starej, niedziałającej już mleczarni.
Można kupić w KIK. Są w niektórych miastach.
Można kupić w sklepie kik. Są w niektórych miastach.
Niestety, wyszło zupełnie bez smaku. Domownicy stwierdzili, że smakuje jak woda po ugotowanym makaronie. :(
To zależy od indywidulanych upodobań i tego, co jecie na codzień. Bardziej wyraziste w smaku jest mleko migdałowe lub orzechowe, ale znam takich, którym nie smakuje. Kwestia gustu.
A mnie się właśnie owsiane wydało intensywniejsze od migdałowego – przynajmniej w moim wykonaniu.
Tak się zastanawiam czy wyszłoby z uprażonych płatków owsianych – jak myślicie? Uwielbiam ich smak i zapach. Chyba dziś spróbuję zrobić :)
@salsa3101 W podobnych butelkach kupuję kefir – można spróbować poszukać w sklepie. (bez żadnych napisów, z zielonym zamknięciem, butelka jest zwrotna, ale ja zawsze zostawiam)
Cudo! Na pewno zrobię. To i jeszcze kokosowe.
na pewno tansze i zdrowsze niz ze sklepu, ale w smaku zdecydownie mniej wyraźne, mdłe i wodniste. raczej będę dalej kupować ze sklepu. ale nie próbowałam robienia migdałowego i z orzechów. może to jest kolejny trop
Sklepowe ma dodaną sól i czasami olej słonecznikowy. Można dodać wiórki kokosowe.
dlaczego mój komentarz został skasowany? mleko wychodzi duzo mniej smaczne od tego kupnego. jest wodniste i mdłe. ale na pewno zdrowsze i tansze od tego ze sklepu.
Marta, twój komentarz nie został skasowany.
Czy tylko mnie takie mleko ścina się gdy tylko je podgrzeje? ostatnio robiłąm mleko kokosowe wg przepisu z tej strony, wyszło dobre, smakowało mi. do pogrzania płatków owsianych jak najbardziej, ale gdy na nim ugotowałam kawę zbożową całkowicie się rozwarstwiło i „zważyło”.. czy to wina tego że coś zle zrobiłam, czy tak sie po prostu dzieje?
Mi się każde mleko roślinne waży w kawie, jeśli nie jest podgrzane. Podgrzewam normalnie na gazie albo dyszą do cappuccino z ekspresu – od tej pory już nie mam problemu zważonego mleka w kawie ;) PS Spienione jest najlepsze :D
Już zrobiłam. Jutro dodam do kawy inki na śniadanie. Że zdrowe to na pewno, a mam nadzieję, że smakować będzie przyzwoicie. :-)
No i wypiłam z Inką. Nomalna kawa zbożowa. Teraz będę ją piła tylko z takim mlekiem(lub spróbuję zrobić inne wg przepisu Lawendowego Domu). Trochę coś tam pływało, ale później poszłłło na dno.
Bomba! Wlasnie się okazało ze mój 2 miesięczny synek ma skaze białkowa więc karmiąc piersią nie mogę jeść przetworów z mleka krowiego. Super że są zamienniki!!! Dziękuję muszę poszukać innych bezmlecznych i bezglutenowych przepisów na Twojej stronie.
Zrobilam jak napisane, klucha wyszla :(
Wyszło poprawnie. Ładne mleko. Konsystrncja ok. W smaku nijakie dość, kwestia przyzwyczajenia pewnie. Ale w ogóle nie da się nim zastąpić mleka do kawy, bo nie zabiela ani nie zmienia smaku kawy.
Mała uwaga redakcyjna. Zwrot
„40-to latką” jest nieprawidłowy. Poprawnie powinno być bowiem „40-latką”. „Protezy” liczebników typu „-to”, „-ech”, „-ciu”, „-cio”, „-miu”, „-mio” „-óch” są całkowicie zbyteczne, stanowią obrazę dla inteligencji czytelników.
Przepis super. Mam pytanie. Jesteśmy uzależnieni w rodzinie od płatków owsianych gotowanych na Rosmanowskim mleku owsianym. Do tej pory każda z moich prób robienia płatków z mlekiem własnej produkcji spaliła na panewce. Czy macie może pomysł na to jak się zbliżyć do tego mleka kupnego?
Mi nie wyszlo. Zalałam gorącą wodą i zrobił się kleik. Tylko zmarnowałam płatki….
Mi też. Stało 30 min a mleko odcedziłam jak kleik. 😣😣😣
Witam
Czy na pewno woda powinna być gorącą? Mi również zrobił się kleik.
Mi wyszło za gęste i takie kleiste… To rosamanowe bardziej mi podchodzi :( a miałam nadzieje ze uda mi się zaoszczędzić:(
Czy woda może być wrząca? :)
Dzień dobry
Bardzo proszę o informację na temat sprzętu, który Pani używa do robienia mleka – czyli jakie to sitko, szklane naczynie oraz drewniany tłuczek ? Będę wdzięczna za podanie nazwy firmy lub miejsca gdzie Pani to kupiła.
Pozdrawiam
Magda
A czy zalewajac wrzatkiem płatki przy okazji nie pozbawiamy ich witamin?
Mnie wyszła papka zamiast mleka.
Zrobiłam mleko ale strasznie się rozwarstwia : ( czy tak powinno być?
Zrobiłam i mam to samo, co tu kilka osób pisało – biała woda niestety. Dolałam do kawy, zero zmian, po prostu kawa smakuje jak bardziej rozwodniona. Jestem przyzwyczajona, że mleko, które kupuję w sklepie jest słodkie, mimo, iż nie ma dodanego cukru, więc chyba coś poszło nie tak (przynajmniej u mnie). Wiem, że to nie jest przepis dla mnie, choć całkiem możliwe, że komuś będzie służył :) A papka z płatków już się piecze w piekarniku i będą ciastka jabłkowo-cynamonowe :) Zdjęcie z kolei przepiękne! <3
Przepis jest nierzetelny!!!
Użycie gorącej wody jak podaje przepis daje efekt gęstego kleiku i zmarnowane płatki owsiane.
Jest już kilka wpisów dotyczących tego samego efektu i niestety należało by poprawić przepis!
Rozczarowanie.