Jak zrobić mleko owsiane z płatków. Najprostsza metoda krok po kroku

31 stycznia 2015, 12:16 | Kuchnia Napoje | 61
Jak zrobić mleko owsiane z płatków. Najprostsza metoda krok po kroku

mleko owsiane_4Mleko owsiane z płatków jast bardzo proste do przygotowania w warunkach domowych. O mleku roślinnym napisałam już sporo. Zajrzyjcie tu, a dowiecie się, dlaczego warto je robić w domu. Często pytacie, do czego używam takiego mleka. W moim wypadku to wybór podyktowany zdrowiem, mam nietolerancję laktozy, dlatego mleka roślinnego używam wszędzie tam, gdzie pojawia sią mleko krowie, np. do naleśników, do ciast, do koktajli, do kawy. Ale w domu, poza mną, reszta domowników spożywa tradycyjne produkty mleczne, a mimo to wciąż robimy mleko roślinne, nie tylko dla mnie. Po prostu lubimy także mleko migdałowe, orzechowe, kokosowe i oczywiście owsiane. Wczoraj po sesji zdjęciowej dziewczynki  piły mleko owsiane przez słomki z prawdziwą przyjemnością :) Przedstawiłam już przepis na mleko owsiane z ziaren, dziś kolej na najprostszą metodę, czyli mleko z płatków owsianych.

Mleko z płatków owsianych

200 g płatków owsianych Sante

1500 ml gorącej wody

1. Płatki wsypać do blendera i rozdrobnić. Na zdjęciu widać, jak wyglądają przed i po :)

owsiane_22. Przesypać do słoja lub miski i zalać 1500 ml gorącej wody. Odstawić na 30 minut.

owsiane_33. Następnie zamieszać energicznie zawartość słoja i przelać przez gęste sito. Pozostałą na sitku papkę odcisnąć drewnianym wałkiem.

owsiane_5

owsiane_64. Gotowe mleko przelać do butelek . W lodówce można je trzymać do 3 dni.

mleko owsiane_2

 

 

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

61 odpowiedzi na “Jak zrobić mleko owsiane z płatków. Najprostsza metoda krok po kroku”

  1. Paulina Ławińska pisze:

    U Ciebie nawet mleko pięknie wygląda !

  2. Ania pisze:

    Kolejne na mojej liście :)

  3. Barbara Gutt pisze:

    zapisane na liście „do spróbowania ” :)

  4. Agata pisze:

    czy papki z produkcji można jakoś wykorzystać ?? np. maseczka ?? czy wyrzucasz?? mlekowe przepisy mnie oczarowały :) dziękuję

    • Izabela Szczególska pisze:

      Zanim Pani Beata to ja się podzielę, zdecydowanie tak. Ja czasem nacieram namoczonymi płatkami całe ciało, bardzo fajny delikatny peeling, skóra jak p…cia niemowlaczka ;-). Takie zmielone to będą nawet wygodniejsze, bo mamy papkę. Pozdrawiam

      • Lawendowy Dom pisze:

        O i mamy kolejne zastosowanie. Super!

        • Izabela Szczególska pisze:

          W domu nic nie marnujemy :-), co nie znaczy, że zjadamy na siłę, co to to nie. Jak pomysłu brak to zawsze można …zamrozić.

          • Agata pisze:

            Dzięki wielkie za pomysły :) lubię wykorzystać na maxa takie dobroci :) najpierw się wypeelinguję a potem będą ciasteczka :)

          • Izabela Szczególska pisze:

            Yyyyy, no to się uśmiałam. :-)

          • Agata pisze:

            Teraz czytam , że smiesznie to zabrzmiało :) po pierwszej porcji mleka będę się peelingować a po drugiej porcji zrobię ciastka :) heheh sama się z siebie uśmiałam :)

          • mk pisze:

            Produkty mrożone nie mają już energii niestety więc szkoda miejsca na puste kalorie.

    • Izabela Szczególska pisze:

      Jeszcze mi przyszło do głowy, że można z tej papki zrobić ciasteczka owsiane, tu mój przepis :-), wystarczy dopasować proporcje do ilości (masy) papki i do dzieła. http://widelcemdozdrowia.blogspot.com/2014/08/wytrawne-ciasteczka-owsiane.html jak zrobię z tej papki ciastka, dam znać jak wyszły.

      • Lawendowy Dom pisze:

        Bardzo fajny pomysł Iza! Daj znać, jak wyszły. Serdecznie pozdrawiam :)

        • Izabela Szczególska pisze:

          I zrobiłam mleko, tzn miałam zamiar, a że jak zwykle robię 5 rzeczy na raz to dowiedziałam się, że płatki trzeba KONIECZNIE odlać po 30 minutach, ani chwili później. Właściwie to wiedziałam, że płatki owsiane bardzo szybko kleikują, tym bardziej zmielone. Westchnęłam nad swoim „niemlekiem”, uśmiałam się i…. wpadłam na pomysł wegańskiego deserui. Ciasteczka z papki owsianej dziś będą, duuuużo ciasteczek. Zmodyfikowanym przepisem na ciasteczka razem z deserem wegańskim podzielę się za parę dni. Pozdrawiam

      • Izabela Szczególska pisze:

        I zrobiłam mleko, tzn miałam zamiar, a że jak zwykle robię 5 rzeczy na raz to dowiedziałam się, że płatki trzeba KONIECZNIE odlać po 30 minutach, ani chwili później. Właściwie to wiedziałam, że płatki owsiane bardzo szybko kleikują, tym bardziej zmielone. Westchnęłam nad swoim „niemlekiem”, uśmiałam się i…. wpadłam na pomysł wegańskiego deseru, ale o nim za parę dni. Ciasteczka z papki owsianej dziś będą, duuuużo ciasteczek. Zmodyfikowanym przepisem na ciasteczka razem z deserem weganiskim podzielę się za parę dni. Pozdrawiam

    • Lawendowy Dom pisze:

      Dziś tę papkę moje dzieci jadły na śniadanie w formie owsianki :)

    • Keejth pisze:

      Dziś sprobowałam zrobić z tego ciasto i z „resztek” mleka migdalowego własnej roboty, za 30 minut czekam na efekt :) 🍰

  5. Iwona F pisze:

    kokosowe robiłam – smaczne mleczko wyszło i w większości zużyte na jaglankę (kasza gotowana na mleku kokosowym jest przepyszna! do tego bakalie, orzechy i mamy super śniadanko), teraz pora spróbować owsianego :)

  6. Ola pisze:

    a czy robił ktoś mleko orkiszowe z płatków?

  7. Aga P. pisze:

    Ja po zwykłym mleku miałam problemy z żołądkiem. Kupiłam w lidlu mleko bez laktozy i juz mam spokój. Ale mleka roślinne robie nagminnie, dodaje je natomiast do koktajli, kawa zwyczajjnie mi z takim mlekiem nie smakuje. Ja mleka nie przecedzam, daję więcej wody i mam pyszne treściwe mleko orzechowe, albo kokosowe. Pozdrawiam serdecznie Aga P.

  8. ale ciekawy pomysł! w życiu bym na to nie wpadła. muszę wypróbować kiedyś jak smakuje takie mleko

  9. salsa3101 pisze:

    A gdzie można zakupić takie fajne butelki? :)

  10. ylime pisze:

    Niestety, wyszło zupełnie bez smaku. Domownicy stwierdzili, że smakuje jak woda po ugotowanym makaronie. :(

    • Lawendowy Dom pisze:

      To zależy od indywidulanych upodobań i tego, co jecie na codzień. Bardziej wyraziste w smaku jest mleko migdałowe lub orzechowe, ale znam takich, którym nie smakuje. Kwestia gustu.

  11. Werka pisze:

    Tak się zastanawiam czy wyszłoby z uprażonych płatków owsianych – jak myślicie? Uwielbiam ich smak i zapach. Chyba dziś spróbuję zrobić :)

    @salsa3101 W podobnych butelkach kupuję kefir – można spróbować poszukać w sklepie. (bez żadnych napisów, z zielonym zamknięciem, butelka jest zwrotna, ale ja zawsze zostawiam)

  12. Maskarada pisze:

    Cudo! Na pewno zrobię. To i jeszcze kokosowe.

  13. marta pisze:

    na pewno tansze i zdrowsze niz ze sklepu, ale w smaku zdecydownie mniej wyraźne, mdłe i wodniste. raczej będę dalej kupować ze sklepu. ale nie próbowałam robienia migdałowego i z orzechów. może to jest kolejny trop

  14. marta pisze:

    dlaczego mój komentarz został skasowany? mleko wychodzi duzo mniej smaczne od tego kupnego. jest wodniste i mdłe. ale na pewno zdrowsze i tansze od tego ze sklepu.

  15. Dżasta pisze:

    Czy tylko mnie takie mleko ścina się gdy tylko je podgrzeje? ostatnio robiłąm mleko kokosowe wg przepisu z tej strony, wyszło dobre, smakowało mi. do pogrzania płatków owsianych jak najbardziej, ale gdy na nim ugotowałam kawę zbożową całkowicie się rozwarstwiło i „zważyło”.. czy to wina tego że coś zle zrobiłam, czy tak sie po prostu dzieje?

    • Wioleta pisze:

      Mi się każde mleko roślinne waży w kawie, jeśli nie jest podgrzane. Podgrzewam normalnie na gazie albo dyszą do cappuccino z ekspresu – od tej pory już nie mam problemu zważonego mleka w kawie ;) PS Spienione jest najlepsze :D

  16. Ana pisze:

    Już zrobiłam. Jutro dodam do kawy inki na śniadanie. Że zdrowe to na pewno, a mam nadzieję, że smakować będzie przyzwoicie. :-)

  17. Ana pisze:

    No i wypiłam z Inką. Nomalna kawa zbożowa. Teraz będę ją piła tylko z takim mlekiem(lub spróbuję zrobić inne wg przepisu Lawendowego Domu). Trochę coś tam pływało, ale później poszłłło na dno.

  18. Aga pisze:

    Bomba! Wlasnie się okazało ze mój 2 miesięczny synek ma skaze białkowa więc karmiąc piersią nie mogę jeść przetworów z mleka krowiego. Super że są zamienniki!!! Dziękuję muszę poszukać innych bezmlecznych i bezglutenowych przepisów na Twojej stronie.

  19. roxy pisze:

    Zrobilam jak napisane, klucha wyszla :(

  20. Klaudia pisze:

    Wyszło poprawnie. Ładne mleko. Konsystrncja ok. W smaku nijakie dość, kwestia przyzwyczajenia pewnie. Ale w ogóle nie da się nim zastąpić mleka do kawy, bo nie zabiela ani nie zmienia smaku kawy.

  21. […] Jak zrobić mleko owsiane z płatków. Najprostsza metoda krok po kroku | Lawendowy Dom. O mleku roślinnym napisałam już sporo. Zajrzyjcie tu, a dowiecie się, dlaczego warto je robić w domu. Często pytacie, do czego używam takiego mleka. […]

  22. Andrzej Łukowski pisze:

    Mała uwaga redakcyjna. Zwrot
    „40-to latką” jest nieprawidłowy. Poprawnie powinno być bowiem „40-latką”. „Protezy” liczebników typu „-to”, „-ech”, „-ciu”, „-cio”, „-miu”, „-mio” „-óch” są całkowicie zbyteczne, stanowią obrazę dla inteligencji czytelników.

  23. […] go w domu wcale nie nie jest skomplikowane. Zajrzyj tu. Polecam też przepis na mleko kokosowe, owsiane i migdałowe. Smak i konsystencja mleka orzechowego są genialne, nie umywają się do kupnych […]

  24. Kris pisze:

    Przepis super. Mam pytanie. Jesteśmy uzależnieni w rodzinie od płatków owsianych gotowanych na Rosmanowskim mleku owsianym. Do tej pory każda z moich prób robienia płatków z mlekiem własnej produkcji spaliła na panewce. Czy macie może pomysł na to jak się zbliżyć do tego mleka kupnego?

  25. Ola pisze:

    Mi nie wyszlo. Zalałam gorącą wodą i zrobił się kleik. Tylko zmarnowałam płatki….

  26. Gosia pisze:

    Witam
    Czy na pewno woda powinna być gorącą? Mi również zrobił się kleik.

  27. Marta pisze:

    Mi wyszło za gęste i takie kleiste… To rosamanowe bardziej mi podchodzi :( a miałam nadzieje ze uda mi się zaoszczędzić:(

  28. Ola pisze:

    Czy woda może być wrząca? :)

  29. Magda pisze:

    Dzień dobry
    Bardzo proszę o informację na temat sprzętu, który Pani używa do robienia mleka – czyli jakie to sitko, szklane naczynie oraz drewniany tłuczek ? Będę wdzięczna za podanie nazwy firmy lub miejsca gdzie Pani to kupiła.
    Pozdrawiam
    Magda

  30. Paulina pisze:

    A czy zalewajac wrzatkiem płatki przy okazji nie pozbawiamy ich witamin?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *