Pączki pieczone to jest strzał w dziesiątkę dla osób, które pragną ograniczyć spożycie kalorii, a jednocześnie mają ochotę na pysznego pączka. Są przepyszne, a dzięki mojemu przepisowi na pewno się udadzą. Wiele osób obawia się, że nie poradzi sobie z przygotowaniem pączków w domu. Chcę Cię przekonać, że przygotowanie ciasta drożdżowego wcale nie musi być trudne. Ja od lat stosuję drożdże instant, a to dlatego, że nie wymagają one rozczynu i skracają czas przygotowywania do minimum.
Jak zrobić pączki pieczone
[przepis]
450 g mąki pszennej
opakowanie drożdży instant
3 łyżki cukru
łyżka cukru waniliowego
200 ml mleka
50 g masła
jajko
cukier poder do posypania
dowolna marmolada
[/przepis]
- Do dzieży miksera lub miski wsypać mąkę, drożdże, cukier.
- Mleko podgrzać w małym garnuszku z pokrojonym w kostkę maśle. Należy uważać, aby mleko nie było gorące, tylko ciepłe.
- Gdy masło rozpuści się w mleku, wlać całość do suchych składników. Dodać jajko i wyrobić ciasto. W przypadku miksera użyć haka do ciast drożdżowych. Ciasto można również wyrobić ręcznie.
- Gdy jest gładkie i elastyczne, uformować je w kulę, pozostawić w misce, którą należy przykryć folią spożywczą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 40 st.C aby wyrosło.
- Po 20 minutach ciasto powinno podwoić objętość. Należy je wyjąć z miski na oprószony mąką blat. Rozwałkować na grubość ok. 2 cm i wykroić kółka o średnicy 5 cm.
- Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie wstawić do letniego piekarnika, aby wyrosły. Następnie rozgrzać piekarnik do 180 st. C i piec pączki 15 minut, aż będą rumiane.
- Wyjąć je na kratkę do przestygnięcia. Nadziać marmoladą, używając do tego szprycy cukierniczej. Posypać cukrem pudrem i ułożyć na paterze.
Komentarze
A czy wyjdą bez jajka? Albo czy można je czymś zastąpić?