Genialne w smaku pierogi z dynią to moje niedawne kulinarne odkrycie. Farsz przygotowałam z upieczonej wcześniej w piekarniku dyni hokkaido. Doprawiony szczodrze mieszanką curry, czosnku i szczodrej garści startego parmezanu jest wyrazisty i porusza do głębi rozleniwione nadchodzącą jesienią kubki smakowe. Pierogi możesz podać po prostu z wody, polane gorącym masłem. Możesz też je przesmażyć przed podaniem na złoto i jestem pewna, że ta wersja doprowadzi do ekstazy sporą grupę pierogożerców. Dla wielbicieli subtelnych doznań polecam pierogi w delikatnym bulionie drobiowym lub warzywnym. No pyszna sprawa i tyle!
Pierogi z dynią z ciasta parzonego
[przepis]
Ciasto:
3 szklanki mąki
szczypta soli
Nadzienie:
800 g upieczonej w piekarniku dyni hokkaido
cebula
łyżka przyprawy curry
2 ząbki czosnku
łyżeczka wędzonej papryki
łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
łyżeczka soli
świeżo mielony pieprz
100 g parmezanu
olej do smażenia
[/przepis]
- Do miski wsypać mąkę, dodać sól, zalać szklanką wrzącej wody i wyrobić ciasto, uformować je w kulę, przykryć miską i zostawić na 20 minut. Dzięki temu ciasto nabierze elastyczności i będzie bardzo plastyczne.
- Dynię zmiksować na puree. Jeśli jest zbyt sucha, dodać odrobinę wody.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju, dodać przyprawę curry i czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażyć często mieszając ok. 5 minut.
- Zestawić z ognia, dodać paprykę, czosnek niedźwiedzi, sól, doprawić świeżo mielonym pieprzem.
- Ciasto rozwałkować na cienki placek. Wykroić kwadraty o boku 11 cm, na każdy nałożyć łyżkę farszu i dokładnie zlepić brzegi.
- Gotować w osolonym wrzątku ok. 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Następnie wyjąć łyżką cedzakową na półmisek.
- Przed podaniem można pierogi przyrumienić na patelni na złoto, jeśli ktoś lubi lub podać z wody, albo w bulionie.
Komentarze
wygląda obłędnie-musze upiec dynię :-)
Haniu, polecam ten super przepis, jest obłędny!!!
Ja poprosze! I musze Ci powiedziec, ze gdyby nie dzisiejszy i jutrzejszy brak czasu, te tez mialam zamiar zrobic takie pierogi. Wiec moze jednakw czw? ;)
Aniu, zrób w czwartek koniecznie :)
Beatko, zrobilam. Pyszne i na pewno do ponownego zrobienia (y). Dziekuje za inspiracje i przepis :-*
Dokąd przyjechać z talerzem?
Do Lawendowego Domu ;) Czasem sobie myślę, że chętnie bym otworzyła pierogarnię :))))
A to taka „Chatka Czarownicy”, każdy chciałby spróbować kawałek, ale nie każdy odnajdzie drogę? ;) Już szukam ścieżki, idę po zapachu!!!
Nie przepadam za lepieniem pierogów, ale zjadłabym bardzo chętnie! :)
Ola, chyba będę musiała Ci kiedyś ulepić😉
Pasuje mi Twoja propozycja :D
Wyglądają niesamowicie
Cieszę się 😀
Cześć jestem Magda i też jestem uzależniona od pierogów ale z takim farszem nie jadłam więc poproszę kilka :) pozdrowienia
Cześć Magda, witamy w klubie 😀 Pozdrawiam serdecznie🌞
Ile mniej więcej sztuk wychodzi z przepisu?
Piękne i piękne zdjęcia! :)
Ale mi miło!!! Bardzo się starałam 😀
Trochę jest roboty ale mam dynie na zbyciu
Dynia z pewnością się ucieszy 😀
A czy to ciasto wyjdzie z mąki pełnoziarnistej? Nie mogę używać zwykłej białej :(
Żaneta, szczerze nie próbowałam i sama jestem ciekawa. Powinno być ok.
ostatnio jadłam z dynią, kozim serem oraz szpinakiem – pycha :-) zastanawiam się nad zrobieniem takich właśnie
O, fajny pomysł mi podsunęłaś, dzięki Aniu!!!
Proszę bardzo :-) były podawane z sosem z borowików
Wyglada, że robisz cieniutką skórkę… Ciekawe jak…
No jak to jak, wałkuję dość cienko no i ciasto jest genialne 😀
Musi być koniecznie hokkaido????
Nie musi. Ważne, żeby nie była zbyt wodnista.
Beata … nie masz litości !
Nie mam 😉 Uwielbiam takie „tortury”
podziwiam i zazdroszczę czasu na robienie
Beatko, taka praca 😉
gratuluję bo ja nie mam kiedy taka praca
Daria zrób mi takie !
Daria, zrobisz?
Daria zrobi 😎
Kochana Daria ❤️
Jakie śliczne te falbanki
A dziękuję 😀
jutro mam w planie ruskie ;)
wyglądają bardzo apetycznie :)
wyglądają bardzo apetycznie :)
wyglądają bardzo apetycznie :)
wyglądają bardzo apetycznie :)
wyglądają bardzo apetycznie :)
Co poradzisz… trzeba pomyslec kiedy i brać sie za robotę! Mam tez w planach zawekowac dyniowe puree wiec moze bede je robic nie tylko w dyniowym sezonie
Ja też je lubię robić i jeść :)
Brzmi genialnie a jak smakują? ;)
Już nie ma to myślę, że wyśmienicie !
wyglądają super!
wygladaja extra (y) ;-)
mniam mniam :)
robię dziś… ZARAZ! NA śniadanie :))) A co! Zaszaleć można – niekoniecznie na obiad :) Rodzina wstanie i ucieszy się z ciepłego śniadania :) pozdrawiam!
Na pewno pyszne, Beato, nie lepię nigdy pierogów, ale może czas najwyższy zacząć:) W przepisie zabrakło zdania o połączeniu dyni z resztą składników farszu. Możesz dopisać, dla laików kulinarnych:)