Bezglutenowe ciasto cytrynowe ze słoika nie tylko wygląda doskonale, ale też jest po prostu doskonałe w smaku. Uwielbiam je piec. Jest genialnie proste w przygotowaniu i ma bardzo ciekawy, bogaty smak. Ma świetną konsystencję, jest słodkie, wilgotne i bardzo cytrynowe. Takie ciasto możesz też podarować w prezencie komuś bliskiemu, np. ukochanej babci z okazji jej święta :). Wystarczy do słoika wsypać kaszę wymieszaną z proszkiem, zmielone migdały, mak i cukier i dodać dokładny przepis. Jadalny prezent od święta lub po prostu przepyszne ciasto. Smacznego :)
Bezglutenowe ciasto cytrynowe
[przepis]
1 cytryna
6 jajek
250 g brązowego cukru
125 g kaszy kukurydzianej
125 g zmielonych migdałów (użyłam migdałowych płatków)
2 łyżki maku
1 łyżka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
dodatkowo masło i papier do pieczenia do formy
[/przepis]
- Cytrynę włożyć do garnka, zalać wodą i gotować godzinę.
- Następnie zmiksować w blenderze razem ze skórką na papkę.
- Nie przerywając miksowania dodawać po jednym jajku, a następnie pozostałe składniki ze słoika. Po wymieszaniu masa będzie dość rzadka.
- Formę keksówkę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- Wlać ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec ok. godzinę, następnie wyjąć z formy i pozostawić na kratce do ostygnięcia. Pięknego dnia Kochani!
Komentarze
Obłędnie wygląda a za jakąś godzinę przekonam się jak smakuje bo ciacho siedzi już w piekarniku :) Z tym słoikiem to super pomysł na prezent :)
rewelacja :)
Fajne te słoiczki ,a ciasto jeszcze fajniejsze
Smakowicie się prezentuje. Świetny pomysł z tymi słoiczkami. :)
A co z pestkami cytryny?
Dulcyneo, pozostawiam Ci wybór. Ja te pięć pestek wyjęłam.
Zmiksować razem z tą wodą, w której się cytryna gotowała, czy samą cytrynę?
Zmiksować samą cytrynę.
zamieniając cukier na ksylolit ile powinnam go wsypać?
Jakie wymiary na blaszka, w której pieklas ciasto?
Zazwyczaj alergicy z celiakią nie mogą jeść orzechów (migdały i inne), często też jajek czy laktozy!
Znajdzie się dla nich jakiś fajny przepis na ciasto, ciasteczka, deser? Super restrykcyjna dieta dla dziecka jest bolesna chciałabym znaleźć jakieś przepisy z mąki ryżowej czy gryczanej (nie koncentratów bezglutenowych, których skład jest obfitujący w same okropności)!
POMOCY!
Cześć Marcelina, postaram się przygotować kilka przepisów na bazie mąki ryżowej i gryczanej. Na razie proponuję to: http://lawendowy-dom.com.pl/bezglutenowe-nalesniki-ryzowe-na-mleku-kokosowym/
Zmagam się z tym samym wyzwaniem od kilku miesięcy. Zajrzyj do mnie, może znajdziecie coś, co wam będzie odpowiadało :)
Pragnę takiego słoiczka! ^_^
Ciasto wygląda rewelacyjnie :)
ja to bez pytania :) uwielbiam Twoje kulinarne pomysły :)
Bardzo mi miło Renatko :)
gadzam się z poprzedniczka :)
Dzięki Ela!
wczoraj piekłam babkę z Twojego przepisu Mniam
Którą? Cieszę się, że smakowała :)
Nie mam wyjścia-idę robić. Coraz częściej korzystam z Twoich przepisów na ciasta. No i czekam aż śniegi stopnieją i idę biegać, a co kazałaś to idę! Dzięki
:)
Juez mam prezent dla kolezanki!!!Dziekuje Ci Beatko!!!
A proszę, fajny i prosty pomysł :)
Prosze o jak najwiecej pomyslow zwlaszcza na weganskie wypieki!!!Bis !!!
Zqpisuje sobie
pominę mak, bo nie lubię :) a tak – warte spróbowania! :)
Warte, można zamiast cytryny użyć pomarańczy.
a zamiast maku? ;)
Czy kaszę kukurydzianą można zastąpić jakaś inną np. jaglaną?
proszę napisz jeszcze jakich rozmiarów masz keksówkę? ;)
Nie robiłam za kaszą jaglaną nie wiem jak wyjdzie. Keksówka standartowa.
Pięknie się prezentuje i w słoiku i na talerzu :)
Proporcje proszku do pieczenia takie zwykłego pozostają bez zmian-też cała łyżka?
Dlaczego wygląda inaczej niż Twoje
Wygląda smakowicie :)
Tylko co nie tak, że nie takie żółciutkie?
A co zamiast migdałów mogę dać? Może mąkę kokosową?