Matko jedyna, jakie to dobre. Nie będę się rozpisywać na ten temat, sami spróbujcie. Pięknego dnia Kochani, u nas jest cudowne słońce!
Dyniowe blondie
[przepis]
(przepisem zainspirowałam się na tej stronie)
500 g dyni pokrojonej w kawałki
375 g mąki
110 g cukru trzcinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżki przyprawy piernikowej
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 jajka
125 ml oleju roślinnego
125 ml mleka
200 g białej czekolady
200 g orzechów laskowych
polewa:
100 g białej czekolady
50 ml mleka sojowego
100 g orzechów laskowych
70 ml miodu
[/przepis]
- Pokrojoną dynię przełożyć do garnka i rozgotować na papkę.
- W tym czasie w misce wymieszać suche składniki, czyli mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, przyprawę piernikową i gałkę muszkatołową.
- Posiekać na dość grube kawałki czekoladę i orzechy. Ja robię to w blenderze.
- W drugim naczyniu połączyć jajka, mleko i olej.
- Masę mleczno-jajeczną przelać do suchych składników, dodać dynię, czekoladę, orzechy, wszystko wymieszać łyżką, tak by się połączyło. Nie należy mieszać zbyt długo, bo tego rodzaje ciast zwyczajnie takiej nadgorliwości nie lubią.
- Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia formy, u mnie kwadratowa o boku 25 cm.
- Piec w temperaturze 210 st.C ok.40 minut. Po upieczeniu ciasto jest ciężkie, wilgotne i naprawdę pyszne.
- Czekoladę na polewę połamać, włożyć do garnka, dodać mleko i rozpuścić. Najlepiej zrobić to w kąpieli wodnej, gdyż biała czekolada bardzo lubi się przypalać.
- Orzechy posiekać.
- W rondelku rozpuścić miód, wsypać orzechy i cały czas mieszając gotować, aż wszystkie będą obtoczone w miodowej glazurze.
- Ostudzone ciasto pokroić na kwadraty, każdy kawałek polać sosem i ozdobić orzechami. Smacznego.
Komentarze
O wow! Wygląda absolutnie fantastycznie! Coś pysznego .:)
o żesz…. właśnie chodzi za mną ciasto dyniowe.. chyba wiem już co to będzie ( lekko zmodyfikowane ale podobne )
Wyglądają obłędnie! Musze koniecznie spróbować!
Będzie pieczenie:)
Cudeńko dyniowe..:)
Wygląda absolutnie obłędnie :))
Nie robiłam polewy, ale ciasto samo w sobie jest przepyszne! Naprawdę warto wypróbować!