Bezglutenowe | Kuchnia | Napoje | Wegetariańskie

Domowe mleko orzechowe

Domowe mleko orzechowe to chyba mój ulubiony rodzaj mleka roślinnego. O produkcji mleka roślinnego w domu napisałam już sporo. Warto się przekonać, że zrobienie go w domu wcale nie nie jest skomplikowane. Zajrzyj tu. Polecam też przepis na mleko kokosowe, owsiane i migdałowe. Smak i konsystencja mleka orzechowego są genialne, nie umywają się do kupnych napojów orzechowych z kartonu. No i produkcja banalnie prosta. Poniżej dwie metody, obie stosowane przez nas wymiennie. Pierwszą możesz prześledzić na filmie:

Druga metoda, z użyciem wrzątku przedłuża okres przydatności mleka do spożycia. Smak pozostaje tak samo doskonały :)

domowe-mleko orzechowe_3

Domowe mleko orzechowe

[przepis]

szklanka orzechów laskowych

3 szklanki wody

[/przepis]

Metoda 1: Orzechy zalać wodą i odstawić na noc. Następnie zmiksować. Na sitko wyłożyć gazę, przelać zmiksowane orzechy i starannie odcisnąć.

Metoda 2: Orzechy zalać wodą i odstawić na noc. Następnie odsączyć na sitku, zalać wrzącą wodą (proporcje te same 3:1), zmiksować. Na sitko wyłożyć gazę, przelać zmiksowane orzechy i starannie odcisnąć.

domowe-mleko-orzechowe_2

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Yummy, zrobilam wlasnie mleko kokosowe dzieki Tobie, ostatnio wolę takie mleko, chyba że przyjedzie jakies prosto od krówki bo tak to mnie jakoś odrzuca

Weszłam na chwilę ale już teraz wiem, że będę stałym bywalcem w Lawendowym Domu :) nie dość, że cudowne przepisy, apetyczne zdjęcia to jeszcze tak miło, sympatyczne, swojsko ❤

Czy do wyrobu tego mleka nadają się również orzechy włoskie? Mam ich pełno, gdyż drzewo jest w ogródku <3 :) właśnie zrobiłam mleko kokosowe z Pani przepisu i jestem pod wrażeniem – mam zamiar wypróbować również inne mleka :)

Przepis bardzo prosty, ale mnie nie wyszło tak piękne (i zapewne tak smaczne jak Pani). Moje ma kolor słabego kakao, nie wiem dlaczego. A w smaku trochę za bardzo dominuje woda. Może wlałam jej za dużo?