Domowe mleko orzechowe to chyba mój ulubiony rodzaj mleka roślinnego. O produkcji mleka roślinnego w domu napisałam już sporo. Warto się przekonać, że zrobienie go w domu wcale nie nie jest skomplikowane. Zajrzyj tu. Polecam też przepis na mleko kokosowe, owsiane i migdałowe. Smak i konsystencja mleka orzechowego są genialne, nie umywają się do kupnych napojów orzechowych z kartonu. No i produkcja banalnie prosta. Poniżej dwie metody, obie stosowane przez nas wymiennie. Pierwszą możesz prześledzić na filmie:
Druga metoda, z użyciem wrzątku przedłuża okres przydatności mleka do spożycia. Smak pozostaje tak samo doskonały :)
Domowe mleko orzechowe
[przepis]
szklanka orzechów laskowych
3 szklanki wody
[/przepis]
Metoda 1: Orzechy zalać wodą i odstawić na noc. Następnie zmiksować. Na sitko wyłożyć gazę, przelać zmiksowane orzechy i starannie odcisnąć.
Metoda 2: Orzechy zalać wodą i odstawić na noc. Następnie odsączyć na sitku, zalać wrzącą wodą (proporcje te same 3:1), zmiksować. Na sitko wyłożyć gazę, przelać zmiksowane orzechy i starannie odcisnąć.
Komentarze
A czy orzechy trzeba obrać z tych brązowych skórek?
Alicja, nie trzeba, cała procedura pokazana jest na filmie.
Aa, bo ja tylko przeczytałam przepis. Ok, dziękuję. Pozdrawiam !
Szkoda tylko,że orzechy takie drogie :(
Kupujemy orzechy w łupinkach po 14 zł/kg na bazarku :)
Dobra cena, muszę swój bazarek pod tym kątem przejrzeć.
absolutnie fantastyczne przepisy(bo mam na myśli także te wcześniejsze) na mleko roślinne.
Aniu, dzięki wielkie za ten komentarz :) Od razu wyszło słońce!
A skąd taka ładna butelka na mleko? :D
Uwielbiam mleka roślinne. Dawno, dawno temu zainspirowałaś mnie nimi. Są genialne :-). Moje dzieci lubią gorzkie kakao z mlekiem migdałowym i miodem. Jak i ja.
Przekazuję je w świat
Ściskam gorąco
Agnieszko, jak to miło czytać takie komentarze. Dzięki wielkie i pozdrowienia dla całej rodziny!
Dziękuję i wzajemnie 😄
No prosze jakie to proste :) Uwielbiam wiec zrobie na pewno. Dziekuje za przepis :) :*
Proste i pyszne, polecam z całego serca :)
A czy można wykorzystać orzechy włoskie?
Jestem zainspirowana i właśnie blenduję!☺
Yummy, zrobilam wlasnie mleko kokosowe dzieki Tobie, ostatnio wolę takie mleko, chyba że przyjedzie jakies prosto od krówki bo tak to mnie jakoś odrzuca
Weszłam na chwilę ale już teraz wiem, że będę stałym bywalcem w Lawendowym Domu :) nie dość, że cudowne przepisy, apetyczne zdjęcia to jeszcze tak miło, sympatyczne, swojsko ❤
Czy do wyrobu tego mleka nadają się również orzechy włoskie? Mam ich pełno, gdyż drzewo jest w ogródku <3 :) właśnie zrobiłam mleko kokosowe z Pani przepisu i jestem pod wrażeniem – mam zamiar wypróbować również inne mleka :)
Przepis bardzo prosty, ale mnie nie wyszło tak piękne (i zapewne tak smaczne jak Pani). Moje ma kolor słabego kakao, nie wiem dlaczego. A w smaku trochę za bardzo dominuje woda. Może wlałam jej za dużo?