Szkoda, że przez ekran nie czuć zapachu, bo domowe krakersy serowe pachną po prostu obłędnie, a przygotowuje się je bardzo prosto. Takie krakersy to doskonała propozycja przekąski imprezowej. Podane w małej miseczce, obok oliwek i migdałów prażonych w soli (przepis niebawem) będą doskonałym dodatkiem do wina lub piwa.
Domowe krakersy serowe
[przepis]
124 g mąki
80 g zimnego masła
120 g sera bursztyn
grubo zmielony pieprz
skórka otarta z cytryny
sól gruboziarnista
[/przepis]
- Masło posiekać nożem, dodać mąkę, starty ser, pieprz, skórkę cytryny i sól.
- Zagnieść ciasto. Jeśli się kruszy, dodać łyżkę zimnej wody.
- Z ciasta uformować wałek o średnicy 3 cm, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum godzinę.
- Rozgrzać piekarnik do 180 st.C. Blachę do pieczenia wyłożyć nieprzywierającym papierem.
- Ciasto pokroić na plasterki grubości 0,5 cm i ułożyć na papierze.
- Wstawić do piekarnika, piec 10 minut, aż się przyrumienią.
Przepis pochodzi z książki „Przyjęcia u Kręglickich” Agnieszki i Marcina Kręglickich.
Komentarze
Ale Ty kusisz, wszystko co zakazane najbardziej by mi smakowało
Monika, a co możesz, może Ci podeślę coś smacznego i nie zakazanego :)))
No cóż, od kilku miesięcy na diecie nie jem białego pieczywa masła cukru, staram się jeść dużo kasz,warzyw owoców piję mnóstwo soków warzywno-owocowych ale szczerze nie mam już sił codziennie kombinować co na ugotować
Oj Monika dobrze cie rozumiem- ale na swieta dalam sobie dyspense ;)
A zamiast nieosiagalnego bursztynu parmezan?
Jola, jak najbardziej, potrzebny jest twardy, wyrazisty w smaku ser :)
Oki dzieki :) robilam podobnie z ciastem francuskim plus papryka w proszku
Ja też
Super, jutro piekę na Sylwestra! :) Ile wychodzi ich z jednej porcji? Będzie dziesięcioro gości i nie wiem, czy pojedyncza porcja wystarczy.
Ola ja bym zrobiła z podwójnej porcji, one są pyszne i szybko schodzą ;)
Dziękuję, zastosuje się do rady. :)
Mam imprezkę u siebie – zrobię. A jakby tak dodać czarnuszkę?…
Doskonały pomysł – czarnuszka, papryka, mak, co kto lubi :)
A jak długo one są świeże? Można przygotować dzień wcześniej, czy lepiej pojutrze?
W tym roku domowka u nas! I to na 2 pokolenia :-D
No to się szykuje super zabawa Aniu :)))
Mam nadzieje! :-D No i naturalnie nie damy sie „malolatom”. Niech ucza sie od rodzicow jak wyglada dobra zabawa! (y)
U nas też tak jest. Bawimy sie tłumnie, razem z dziećmi i jest super!
My witamy na domówce u nas :D Mąż żona 5 letni cyn i 5 miesięczna córcia. impreza jak się patrzy :P ale krakersy sie przydadzą !!
Mmmmm kusisz :-)
:) jednak po Świętach to nadal nic nie kusi…całe szczęście do Sylwestra jeszcze chwila :) ale zdjęcie bardzo ładne :)
Kasiu, ja też po Świętach ciężko, ale głowa już myśli o szaleństwie sylwestrowym. My idziemy do znajomych na Sylwestra składkowego, a takie przepisy zawsze się na taką okazję przydają :)
Pysznie wyglada, tylko skąd ten ser bursztyn? :-(
Agnieszko, jest do kupienia w dużych sklepach, ale jeśli masz z tym problem, zastąp go parmezanem :)
Dziękuję bardzo za podpowiedź 😀
:)
Kilka minut temu wyjęłam krakersy z piekarnika. Są przepyszne! :)
Ależ kuszące, koniecznie wypróbuję..jak wrócę z sylwestra:)
można też dodać kminku i są wówczas rewelacyjnym dodatkiem do czerwonego barszczyku :) … o ile wcześniej nie znikną solo :) :)
ten ser bursztyn bez laktozy jest?
Z laktozą
Zrobiłam, ale wyszły mi jakieś takie tłuste i ciężkie (dla żołądka). Nie wiem, co zrobiłam nie tak. :-(
Szukałam jakiejś słonej przekąski na gorsze kobiece dni, niestety zasoby mojego barku nie uzupełnione więc z pomocą przyszedł mi ten przepis na krakersy! U mnie grana padano, wedzona papryka i czosnek granulowany. Świetne! Córka je pokochała, ja z resztą też a kryzys kobiecy chwilowo zaspokojnoy, zrobię następnym razem z makiem albo z czarnuszka i może z ziołami ;-) ląduje w ulubionych, dzięki!