Te puszyste, drożdżowe muffiny smażone na patelni Anglicy zajadają na śniadanie. Smażę je dzień wcześniej, a rano tylko podgrzewam w tosterze, wtedy są najsmaczniejsze. Świetnie smakują z syropem klonowym, śmietaną, jogurtem lub konfiturą. Albo, jeśli tak ja lubicie najprostsze rozwiązania, to po prostu z odrobiną masła. Przypominają nieco bliny, lub pulchne pankejki. Jeśli zależy Ci na perfekcyjnie okrągłych muffinach, usmaż je w metalowej lub silikonowej obręczy, ale spokojnie możesz wylewać ciasto prosto na patelnię, tak jak smaży się wszystkie inne placuszki. Żeby muffiny ładnie się dosmażyły, wybierz patelnię z grubym dnem. Ja postawiłam na model Floriny Maja z nieprzywieralną powłoką.
Konkurs kulinarny „Prosto z patelni”
Przygotowanie prostych codziennych potraw może być niezwykłą przygodą. Florina zaprasza do konkursu na swoim profilu na Facebooku http://florinaagd.pl/blog/konkurs-prosto-z-patelni Aby wziąć w nim udział wystarczy przesłać przepis i zdjęcie dania przygotowanego na patelni.
Zadanie konkursowe polega na wykonaniu zdjęcia potrawy. Fotografię wraz z przepisem należy zamieścić w komentarzu pod postem głównym na Facebookowym profilu Floriny: http://florinaagd.pl/blog/konkurs-prosto-z-patelni Prace konkursowe można zgłaszać od 17 października do 30 listopada.
Nagrodami w konkursie są bony na zakupy w sklepach NELA o łącznej wartości 6 tys. zł. Ponadto w każdym tygodniu konkursu organizatorzy przyznają wyróżnienia – zestawy patelni Florina. Ostateczne ogłoszenie wyników nastąpi 6 grudnia.
Organizatorem konkursu jest marka Florina – ceniony polski dystrybutor artykułów gospodarstwa domowego. Ambasadorem marki jest kucharz i uczestnik programu MasterChef Piotr Sajdak.
Crumpets – angielskie muffiny prosto z patelni
[przepis]
½ łyżeczki cukru
7 g suszonych drożdży
320 g mąki
120 ml mleka
¼ łyżeczki sody
masło klarowane lub olej do smażenia
[/przepis]
- Do miseczki wsypać cukier i drożdże.
- Dodać 2 łyżki ciepłej wody, wymieszać i zostawić na 10 minut.
- Przesiać mąkę do miski.
- Dodać wyrośnięte drożdże, ciepłe mleko i 120 ml ciepłej wody.
- Wymieszać i zostawić na 45 minut do wyrośnięcia.
- Sodę wymieszać w 100 ml ciepłej wody, wlać do wyrośniętego ciasta, wymieszać i odstawić jeszcze na pół godziny.
- Rozgrzać patelnię, roztopić masło.
- Wylać porcje ciasta na patelnię, zmniejszyć ogień do minimum i smażyć muffiny ok. 4 minuty lub do momentu, aż na wierzchu pojawią się dołki, a ciasto będzie ścięte.
- Odwrócić muffiny na drugą stronę i dosmażyć jeszcze przez pół minuty. Smacznego :)
Wpis powstał we współpracy z marką Florina
Komentarze
Znam! Bardzo lubię! Mieszkając w UK często jadłam, ale tylko kupne. Z chęcią sięgnę po przepis ☺
Polecam Edytko, pyszna sprawa :)))
Gwoli scislosci, crumpets to nie angielskie muffins, crumpets robi sie z soda I smazy/piecze z jednej strony, a muffins sa jak buleczki (na drozdzach)
Z syropem klonowym…. mniaaam ☺
Oj tak, uwielbiam!
Beatka! No takiego mi smaka narobiłaś, że idę do kuchni i je robię 😉
Pierwszy raz widzę :) Ale fajne!!!!!
No fajne, fajne, Takie skrzyżowanie pankejka i bułeczki :)
nie znacie, ale zaraz poznacie , lecę czytać
Kocham! Z miodem albo z lemon curd! ❤️
A to cos pomarańczowego w słoiku to co t jest? :). Bo wygląda super apetycznie i pomyślałam, że to może jakieś fajne brzoskwinie?
Joanna Mania
W przepisie piszesz o mące czy to znaczy , ze spokojnie mogę dodać jakąś bezglutenową typu ryżowa?
A tak zupełnie nie w temacie obserwuję Cię dokładnie i jak zrzuciałaś wagę ponad 2 lata temu tak nadal jak widzę trzymasz się tej pieknej wypracowanej sylwetki. Masz jakieś wahania wagi, momenty kiedy pozwalasz sobie za dużo:) dawno nie było Twojego wpisu na tematy „odchudzoniowo-sylwetkowe” a jest zima – czas kiedy człowiek najchętniej objadałby się ciepłymi naleśnikami z tegoż podpisu i siedział pod ciepłym kocem na zmianę z siedzeniem pod ciepłym kocem i objadaniem się nalesnikami:)
Jakie to jest pyszne!!!!!
Uwielbiam je :)
Dziękuje za przepis zawsze w UK kupowałam i przywoziłam A teraz sama je zrobię! Ja uwielbiam w każdej wersji i na słodko i np. z jajkiem smażonym na ostro Mniam
Plan na jutro już mi ślinka leci
Hehehe my będąc w Anglii kupiliśmy takie, myslac, ze to takie zwykłe muffiny to sobie zjemy… A tu bez smaku! :D ani słodkie ani słone. Zakładam że domowi robione są dużo bardziej smaczne ! Kupne nam nie smakowały.
nie znałam ale chętnie spróbuję :)
Coś w rodzaju naszych racuszkow różnica że dodaje się sode:-)
A jajka nie ma w składnikach?
No nie wiem, albo mi coś nie wyszło, albo nie ma się czym zachwycać. Takie sobie placki drożdżowe…