Propozycja dla prawdziwych łasuchów. Słodkie, wilgotne, bardzo owocowe i niebywale proste ciasto „do góry nogami”.
Odwracane ciasto z brzoskwiniami i karmelem
półtorej szklanki cukru
półtorej szklanki mąki (użyłam mieszanki mąki orkiszowej i zwykłej)
ok. 800 g brzoskwiń
30 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka
opakowanie cukru waniliowego
Na dnie formy (użyłam prostokątnej, o wymiarach 39 x 23 cm, może też być okrągła o średnicy ok. 30 cm)) rozsypać równomiernie pół szklanki cukru i skropić go 4 łyżkami wody. Formę postawić na gazie, podgrzewać na maleńkim ogniu do uzyskania złotego karmelu. Odstawić z ognia, posypać pokrojonym w małe kawałki masłem. Na maślano-karmelowym sosie ułożyć brzoswkinie pokrojone w ósemki. Jajka ubić z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę (tu mała uwaga – ciasto na prawdę jest mocno słodkie, można użyć nieco mniej cukru, jeśli nie jesteście totalnymi łasuchami :) )Dodać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem. Ciasto wylać na brzoskwinie, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C na ok. 30 minut. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, zostawić na 3 minuty, żeby odpoczęło i wyłożyć „do góry nogami” na kratkę do ostygnięcia. Pod kratkę warto podłożyć papier lub ręcznik kuchenny.
Komentarze
Zrobiłem takie kilka dni temu bazując na Twoim jabłeczniku:) Właśnie miałem się pochwalić:)
O fajnie! Dobre też wychodzi ze śliwkami.
pędzę po brzoskwinie:) pycha
Sabina, powodzenia w pieczeniu :)
a u mnie brzoskwinie czekają w kolejce żeby zrobić ciasto i nie wiem czemu skoro u ciebie takie pyszności z nich wychodzą:)
Bernadeta, to do dzieła!
pychota!
:) O tak!
Pysznie wygląda to ciasto. Piękne, słoneczne zdjęcia. Brzoskwinie wyglądają uroczo i tak wakacyjnie:)
Pozdrowienia :)
Dziękuję z całego serca za ten przepis! Ciasto wygląda pysznie i tak też smakuje ;)
a jak zrobić to ciasto mając kuchenkę indukcyjną (chodzi mi o karmel)?
Ja robiłam takie ciasto z jabłkami – karmel robiłam na patelni, krótko podsmażałam w nim jabłka i taką masę wykładałam do foremki.
Cześć, czy ktoś tutaj hoduje brzoskwinie? Zastanawiam się nad hodowlą brzoskwiń, będą to jednak moje pierwsze hodowle, ale nie wiem czy to najlepszy pomysł, tak więc do sedna, co myślicie o tym?
Mam od kilku lat drzewo brzoskwiniowe w ogrodzie. Po trzech latach zaczęło odficie owocować. Nie przemarza, doskonale rośnie w naszych warunkach pogodowych. Polecam.
cudowne ciasta i fotki przepiekne jak zwykle :)
Bardzo, bardzo dziękuję :)
Wygląda pysznie! :)
I jest bardzo proste. Właśnie takie do upieczenia po pracy :)
U Ciebie jak zawsze pięknie <3 ja nie piekę , bo moi chłopcy nie lubią ciast :( może , od czasu do czasu szarlotkę ... i sernik na święta , a dla siebie nie mogę ... za dużo kalorii :( miłego popołudnia :)
Z kaloriami to racja, ja piekę, bo moje dziewczyny wchłaniają każdą ilość ;) Pozdrawiam serdecznie!
Ja robiłam z Twojego przepisu. Było pyszne
Karolina, bardzo się cieszę :)))
Właśnie się piecze i zaczyna pięknie pachnieć :)
Nawet ja czuję :))))
Przepis super, ale jaki femomenalny kolaż! Aż z monitora bije słodki, soczysty zapach!
Starałam się ;)
Ale pięknie wygląda :)
Mniam
Looks delicious!
to mój typ na dzisiaj ;)