Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Wegetariańskie

Ciasto z brzoskwiniami i karmelem „do góry nogami”.

ciasto z brzoskwiniami_4

Propozycja dla prawdziwych łasuchów. Słodkie, wilgotne, bardzo owocowe i niebywale proste ciasto „do góry nogami”.

Odwracane ciasto z brzoskwiniami i karmelem

półtorej szklanki cukru

półtorej szklanki mąki (użyłam mieszanki mąki orkiszowej i zwykłej)

ok. 800 g brzoskwiń

30 g masła

1 łyżeczka proszku do pieczenia

4 jajka

opakowanie cukru waniliowego

ciasto z brzoskwiniami_5

Na dnie formy (użyłam prostokątnej, o wymiarach 39 x 23 cm, może też być okrągła o średnicy ok. 30 cm)) rozsypać równomiernie pół szklanki cukru i skropić go 4 łyżkami wody. Formę postawić na gazie, podgrzewać na maleńkim ogniu do uzyskania złotego karmelu. Odstawić z ognia, posypać pokrojonym w małe kawałki masłem. Na maślano-karmelowym sosie ułożyć brzoswkinie pokrojone w ósemki. Jajka ubić z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę (tu mała uwaga – ciasto na prawdę jest mocno słodkie, można użyć nieco mniej cukru, jeśli nie jesteście totalnymi łasuchami :) )Dodać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem. Ciasto wylać na brzoskwinie, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C na ok. 30 minut. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, zostawić na 3 minuty, żeby odpoczęło i wyłożyć „do góry nogami” na kratkę do ostygnięcia. Pod kratkę warto podłożyć papier lub ręcznik kuchenny.

ciasto z brzoskwiniami_2 ciasto z brzoskwiniami_3

ciasto z brzoskwiniami

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

a u mnie brzoskwinie czekają w kolejce żeby zrobić ciasto i nie wiem czemu skoro u ciebie takie pyszności z nich wychodzą:)

Pysznie wygląda to ciasto. Piękne, słoneczne zdjęcia. Brzoskwinie wyglądają uroczo i tak wakacyjnie:)
Pozdrowienia :)

Ja robiłam takie ciasto z jabłkami – karmel robiłam na patelni, krótko podsmażałam w nim jabłka i taką masę wykładałam do foremki.

Cześć, czy ktoś tutaj hoduje brzoskwinie? Zastanawiam się nad hodowlą brzoskwiń, będą to jednak moje pierwsze hodowle, ale nie wiem czy to najlepszy pomysł, tak więc do sedna, co myślicie o tym?

Mam od kilku lat drzewo brzoskwiniowe w ogrodzie. Po trzech latach zaczęło odficie owocować. Nie przemarza, doskonale rośnie w naszych warunkach pogodowych. Polecam.

U Ciebie jak zawsze pięknie <3 ja nie piekę , bo moi chłopcy nie lubią ciast :( może , od czasu do czasu szarlotkę ... i sernik na święta , a dla siebie nie mogę ... za dużo kalorii :( miłego popołudnia :)