To takie zwykłe ciasto z owocami. Nie jest szczególnie puszyste, raczej cięższe, wilgotne i bardzo owocowe. Uwielbiam je z kubkiem kefiru lub maślanki. Czasem sprawia problemy, gdy przykładam się do niego za bardzo, pamiętajcie, nie lubi długiego mieszania. Cudownego letniego dnia moi mili.
Ciasto jogurtowe z porzeczkami
200 g mąki i dodatkowo 1 łyżka
1/2 łyżeczki sody
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
125 g cukru
80 g roztopionego masła
150 ml naturalnego jogurtu
300 g owoców jagodowych (u mnie porzeczki z dodatkiem jagód)
Owoce umyć i bardzo dokładnie odsączyć. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy dodać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą, masło i jogurt. Owoce posypać mąką i dodać do pozostałych skladników.To jest ten rodzaj ciasta, który nie znosi długiego, dokładnego mieszania. Wystarczy kilka ruchów łyżką, nie więcej. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia podłużnej formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C ok. 55 minut. Przed końcem pieczenia sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone. Po upieczeniu pozostawić na kratce do wystygnięcia.
Komentarze
Zamiast masła do ciasta dodałam szklankę oleju (nie przepadamy za masłem). Super lekkie, polecam!
Pani Beato,
Wlasnie upieklam ciasto, wyszlo wspaniale:)
Milego dnia zycze:)
Ewelina
Na jaką formę to ciasto? Jaka wielkość keksówki?
Na jaki rozmiar formy to ciasto? Jaki wymiar keksówki? Bardzo proszę o pomoc