Burgery z brokułów i szpinaku łamią wszelkie stereotypy. Jeśli ktoś mi powie, że nie lubi szpinaku, to chyba pęknę ze śmiechu. A jeśli usłyszę, że nie cierpi też np. brokułów, to mój śmiech (szyderczy) nie będzie miał końca. O mocy warzyw trąbi się na prawo i lewo, o ich zbawiennym wpływie na nasze zdrowie słyszeli już chyba wszyscy. Szczególnie teraz, zimą, warto o tym pamiętać. Dziś proponuję wam burgery zielone jak wiosenna trawa. Ja zajadam je w pajdzie razowca w towarzystwie chrupiącego ogórka i czerwonej cebulki. Są miękkie, wyraziste w smaku i bardzo zielone. Smacznego :)
Burgery z brokułów i szpinaku
[przepis]
250 g brokułów
250 g ziemniaków
100 g szpinaku
1 cebula
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
kasza kukurydziana do panierowania
olej do smażenia
[/przepis]
- Brokuły podzielić na różyczki i ugotować na parze.
- Ziemniaki obrać, pokroić i ugotować w lekko osolonej wodzie.
- Szpinak i cebulę drobno posiekać.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, zeszklić cebulę.
- Zdjąć z ognia, dodać posiekany szpinak, doprawić solą, pieprzem i gałką. Wymieszać.
- Ugotowane, ciepłe jeszcze ziemniaki ugnieść.
- Brokuły zmiksować.
- Wymieszać ziemniaki, brokuły, dodać szpinak z cebulą. Dokładnie wyrobić masę. Konsystencja zależy od gatunku ziemniaków. Moja była gładka i bez problemu uformowałam z niej burgery.
- Obtoczyć je w kaszy kukurydzianej.
- Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, smażyć na średnim ogniu, z obu stron na złoto.
Komentarze
Ale pycha :) Chyba dzisiaj robię na obiad, bo mam wszystkie składniki :)
Małe pytanie – czy można je też upiec w piekarniku, żeby nie smażyć? :)
Można, choć ja smażę na delikatnie tylko natłuszczonej patelni i nie wysychają tak, jak w piekarniku.
Wyglądają niesamowicie pysznie!
Witam wieczorowa pora:-) burgery wyglądają wyśmienicie! Czy szpinak mozna zastąpić jarmuzem? Akurat mam w spizarce:-) to bym jutro wszystkich zaskoczyła :-) pozdrawiam!
Pyszne. Corka tez stwierdzila, ze „to mieso” jest dobre;P
Ale się cieszę :)
Bardzo długo się za nie zabierałam, a szkoda, bo są naprawdę bardzo smaczne. Jako dodatek przygotowałam pomidory z rukolą. Polecam :)
Doskonały pomysł z tą sałatką z rukoli :) Dzięki za inspirację!
A czy można pominąć ziemniaki lub je czymś zastąpić ?
Ziemniaki pełnią w tym przepisie funkcję wypełniacza, który scala wszystkie składniki. Spróbuj z kaszą jaglaną, powinno być ok.
Dobry przepis, dzięki.