Ciasto jest tak proste w przygotowaniu, że aż wstyd. Po prostu wrzucasz wszystkie składniki do miski, chwilę miksujesz, aż się połączą, przelewasz do formy i już. Już?
No tak. Nie ma ubijania, rozpuszczania, przesiewania, siekania. A jaki efekt? Znakomity. Czekoladowe, puszyste, pyszne ciasto. Do kawy. Albo do herbaty, a jak ktoś chce to do kubka mleka. No to co, są chętni na kawałek?
Błyskawiczny murzynek na oleju
Użyłam okrągłej formy na babkę o średnicy 30 cm. Można też piec w keksówce lub formie kwadratowej.
[przepis]
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
¾ szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
pół szklanki gorzkiego kakao
szklanka oleju
½ szklanki mleka
3 jajka
dodatkowo: masło i tarta bułka do formy
[/przepis]
- Formę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką.
- Wszystkie składniki umieścić w misce.
- Zmiksować tak by połączyły się w gładką masę.
- Przelać do przygotowanej wcześniej formy.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 st.C z włączoną funkcją góra/dół. Piec 40 minut.
- Wyjąć z piekarnika, zostawić aby ciasto przestygło, a następnie przełożyć na kratkę. Kroić po całkowitym ostudzeniu.
Komentarze
mam pytanie, czy można użyć innej mąki niż zwykła pszenna? pozdrawiam
jak zwykle, Beato, super przepis! wyszedł idealnie, wygląd jak na Twoim zdjęciu :) szybko, a jaki mąż zadowolony! dzięki :))
Wygląda bardzo apetycznie. Przepis nie jest skomplikowany, powinien się udać. Na Święta jak znalazł.
Ciasto wychodzi pyszne 😁. Jak będę piekła murzynka, to juz tylko z tego przepisu ❤️
Bardzo uwielbiam tego murzynka. Tak posmakowało wszystkim że robiłam mężowi do pracy.
Dziś dodałam łyżeczke przyprawy do piernika. Też smakuje przepysznie. I myślę go przełożyć dżemem.
Ja też lubię dodać trochę przyprawy piernikowej :)
Bardzo dobry przepis. Tak trzymac Beato.
Cieszę się, że trafiłam w Twój gust
Czy ciasto długo utrzymuje świeżość?
Dziś 14.08.2022r Zrobiłam wszystko tak jak było w przepisie tylko z tym że dałam do keksówki, ciasto nie robiło się 40min a o wiele dłużej sprawdzałam patyczkiem stan ciasta i cały czas był surowy. Nie wiem dlaczego tak się stało. Raczej więcej już nie zrobię do kitu.
Cześć Angela, zgadzam się – do kitu. Podczas przygotowywania musiał wkraść się błąd. Przepis jest świetny i wielokrotnie przeze mnie sprawdzony. Pozdrawiam serdecznie Beata
Piekę murzynka w keksówce, i to od razu 2 sztuki, bo mąż łasuch i wnuki też. Zawsze rośnie mi pięknie i jest smakowity, no i szybki w wykonaniu. Dzięki wielkie za przepis
Maria z Pogórza Przemyskiego.
Witam😘 Właśnie wstawiłam do piekarnika, po raz pierwszy z tego przepisu. Trochę za gęsta masa mi wyszła… chyba. Zobaczymy jak się upiecze.
Ja dodaję jeszcze dżem
Obojętnie jaki
Pozdrawiam