Błyskawiczny murzynek na oleju
29 marca 2020, 18:39 | Ciasta i ciasteczka Kuchnia | 4

Ciasto jest tak proste w przygotowaniu, że aż wstyd. Po prostu wrzucasz wszystkie składniki do miski, chwilę miksujesz, aż się połączą, przelewasz do formy i już. Już?
No tak. Nie ma ubijania, rozpuszczania, przesiewania, siekania. A jaki efekt? Znakomity. Czekoladowe, puszyste, pyszne ciasto. Do kawy. Albo do herbaty, a jak ktoś chce to do kubka mleka. No to co, są chętni na kawałek?
Błyskawiczny murzynek na oleju
Użyłam okrągłej formy na babkę o średnicy 30 cm. Można też piec w keksówce lub formie kwadratowej.
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
¾ szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
pół szklanki gorzkiego kakao
szklanka oleju
½ szklanki mleka
3 jajka
dodatkowo: masło i tarta bułka do formy
- Formę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką.
- Wszystkie składniki umieścić w misce.
- Zmiksować tak by połączyły się w gładką masę.
- Przelać do przygotowanej wcześniej formy.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 st.C z włączoną funkcją góra/dół. Piec 40 minut.
- Wyjąć z piekarnika, zostawić aby ciasto przestygło, a następnie przełożyć na kratkę. Kroić po całkowitym ostudzeniu.
mam pytanie, czy można użyć innej mąki niż zwykła pszenna? pozdrawiam
jak zwykle, Beato, super przepis! wyszedł idealnie, wygląd jak na Twoim zdjęciu :) szybko, a jaki mąż zadowolony! dzięki :))
Wygląda bardzo apetycznie. Przepis nie jest skomplikowany, powinien się udać. Na Święta jak znalazł.
Ciasto wychodzi pyszne 😁. Jak będę piekła murzynka, to juz tylko z tego przepisu ❤️