Ciasta i ciasteczka | Kuchnia

Błyskawiczny murzynek na oleju

Ciasto jest tak proste w przygotowaniu, że aż wstyd. Po prostu wrzucasz wszystkie składniki do miski, chwilę miksujesz, aż się połączą, przelewasz do formy i już. Już?

No tak. Nie ma ubijania, rozpuszczania, przesiewania, siekania. A jaki efekt? Znakomity. Czekoladowe, puszyste, pyszne ciasto. Do kawy. Albo do herbaty, a jak ktoś chce to do kubka mleka. No to co, są chętni na kawałek?

Błyskawiczny murzynek na oleju

Użyłam okrągłej formy na babkę o średnicy 30 cm. Można też piec w keksówce lub formie kwadratowej.

[przepis]

2 szklanki mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

¾ szklanki cukru

2 łyżeczki cukru waniliowego

pół szklanki gorzkiego kakao

szklanka oleju

½ szklanki mleka

3 jajka

dodatkowo: masło i tarta bułka do formy

[/przepis]

  1. Formę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką.
  2. Wszystkie składniki umieścić w misce.
  3. Zmiksować tak by połączyły się w gładką masę.
  4. Przelać do przygotowanej wcześniej formy.
  5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 st.C z włączoną funkcją góra/dół. Piec 40 minut.
  6. Wyjąć z piekarnika, zostawić aby ciasto przestygło, a następnie przełożyć na kratkę. Kroić po całkowitym ostudzeniu.

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

jak zwykle, Beato, super przepis! wyszedł idealnie, wygląd jak na Twoim zdjęciu :) szybko, a jaki mąż zadowolony! dzięki :))

Dziś dodałam łyżeczke przyprawy do piernika. Też smakuje przepysznie. I myślę go przełożyć dżemem.