Sezon na pyszne błyskawiczne przekąski imprezowe uważam za otwarty. Warkocze z ciasta francuskiego dosmaczyłam bazylią i czosnkiem, ale możesz pokusić się o własne ulubione mieszanki smakowe. Sprawdzi się tu rozmaryn, tymianek, ostra papryka, czarnuszka lub sezam. Smacznego i dobrej zabawy!
Błyskawiczne ziołowe warkocze z ciasta francuskiego
[przepis]
150 g mrożonego ciasta francuskiego
3 łyżki oliwy
kilka listków świeżej bazylii
ząbek czosnku
sól
[/przepis]
- Piekarnik nagrzać do 220 st. C.
- Wymieszać oliwę z drobno posiekaną bazylią i solą.
- Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Ciasto pokroić w paski szerokości 3 cm i zapleść w warkocze.
- Posmarować ziołowo-czosnkową oliwą, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec 12 minut.
Komentarze
Uwielbiam takie przekąski! Polecam z czarnuszką – to mój hicior na każdą imprezę :)
Czarnuszka rządzi no i zawze pięknie wygląda :) Pozdrawiam ciepło!
Przerwa śniadaniowa w pracy, pozdrawiam
Monika, pozdrawiam znad kubka gorącej wody z miodem i cytryną :)))
Wlasnie podobne robie- czasem serem posypuje czasem chili- ostatnio zrobilam w ksztalcie faworkow/ chrustu :)
Jolu, bardzo Ci dziękuję za pomysł, żeby zwinąć ciasto w kształt faworków. Fajne, chyba zrobię :)
:)
Nie lubie zimy ale jutrzejsza noc bedzie goraca mimo pogody
I tak ma być. Cudownej zabawy Anetko!
mrozik za oknem w domu ciepełko zajadamy makowiec i szukam torebki sobie:)))) ale za diabła nie chce biegać po sklepach więc w necie szukam może coś polecisz fajnego?
Agnieszko, a jakiej torebki szukasz? Mała, duża, skóra, tworzywo, sportowa, elegancka, kopertówka, na ramię? Coś poradzimy :)))
I wietrzno
Trzymaj się ciepło Kochana!
Dziękuję i wzajemnie :)
Pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje :) U nas choroba wygrała i nie możemy nacieszyć się naszym łódzkim mrozikiem… :(
No to ślę dużo pozytywnej energii i zdrowia!!!
A u nas cieplutko. Pozdrawiamy z Laosu
Pozdrawiam Aniu i zazdroszczę :)))
W sam raz na Sylwka (Jak pokażę mojemu domowemu cukiernikowi to mnie chyba wałkiem zdzieli ;) bo w święta dałam mu w kość twoimi makowcami i kulebiakami …) :D
Joanna, te są błyskawiczne do wykonania. Pozdrowienia dla domowego cukiernika!
Piękne! i pewnie pyszne! Dzięki za inspirację(kolejną). pozdrawiam
Wspaniałe te „warkocze” :)
Wielkie dzięki :)
Ale będę chrupac ;) mniam mniam …a ciasto się znalazło w lodówce bo jakoś tak czekało na „coś” ;)
No i się doczekało :)))) Smacznego Gosiu!
U nas podobnie. Zostalo jedno po wigilijnych pasztecikach z kapusta no i co tu by z nim zrobic? Teraz juz wiem! Dzieki za inspiracje!!!! :-*
U nas też zimno. Odczuwalna temperatura. -11.
Ło matko, a gdzie tak zimno? U nas -4.
W Poznaniu. 😄
zimnooooooooooooooooooo
Mmmmm…uwielbiam! Szczególnie kiedy posypane sezamem lub kminkiem. Mój hit na jutro to zupa cebulowa z warkoczami! Dzięki Beatko. Dobrego, szczęśliwego 2016!
trochę zimno jest, ale nie ma co narzekać, w sercu gorąc! wspaniałości w Nowym Roku Kochani!!! ;*
Przepiękne ^_^
Zrobiłam! pyszne! (y)
Latwe w wykonaniu, wspaniale sie prezentuja i smakowaly calej rodzince oraz znajomym! Dzieki za takie szybkie rozwiazania! WESOLEGO NOWEGO ROKU!
Skąd wzięło się 12 minut? Piekę już 40 i dopiero ciasto zaczęło rosnąć