Błyskawiczne ziołowe warkocze z ciasta francuskiego

30 grudnia 2015, 10:20 | Ciasta i ciasteczka Karnawał Kuchnia Potrawy na karnawał Wegetariańskie | 36
Błyskawiczne ziołowe warkocze z ciasta francuskiego

Sezon na pyszne błyskawiczne przekąski imprezowe uważam za otwarty. Warkocze z ciasta francuskiego dosmaczyłam bazylią i czosnkiem, ale możesz pokusić się o własne ulubione mieszanki smakowe. Sprawdzi się tu rozmaryn, tymianek, ostra papryka, czarnuszka lub sezam. Smacznego i dobrej zabawy!

warkocze-z-ciasta-francuskiego-przepis04

warkocze-z-ciasta-francuskiego-przepis05

Błyskawiczne ziołowe warkocze z ciasta francuskiego

150 g mrożonego ciasta francuskiego

3 łyżki oliwy

kilka listków świeżej bazylii

ząbek czosnku

sól

  1. Piekarnik nagrzać do 220 st. C.
  2. Wymieszać oliwę z drobno posiekaną bazylią i solą.
  3. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
  4. Ciasto pokroić w paski szerokości 3 cm i zapleść w warkocze.
  5. Posmarować ziołowo-czosnkową oliwą, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec 12 minut.

warkocze-z-ciasta-francuskiego-przepis01

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

36 odpowiedzi na “Błyskawiczne ziołowe warkocze z ciasta francuskiego”

  1. Uwielbiam takie przekąski! Polecam z czarnuszką – to mój hicior na każdą imprezę :)

  2. Wlasnie podobne robie- czasem serem posypuje czasem chili- ostatnio zrobilam w ksztalcie faworkow/ chrustu :)

  3. Aneta Gwiner pisze:

    Nie lubie zimy ale jutrzejsza noc bedzie goraca mimo pogody

  4. mrozik za oknem w domu ciepełko zajadamy makowiec i szukam torebki sobie:)))) ale za diabła nie chce biegać po sklepach więc w necie szukam może coś polecisz fajnego?

  5. Wojslandia pisze:

    Pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje :) U nas choroba wygrała i nie możemy nacieszyć się naszym łódzkim mrozikiem… :(

  6. Ania Helo pisze:

    A u nas cieplutko. Pozdrawiamy z Laosu

  7. W sam raz na Sylwka (Jak pokażę mojemu domowemu cukiernikowi to mnie chyba wałkiem zdzieli ;) bo w święta dałam mu w kość twoimi makowcami i kulebiakami …) :D

  8. Sabina pisze:

    Piękne! i pewnie pyszne! Dzięki za inspirację(kolejną). pozdrawiam

  9. Wspaniałe te „warkocze” :)

  10. Ale będę chrupac ;) mniam mniam …a ciasto się znalazło w lodówce bo jakoś tak czekało na „coś” ;)

  11. U nas też zimno. Odczuwalna temperatura. -11.

  12. zimnooooooooooooooooooo

  13. Mmmmm…uwielbiam! Szczególnie kiedy posypane sezamem lub kminkiem. Mój hit na jutro to zupa cebulowa z warkoczami! Dzięki Beatko. Dobrego, szczęśliwego 2016!

  14. trochę zimno jest, ale nie ma co narzekać, w sercu gorąc! wspaniałości w Nowym Roku Kochani!!! ;*

  15. Kasia Wlodarczyk pisze:

    Latwe w wykonaniu, wspaniale sie prezentuja i smakowaly calej rodzince oraz znajomym! Dzieki za takie szybkie rozwiazania! WESOLEGO NOWEGO ROKU!

  16. Wit pisze:

    Skąd wzięło się 12 minut? Piekę już 40 i dopiero ciasto zaczęło rosnąć

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *