Pyszny owocowy deser, w sam raz na letni podwieczorek. Zapiekam go w porcelanowych filiżankach. Bez obawy, nie pękają i wyglądają cudownie. Smacznego!
Błyskawiczne malinowe clafoutis w filiżankach
(na 6 filiżanek lub okrągłą formę o średnicy 22 cm, przepis z książki „Nigella Ekspresowo”)
75 g mąki
50 g cukru
4 jajka
300 ml mleka
ok. 300 g malin
olej do wysmarowania filiżanek
Piekarnik nastawić na 220 st.C. Maliny umyć i odsączyć. Filiżanki wysmarować olejem, ustawić na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika. W tym czasie do miski wsypać mąkę, dodać cukier i miksując dodawać po jednym jajku oraz mleko. Wyjąć nagrzane filiżanki z piekarnika, wlać ciasto, dodać maliny. Ponownie wstawić do piekarnika i piec ok. 20-25 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Przypominam, że jeszcze do poniedziałku włącznie możecie nadsyłać swoje kolaże na konkurs „Lodowe Inspiracje”, który organizuję z marką Grycan. Szczegóły konkursu tu. A do wygrania fartuszki Cherry Me! oraz karty upominkowe o wartości 100 zł do zrealizowania w cukierniach Grycan. Lody Od Pokoleń. Czekam na Wasze prace pod adresem beata@lawendowy-dom.com.pl
Komentarze
A ja się zastanawiałam co zrobić z malinami i jagodami z lodówki i zamrażalnika…
Kasiu, cieszę się, że podrzuciłam Ci pomysł :) Pozdrawiam serdeczne!
Podane idealnie! Gdybym dostała filiżankę z takim cudem, nieważne, kim byłby właściciel, polubiłabym go od razu; D
Angie, ale mi miło :)
i pomysł na kolejny deser mam:) dziękuję
Tyle malin w ogrodzie, że przepis jak znalazł :) Muszę zrobić! :)
Moga byc mrozone owoce? Jakie jeszcze inne owoce beda dobre? :-)
Wszystkie owoce jagodowe, mogą być mrożone, tylko ich nie rozmrażaj :)
Podajemy ciepłe czy po ostudzeniu ? można je przechowywać w lodówce i jak długo ?