Bezglutenowe | Ciasta i ciasteczka | Kuchnia

Bezglutenowy biszkopt jaglany z rabarbarem

Lekkie, kwaskowe, pyszne ciasto, którym zajadają się u mnie zarówno dzieciaki, jak i dorośli. Biszkopty z owocami to jest ten rodzaj wypieku, który znika w mgnieniu oka, w sam raz na popołudniową kawę, lub na wycieczkę rowerową. Przedstawiam wersję z mąki jaglanej która sprawdza się w tym przypadku doskonale. Smacznego!

Bezglutenowy biszkopt jaglany z rabarbarem

[przepis]

na tortownicę o średnicy 24 cm
3 jajka
60 g cukru trzcinowego
60 g mąki jaglanej
szczypta soli
350 g rabarbaru
Dodatkowo papier do pieczenia do wyłożenia tortownicy

[/przepis]

  1. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Do miski wbić jajka, dodać cukier.
  3. Ubić na sztywną, prawie białą masę.
  4. Do masy jajecznej wmieszać przy pomocy silikonowej szpatułki mąką z solą.
  5. Ciasto przelać do tortownicy.
  6. Rabarbar pokroić w kawałki, ułożyć na wierzchu.
  7. Tortownicę wstawić to nagrzanego piekarnika i piec ok. 35 minut, aż wierzch biszkoptu się ładnie przyrumieni.
  8. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i zostawić w formie do wystygnięcia.

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Próbowałam dokładnie według przepisu, ale niestety w ogóle nie wychodzi mi masa, tylko coś rzadkiego… Co robię źle? :(

zimne jajka „od baby” ok. 7-10 minut ubijałam ( bez przerywania pracy miksera ) z cukrem, wszystkie składniki dokładnie zważyłam na wadze kuchennej, masa jajeczna była gęsta jak bita śmietana…po ok 10 minutach pieczenia ciasto mocno urosło, ale potem jednak opadło ( nie otwierałam piekarnika ), ale generalnie wygląda ok ( jeść będę później, czekam na męża ), szkoda, że nie mogę dołączyć zdjęcia

Mam sporo mąki jaglanej do wykorzystania i przymierzam się upiec ten biszkopt. Jednak zastanawia mnie ilość mąki. Naprawdę tylko 60 g? To wręcz symbolicznie się wydaje.

Masa jajeczna wyszła rzadka i płynna. Nie wiem co z tego wyjdzie. Wstawić do nagrzanego piekarnika . Na ile stopni ?nn