Bezglutenowy biszkopt jaglany z rabarbarem

19 maja 2018, 07:25 | Bezglutenowe Ciasta i ciasteczka Kuchnia | 2
Bezglutenowy biszkopt jaglany z rabarbarem

Lekkie, kwaskowe, pyszne ciasto, którym zajadają się u mnie zarówno dzieciaki, jak i dorośli. Biszkopty z owocami to jest ten rodzaj wypieku, który znika w mgnieniu oka, w sam raz na popołudniową kawę, lub na wycieczkę rowerową. Przedstawiam wersję z mąki jaglanej która sprawdza się w tym przypadku doskonale. Smacznego!

Bezglutenowy biszkopt jaglany z rabarbarem

na tortownicę o średnicy 24 cm
3 jajka
60 g cukru trzcinowego
60 g mąki jaglanej
szczypta soli
350 g rabarbaru
Dodatkowo papier do pieczenia do wyłożenia tortownicy

  1. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Do miski wbić jajka, dodać cukier.
  3. Ubić na sztywną, prawie białą masę.
  4. Do masy jajecznej wmieszać przy pomocy silikonowej szpatułki mąką z solą.
  5. Ciasto przelać do tortownicy.
  6. Rabarbar pokroić w kawałki, ułożyć na wierzchu.
  7. Tortownicę wstawić to nagrzanego piekarnika i piec ok. 35 minut, aż wierzch biszkoptu się ładnie przyrumieni.
  8. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i zostawić w formie do wystygnięcia.

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

2 odpowiedzi na “Bezglutenowy biszkopt jaglany z rabarbarem”

  1. Zapisuje sobie przepis, na pewno kiedyś wypróbuję! Uwielbiam ciasta z rabarbarem :)

  2. Trener biznesu napisał(a):

    super przepis, wygląda bardzo apetycznie :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *