Lekkie, kwaskowe, pyszne ciasto, którym zajadają się u mnie zarówno dzieciaki, jak i dorośli. Biszkopty z owocami to jest ten rodzaj wypieku, który znika w mgnieniu oka, w sam raz na popołudniową kawę, lub na wycieczkę rowerową. Przedstawiam wersję z mąki jaglanej która sprawdza się w tym przypadku doskonale. Smacznego!
Bezglutenowy biszkopt jaglany z rabarbarem
[przepis]
na tortownicę o średnicy 24 cm
3 jajka
60 g cukru trzcinowego
60 g mąki jaglanej
szczypta soli
350 g rabarbaru
Dodatkowo papier do pieczenia do wyłożenia tortownicy
[/przepis]
- Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Do miski wbić jajka, dodać cukier.
- Ubić na sztywną, prawie białą masę.
- Do masy jajecznej wmieszać przy pomocy silikonowej szpatułki mąką z solą.
- Ciasto przelać do tortownicy.
- Rabarbar pokroić w kawałki, ułożyć na wierzchu.
- Tortownicę wstawić to nagrzanego piekarnika i piec ok. 35 minut, aż wierzch biszkoptu się ładnie przyrumieni.
- Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i zostawić w formie do wystygnięcia.
Komentarze
Zapisuje sobie przepis, na pewno kiedyś wypróbuję! Uwielbiam ciasta z rabarbarem :)
super przepis, wygląda bardzo apetycznie :)
Próbowałam dokładnie według przepisu, ale niestety w ogóle nie wychodzi mi masa, tylko coś rzadkiego… Co robię źle? :(
zimne jajka „od baby” ok. 7-10 minut ubijałam ( bez przerywania pracy miksera ) z cukrem, wszystkie składniki dokładnie zważyłam na wadze kuchennej, masa jajeczna była gęsta jak bita śmietana…po ok 10 minutach pieczenia ciasto mocno urosło, ale potem jednak opadło ( nie otwierałam piekarnika ), ale generalnie wygląda ok ( jeść będę później, czekam na męża ), szkoda, że nie mogę dołączyć zdjęcia
Mam sporo mąki jaglanej do wykorzystania i przymierzam się upiec ten biszkopt. Jednak zastanawia mnie ilość mąki. Naprawdę tylko 60 g? To wręcz symbolicznie się wydaje.
Masa jajeczna wyszła rzadka i płynna. Nie wiem co z tego wyjdzie. Wstawić do nagrzanego piekarnika . Na ile stopni ?nn