Bezglutenowe kluski śląskie z dynią z sosem kurkowym to zestaw wyjątkowo udany. Genialne w smaku jesienne danie, które zachwyca także wyglądem. Kluski z dziurką w pięknym dyniowym kolorze doskonale współgrają z aromatycznym, pachnącym lasem sosem z delikatnym ziołowym aromatem. To co, masz ochotę spróbować?
Bezglutenowe kluski śląskie z dynią i sosem kurkowym
[przepis]
kluski:
300 g dyni
600 g ziemniaków
mąka ziemniaczana
sól
sos:
300 g kurek
cebula
szklanka bulionu
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
sól
świeżo mielony pieprz
gałka muszkatołowa
szałwia
olej
dodatkowo:
parmezan
[/przepis]
- Dynię upiec w piekarniku aż będzie miękka. Ostudzić i zmiksować na puree.
- Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie.
- Odcedzić, przecisnąć przez praskę lub utłuc tłuczkiem na gładkie, pozbawione grudek puree.
- Wymieszać dokładnie z masą dyniową i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
- Podzielić masę na cztery części. Jedną odłożyć i w puste miejsce wsypać tyle mąki ziemniaczanej, aż wypełni puste miejsce.
- Dodać odłożoną wcześniej cześć masy i zagnieść ciasto.
- Oprószyć stolnicę mąką ziemniaczaną, wyłożyć ciasto, podzielić na 4 porcje.
- Z każdej uformować wałek o grubości 2 cm i pokroić na kawałki. Formować kluski z dziurką w środku.
- W płaskim garnku zagotować wodę z solą i łyżką oleju.
- Kluski gotować partiami, minutę od wypłynięcia na powierzchnię.
- Wyjmować łyżką cedzakową na półmisek.
- Kurki oczyścić, dokładnie umyć, pokroić na kawałki podobnej wielkości.
- Cebulę drobno pokroić.
- Na patelni rozgrzać olej. Zeszklić cebulę, dodać grzyby.
- Smażyć ok. 10 minut na średnim ogniu, często mieszając.
- Mąkę rozrobić w łyżce bulionu.
- Pozostały bulion wlać do grzybów, mocno podgrzać, a następnie cały czas mieszając wlać rozrobioną wcześniej mąkę.
- Sos doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Podawać z kluskami i płatkami sera.
Komentarze
Dynia czeka na parapecie tylko nie bardzo lubię kurki :( więc może sos zamienię na pieczarkowy :)
Pieczarki, rydze, podgrzybki, co tam Ci najbardziej pasuje. Życzę smacznego Kochana!
A jaka opcja sosu dziecięco zjadliwego? :)
Agnieszko, trudna sprawa. Zależy od dziecka, moje zajadają się takim: http://lawendowy-dom.com.pl/gulasz-wieprzowy-z-grzybami-i-kopytkami/
Dzięki, wypróbuję :)
Właśnie szukam przepisu na sos kurkowy
Co za szczęśliwy zbieg okoliczności :)))
Mniam! Ślinka cieknie ☺ pozdrawiam i smacznego życzę ☺
Zrobię, jak kurek sobie sama nazbieram a dynię dostanę od podlaskiej sąsiadki :-D
nie mam czasu zrobić, wpadam do Ciebie ;-)
Dynię mam w ogródku kurki zamrożone tylko ziemniaków brak
Kusząco wygląda…
Dynia już jest :) zaraz biorę się za kluski. Tylko jaki by tu sos (nie grzybowy), żeby dzieciaki zjadły?
Ooooo dzizas!!! Jak te kluski wyglądają przebosko!!
hmmm u mnie po drodze choćbym chciała ani kurek ani dyni nie znajdę
U mnie kurek nie ma :(
kluseczki maja boski kolorek :) uwielbiam
Zdjecie jest tak apetyczne, ze mam dylemat, czy czytac ten wpis, bo obawiam sie, ze popadne we frustracje, ze jest pozno, wieczor, pomalu trzeba zbierac sie spac, a tu takie pysznosci, ze moj brzuch z burczenia eksploduje
Piękne danie
Wyglada oblednie
Wygląda nieziemsko w weekend chętnie spróbuję
Zrobione :) Przepyszne te kluski. A jak dzieciakom smakowały… Takie śląskie będą częściej u nas gościły.
Coś wspaniałego! Wyśmienite danie. Dzisiaj popisałam sie przed rodziną. Beata, dziękuję za pomysł
Ale się cieszę, super wiadomość!!!
Ja nie wiem, co ja robię nie tak, ale są niesmaczne i strasznie mączyste :/
Każde moje podejście do klusek śląskich kończy się albo paciają w garnku podczas gotowania albo słabymi smakowo maszkarokami.
Chyba sobie daruję po prostu :D I nie będę marnować dyni ;)
Ja kluski zrobiłam, zdjęcie nie oddaje smaku i wygladu. Ale gdzie jest przepis na sernik?
Monika, wyglądają genialnie! A sernik czeka w kolejce do publikacji :)
Robię w piątek a potem jeszcze scones dyniowe. :)
Dziś zrobiłam, pyszne! :-)
Wyglądają super!!!
Można zamienić ziemniaki na bataty czy raczej kluski nie wyjdą? :)
Kluski śląskie z dynią i sosem kurkowym, w życiu takich nie jadłam, na pewno spróbuje jak znajdę kurki
Jaką mąkę inną można użyć zamiast ziemniaczanej? Czy jaglana albo gryczana będzie OK?
Jakież to piękne! :)