Wprost wymarzone na zimową aurę, ale bezglutenowe ciasto z kaszy jaglanej sprawdzi się też o dowolnej porze roku. Zamiast żurawiny, możesz użyć rabarbaru, truskawek, śliwek lub malin. Ciasto jest wilgotne, w konsystencji nieco przypomina pudding, a to dlatego, że głównym składnikiem jest ugotowana wcześniej kasza jaglana. Ale bez obaw, kasza ugotowana według mojego sprawdzonego wielokrotnie sposobu jest smaczna i pozbawiona goryczki. Dodatek lekko kwaskowych owoców żurawiny cudownie kontrastuje z jaglaną masą. Sycące, pachnące i pięknie wygląda. Smacznego :)
Bezglutenowe ciasto z kaszy jaglanej
[przepis]
300 g kaszy jaglanej
160 ml mleka sojowego
30 ml oleju
2 jajka
łyżka ekstraktu waniliowego (lub dwie łyżki cukru waniliowego)
100 g cukru trzcinowego (można zastąpić ksylitolem)
łyżeczka sody
szczypta soli
250 g żurawiny lub innych owoców
[/przepis]
- Żurawinę umyć i pozostawić do wyschnięcia.
- Okrągłą formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Kaszę wsypać do garnka z grubym dnem, prażyć, ok. 2-3 minuty, cały czas mieszając.
- Następnie przesypać na sitko, przelać wrzątkiem, odsączyć i ponownie włożyć do garnka.
- Zalać 500 ml wody z odrobiną soli, zagotować, zmniejszyć ogień do minimum, przykryć garnek i gotować, aż kasza wchłonie wodę i będzie miękka.
- Ciepłą kaszę zmiksować.
- W dużej misce wymieszać mleko, olej, jajka i ekstrakt waniliowy.
- Dodać zmiksowaną kaszę oraz cukier i sodę.
- Zmiksować całość na gładką masę.
- Przełożyć masę do przygotowanej formy.
- Na wierzchu ułożyć żurawinę.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec godzinę.
- Upieczone ciasto pozostawić w formie ok. pół godziny, a następnie wyjąć na kratkę do ostygnięcia. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Przez Ciebie muszę zrobić duże zapasy kaszy jaglanej :P pudding zniknął błyskawicznie, eksperymentowałam też z nim w wersji na mleku kokosowym, wyszło mi coś a’la panna cotra ;) teraz czas na ciasto, bo żurawina już czeka w zamrażalniku! :D
Jeśli smakował Ci pudding, to ciasto też Ci się spodoba :)
mam nadzieję, że znajdę w sobotę chwilę na pieczenie ^_^
Lawendowy Dom Czy zamrożoną żurawine trzeba rozmrozic?
zapisałąm sobie! robię w weekend! :)
Powodzenia!
Juz w piecu 😊 tyle ze z jablkiem bo zurawiny brak. Nie wytrzymalam do weekendu 😊
Same pysznosci . Az leci slinka . Kawa do tego .
:) U mnie kawka zbożowa ;)
Cudo!
Czyli jaglanki 30 dag suchej? Wygląda smakowicie:)
Suchej :)
nie nadążam z robieniem. mam już otwartą drugą stronę z przepisem Lawendowego Domu, a jeszcze ich nie zrealizowałam…… aaaaaaa :)
Aaaaaaa, powoli i do przodu ;)
Pieczemy! Lubię czerwony ;) Serdeczności
Robiłam ciasta na bazie jaglanki gotowanej (wiedzę, że większość przepisów u Ciebie to właśnie takie), ale uważam że lepsze są z suchej kaszy.
Suchą kaszę prażę (nie trzeba) i mielę w młynku. Używam, jak zwykłej mąki. Ciasta są zawsze bardziej puszyste i lekkie (a nie używam proszku do p. czy sody).
Pozdrawiam.
PS dotyczy każdej kaszy, używam również gryczanej do słodkich wypieków :)
Cześć Marzenko, też sobie chwalę ciasta z mąki jaglanej, chociażby takie: http://lawendowy-dom.com.pl/prosty-biszkopt-jaglany-z-jablkami-bez-glutenu/ lub takie z kaszy nie mielonej: http://lawendowy-dom.com.pl/weganska-szarlotka-jaglana-bez-cukru-laktozy-i-glutenu/ Ale lubię też te ciężkie ciasta z kaszy gotowanej, bardzo mi odpowiada i smak i konsystencja. Pozdrawiam serdecznie :)
<3
Wygląda pysznie. I pewnie też tak smakuje :)
Jest smaczne, pod warunkiem, że lubisz ten typ wypieków :)
a czy może być zwykłe mleko ? i wiśnie do tego ciasta ? ;-)
Tak
cudowne!
Dziękuję pięknie :)
Mmmm przepiękne!! <3 Musimy wypróbować :)
Smacznego :)
A czym można zastąpić żurawinę? Nie mam dostępu do świeżej, w zapasach jedynie suszona. A ochota na ciasto wielka! :)
Jola może Ci zasmakuje :)
Mega… szarlotka z kaszy to przebój … a ta żurawina powoduje ze sie obśliniłam….
z porzeczką czarną lub czerwoną
Agnieszka Ostrowska zobacz to! :)
A żurawina może być suszona? Kurcze, że też ją nigdy nie mam żadnych owoców zamrozonych :-(
Tu pasuje raczej coś świeżego.Właśnie dlatego proponuję świeżą żurawinę która doskonale kontrastuje z łagodnym smakiem kaszy.
To jutro trzeba kupić :-) chciałbym spróbować takiego ciasta :-) dzięki!
Pytanie skąd wziąć w zimie świeżą żurawinę? ?
W biedronce :)
A mrożone truskawki?
U mnie dzisiaj była jaglanka z jagodami Potwierdzam że Twój sposób na kasze jest super a ten lekko orzechowy zapach podczas prażenia … pozdrawiam
Bardzo mi miło :)
Pysznie wygląda, i pewnie tak smakuje :-)
Tak, jeśli lubi się ten rodzaj wypieków :)
Czy owoce wcześniej trzeba rozmrozić?
Ja nigdzie nie pisałam, o mrożonych owocach. W przepisie jest napisane 250 g żurawiny.
Magda, ja nigdzie nie pisałam, że to mają być owoce mrożone.
suuuper, a czy mleko może być zwykłe zamiast sojowego?
Może być zwykłe.
dziękuję :)
A ile wychodzi tej ugotowanej kaszy bo mam taka w lodówce to może bym wykorzystała ;)?
Nie ważyłam po ugotowaniu.
Czy mleko sojowe mozna zastąpić mlekiem migdałowym lub innym roślinnym? Jakoś sojowego nie lubie…
Można użyć dowolnego mleka roślinnego lub krowiego.
wygląda smakowicie! Lubię jaglankę na słodko w każdej postaci, sama robię muffinki jaglane, zainspirowana Lawendowym domem:)
Colin it’s something for Magda&You :)
It looks yummy !!!
Czy żurawina suszona może być ??
Moim zdaniem lepsza jest świeża, gdyż jej kwaskowy smak dobrze równoważy słodki smak kaszy.
Jestem glutenowa, ale kasza jaglana nie jest mi obca oczywiście. Na takie ciasto mam wielką chęć. Nigdy nie jadłam ciasta z kaszy jaglanej, tym bardziej chętnie wypróbuję. Użyję jednak zwykłego mleka . Zamiast żurawiny użyłabym malin albo jagód, mam zamrożone od lata. Mam nadzieję, że również się sprawdzą w tym cieście.
Pozdrawiam Beatko :*
a co to za kasza jaglana ze bezglutenowa?
Kasza jaglana nie zawiera glutenu.
kasza może nie posiada glutenu ale niestety na każdym opakowaniu jest zawarty napis że „może zawierać gluten” :(
Daniela, masz spory wybór kasz jaglanych z certyfikatem bez glutenu. Dostępne w sklepach on line i w stacjonarnych.
ok robie ciasto dzisiaj.
Mamma mía!!!!Slinka cieknie…Beatko,a z braku zurawiny moglyby byc maliny?
Tak, myślę, że doskonale się sprawdzą :)
Hip hip hurra!!!
A gdzie dostałaś świeżą żurawinę?
W warzywniaku.Widziałam też w supermarketach.
Przepyszna! Zrobilam wczoraj z owocami lesnymi (mrozonka Hortex). Niebo w gebie. Dziekuje Pani Beatko! Nie ma dnia, zebym nie zajrzala do Lawendowego Domu, zeby poprawic sobie humor w te szare dni. Pozdrawiam serdecznie i dziekuje!!
cudne!
Bardzo mi miło :)))
pasuje mi…:-)
Podrzuć przepis na zdrowego orzechowca proszę :)
Ok, zamówienie przyjęte :) Polecam też to: http://lawendowy-dom.com.pl/bezglutenowy-piernik-marchewkowy/
Czy żurawina musi być rozmrozona i wysuszona? Oraz czy można opruszyć erytrytolem zamiast cukrem pudrem ? :)
Kasiu, w przepisie napisałam 250 g żurawiny. Skoro nie napisałam żurawiny suszonej lub żurawiny mrożonej, to chodzi o żurawinę świeżą, taką jaką teraz, w sezonie zimowym można kupić na bazarkach, w warzywniakach i w supermarketach. Do ciasta dodaj żurawinę świeżą. Można oprószyć erytrytolem zamiast cukrem pudrem. Pozdrawiam serdecznie :)
Kolejny super przepis! I nasza ukochana kasza jaglana <3 Robimy! :-)
Emergency, po godz ciasto jest surowe, jak długo jeszcze piec? Nie wiem czy zgestnieje, trzęsie się jak galaretka…
Ono tak wygląda jak jest ciepłe w piekarniku – trzęsie się ale sztywnieje po ostygnięciu:-) Surowe przecież nie będzie, bo dodaje się już ugotowaną kaszę. Po godzinie powinno być ok – ja zostawiam w piekarniku na godzinkę i potem delikatnie ściągam boki metalowej blachy.
Ciasto w piekarniku, ale rewelacyjny z kaszy jaglanek wychodzi budyń!!!!
Maja zobacz, wygląda fajnie może takie cudo zrobisz ? Chociaż ja bym wymieszała żurawinę z malinami chyba…
Robiłam podobne. Całkiem niezłe. Ten przepis inny więc trzeba wypróbować. Dzięki Ania :-)
Ciasto stygnie i za chwile zobaczymy co mi z tego wyszło :) oby smakowało tak jak wygląda i pachnie :)
Mam pytanie do pani Beaty, ale może i dziewczyny tu podpowiedzą, czym miksować kaszę – jak to zrobić? Mój mikser ją jakby wciągał (to moje pierwsze ciasto z jaglanką, więc jakby co przepraszam za naiwność pytania). Może kaszę miałam za miękką?
Ja próbowałam najpierw w blendrze z ostrzem w kształcie litery S, ale zdecydowanie lepiej sprawdził się zwykły blender ręczny. Jeśli Tobie za bardzo zatykało końcówkę blendera to kasza być może była za sucha. U mnie kiedy blendowałam powstawała piękna, budyniowa masa :)
Ciasto zrobiłam dwa razy w przeciągu ostatniego tygodnia. Raz ze świerzą żurawiną, raz z mrożonymi wiśniami. Druga wersja bardziej przypadła mi do gustu, żurawina jednak trochę za kwaśna. Ciasto same w sobie jest genialne, nikt nie chce uwierzyć, że zostało zrobie z samej kaszy :) Geniusz!
Pycha! Ja zamiast żurawiny dałam wiśnie i wyszło wyśmienite!
Ciasto rzeczywiscie swietne, jednak musze przyznac, ze soda jest wyczuwalna w smaku. Jak dlA mnie- do pominięcia nastepnym razem. Dzieki za przepis!
Zrobiłam z mrożonych truskawkami i wyszło bardzo dobre. Smakuje jak tradycyjne ciasto o owocami choć ma inną konsystencję.
A czy truskawki muszą być całkowicie rozmrozone?
Emilio, truskawek nie rozmrażaj, bo wyjdzie breja.
Bardzo mnie to cieszy :)
Mam pytanie. Ile wychodzi z tego mąki jaglanej? Ponieważ mam już gotową w szafce i nie wiem ile jej odmierzyć.
Pozdrawiam :)
Ściskamy ❤
❤️ ❤️ ❤️
Dziś już nie zdążę – zrobię w sobotę
Pani ma zawsze takie piekne zdjecia
Ja nie jem slodyczy,taki detoks na zawsze:)
Z Jakimi owocami mogę jeszcze zrobić to ciasto ? Mam jabłka nie puszcza za dużo soku ?
Naturalne,proszę o przepis na gęś….!
Dzień dobry, jakbym chciała zamienić kaszę na mąkę, to czy mąki mam użyć analogicznie jak kaszy 300g, czy w innej proporcji?
Pozdrawiam!
Moje ciasto opadło :/ co mogłam zrobić złe :( ogólnie jest ciężkie i po wyjęciu go z tortownicy pod papierem do pieczenia znajdowała się woda? Mogą ja puścić kasza podczas pieczenia?
I ja muszę skomentować, a właściwie skompletować :) Została mi kasza z obiadu i pierwszy raz robiłam tego typu ciasto i pierwszy przepis z Lawendowego Domu. Nie wierzyłam, że będzie taaaakie pyszne! Smakuje jak sernik. Obawiałam się czy stężeje, ale wyszło super. Moja modyfikacja- zamiast mleka syrop z brzoskwiń w puszce i takież owoce. Na wierzch płatki kokosowe.
Ciasto pycha! ja użyłam mleka kokosowego. nie miałam cukru waniliowego więc dodałam wiórki kokosowe a zamiast cukru trzcinowego- suszone sliwki . na wierzch świeże maliny i borówki. pyszności 😍