Bezglutenowe ciasteczka jaglane to jeden z tych genialnych w swojej prostocie przepisów na coś pysznego, prostego do przygotowania i zdrowego. Bez jajek, mleka krowiego, bez mąki, za to ze zdrową kaszą jaglaną. Smacznego!
Ciasteczka jaglane z rabarbarem
2 szklanki ugotowanej wcześniej kaszy jaglanej
1 łyżka jagód Goji
2 łyżki wiórków kokosowych
6 suszonych moreli
1 łyżeczka mielonego cynamonu
½ szklanki mleka sojowego o smaku waniliowym
2 cienkie łodygi rabarbaru
4 łyżki ksylitolu lub cukru trzcinowego
Do garnka włożyć kaszę, jagody, wiórki, cynamon i mleko. Podgrzać, często mieszając, aż składniki się połączą. Zdjąć z ognia i zmiksować. Powinna powstać dość zwarta i kleista masa. Jeśli nie jest dość spójna, wsypać jeszcze trochę kaszy. Do masy dodać pokrojone w drobną kostkę morele, wymieszać dokładnie. Z masy formować niewielkie kulki z wgłębieniem po środku i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rabarbar pokroić w plasterki, Włożyć do garnka, posypać ksylitolem lub cukrem i podsmażyć na dość silnym ogniu przez ok. 3-4 minuty, tak by rabarbar się nie rozpadł. Kawałki rabarbaru ułożyć na ciasteczkach. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C i piec ok. 25 minut.
Komentarze
Co zamiast rabarbaru w styczniu? Pozdrawiam Basia