Przepisy

Bezglutenowe ciasteczka jaglane

ciastka jaglane z rabarbarem_2

Bezglutenowe ciasteczka jaglane to jeden z tych genialnych w swojej prostocie przepisów na coś pysznego, prostego do przygotowania i zdrowego. Bez jajek, mleka krowiego, bez mąki, za to ze zdrową kaszą jaglaną. Smacznego!

Ciasteczka jaglane z rabarbarem

2 szklanki ugotowanej wcześniej kaszy jaglanej

1 łyżka jagód Goji

2 łyżki wiórków kokosowych

6 suszonych moreli

1 łyżeczka mielonego cynamonu

½ szklanki mleka sojowego o smaku waniliowym

2 cienkie łodygi rabarbaru

4 łyżki ksylitolu lub cukru trzcinowego

rabarbar

Do garnka włożyć kaszę, jagody, wiórki, cynamon i mleko. Podgrzać, często mieszając, aż składniki się połączą. Zdjąć z ognia i zmiksować. Powinna powstać dość zwarta i kleista masa. Jeśli nie jest dość spójna, wsypać jeszcze trochę kaszy. Do masy dodać  pokrojone w drobną kostkę morele, wymieszać dokładnie. Z masy formować niewielkie kulki z wgłębieniem po środku i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rabarbar pokroić w plasterki, Włożyć do garnka, posypać ksylitolem lub cukrem i podsmażyć na dość silnym ogniu przez ok. 3-4 minuty, tak by rabarbar się nie rozpadł. Kawałki rabarbaru ułożyć na ciasteczkach. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C i piec ok. 25 minut.

ciastka jaglane z rabarbarem_3 ciastka jaglane z rabarbarem

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *