Pyszne, intensywnie czekoladowe bezglutenowe brownie z batatów, na bazie mąki migdałowej i gryczanej nadaje się także dla osób na diecie bez glutenu. Ciasto zdecydowanie mniej słodkie od brownie klasycznego. Naturalna słodycz pochodzi przede wszystkim z batatów i daktyli, które nadają też ciastu delikatną, lekko wilgotną konsystencję. Dodatek gorzkiej czekolady dobrej jakości wzbogaca smak. Coś w sam raz dla czekoladowych łasuchów.
Bezglutenowe brownie z batatów
[przepis]
300 g upieczonych, obranych ze skóry batatów
150 g daktyli bez skórki
2 łyżki oleju kokosowego
170 g migdałów
120 g mąki gryczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki kakao
100 ml mleka roślinnego
200 g gorzkiej czekolady min. 70 %
[/przepis]
- Bataty rozgnieść widelcem na puree.
- Daktyle pokroić, zalać 3/4 szklanki wody, gotować ok. 20 minut, aż woda odparuje, a daktyle będą miękkie.
- Migdały razem ze skórką zmielić na mąkę.
- Do miski włożyć bataty, dodać rozgotowane daktyle i ojej kokosowy.
- Zmiksować na papkę.
- Następnie wsypać mąką migdałową, mąkę gryczaną, proszek do pieczenia, sól i kakao.
- Wlać mleko i dokładnie wymieszać.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do ciasta, połączyć wszystkie składniki.
- Kwadratową formę o boku 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 30 minut.
- Po upieczeniu wyłożyć na kratkę do ostygnięcia.
Komentarze
Pysznościowo wyglada. A ja wlasnie zrobiłam mleko kokosowe z Twojego przepisu. Genialne! Pozdrawiam
Aniu, bardzo się cieszę, że ciacho Ci się podoba. No a mleko kokosowe domowej roboty wymiata :)
Kolejny tax spròbuje Twego przepisu
Maciek Gontarz coś dla Julki – brownie z batatów
Polecam, właśnie zajadam kolejny kawałek ;)
Julia obserwuje bacznie poczynania pod szyldem „Beata & Lawendowy Dom” :D
Maciek, miło nam i serdecznie pozdrawiamy!
Wygląda przepysznie ☺❤
W smaku też super :)
Dopisałam do przepisów do wypróbowania :)
Mam pytanie, czy można zastąpić gorzką czekoladę innym składnikiem, składnikami np. karob plus banan, czy karob plus masło roślinne? Jakieś inne opcje?
Aniu nie próbowałam. Spróbuj i daj znać, jak wyszło :)
:) to teraz czas na słodycze w wydaniu fit ;)
Aniu, kawałeczek nie zaszkodzi, dobrze się po nim biega ;)
:) tylko jak się powstrzymać kiedy się już ma w domu całe ;) bezpieczniej już z czymś w wydaniu fit ;)
To polecam Ci to: http://lawendowy-dom.com.pl/pyszne-ciasto-fit-bez-tluszczu-i-cukru/
Lawendowy Dom :) moje ulubione ciasto fit :) znam i polecam każdemu :)
<3
mmmm szkoda ze post, ale kawałek można sobie pozwolić :)
Aaaaaa wygląda obłędnie :-)
mniam :)…
Wygląda mniamuśne Ciacho na weekend dzięki za przepis!
Bomba! I całkiem nawet niekaloryczna? ;) Będzie kolejnym moim #1 z brownie buraczanym:) A to siteczko do kakao… <3
Piękne! :)
Czy mogę użyć maki kokosowej zamiast gryczanej ?
Bardzo dobre ze względu że mój mąż lubi słodko dosłodziłam syropem z agawy . Przepyszne.
Świetne sa te Twoje przepisy I wszystkie dania wychodzą wyśmienicie!Ostatnio piekłam biszkopt jaglany,zniknął w oka mgnieniu.Teraz pewnie będziemy robić brownie i ciasteczka kukurydziane.Testuję przepisy nie tylko na desery ale tez obiady,pasty na chleb(smalec z fasoli byl obłędny).Cieszę się ze mogę znalezc dużo pomysłów dla kuchni bezglutenowej na Twoim blogu.Wielkie dzięki za inspirację.Pozdrawiam
Witam z jakim mlekiem roślinnym wychodzi najlepiej?!
Edyta Żera
Oj.Kusisz mnie! Ja już na diecie bezglutenowej od listopada przytylam 4 kilogramy! Ale to znaczy ze wracam do zdrowia, przeciwciala we krwi też mi znikają czyli dieta bezglutenowa ma wielką moc! Ale apetyt to mi się zrobił MEGA! To browni będzie na mojej liście must have!
Jutro kupię produkty i do dzieła :)
Czy można zastąpić mąkę gryczaną mąką ryżową?
Pozdrawiam.