Bezglutenowe | Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Wegetariańskie

Bezglutenowe brownie z batatów

Pyszne, intensywnie czekoladowe bezglutenowe brownie  z batatów, na bazie mąki migdałowej i gryczanej nadaje się także dla osób na diecie bez glutenu. Ciasto zdecydowanie mniej słodkie od brownie klasycznego. Naturalna słodycz pochodzi przede wszystkim z batatów i daktyli, które nadają też ciastu delikatną, lekko wilgotną konsystencję. Dodatek gorzkiej czekolady dobrej jakości wzbogaca smak. Coś w sam raz dla czekoladowych łasuchów.

bezglutenowe-brownie-z-batatow-przepis04

bezglutenowe-brownie-z-batatow-przepis01

bezglutenowe-brownie-z-batatow-przepis02

Bezglutenowe brownie z batatów

[przepis]

300 g upieczonych, obranych ze skóry batatów

150 g daktyli bez skórki

2 łyżki oleju kokosowego

170 g migdałów

120 g mąki gryczanej

łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki soli

2 łyżki kakao

100 ml mleka roślinnego

200 g gorzkiej czekolady min. 70 %

[/przepis]

  1. Bataty rozgnieść widelcem na puree.
  2. Daktyle pokroić, zalać 3/4 szklanki wody, gotować ok. 20 minut, aż woda odparuje, a daktyle będą miękkie.
  3. Migdały razem ze skórką zmielić na mąkę.
  4. Do miski włożyć bataty, dodać rozgotowane daktyle i ojej kokosowy.
  5. Zmiksować na papkę.
  6. Następnie wsypać mąką migdałową, mąkę gryczaną, proszek do pieczenia, sól i kakao.
  7. Wlać mleko i dokładnie wymieszać.
  8. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do ciasta, połączyć wszystkie składniki.
  9. Kwadratową formę o boku 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto.
  10. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 30 minut.
  11. Po upieczeniu wyłożyć na kratkę do ostygnięcia.

bezglutenowe-brownie-z-batatow-przepis06

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Mam pytanie, czy można zastąpić gorzką czekoladę innym składnikiem, składnikami np. karob plus banan, czy karob plus masło roślinne? Jakieś inne opcje?

Świetne sa te Twoje przepisy I wszystkie dania wychodzą wyśmienicie!Ostatnio piekłam biszkopt jaglany,zniknął w oka mgnieniu.Teraz pewnie będziemy robić brownie i ciasteczka kukurydziane.Testuję przepisy nie tylko na desery ale tez obiady,pasty na chleb(smalec z fasoli byl obłędny).Cieszę się ze mogę znalezc dużo pomysłów dla kuchni bezglutenowej na Twoim blogu.Wielkie dzięki za inspirację.Pozdrawiam

Oj.Kusisz mnie! Ja już na diecie bezglutenowej od listopada przytylam 4 kilogramy! Ale to znaczy ze wracam do zdrowia, przeciwciala we krwi też mi znikają czyli dieta bezglutenowa ma wielką moc! Ale apetyt to mi się zrobił MEGA! To browni będzie na mojej liście must have!