Kwintesencja jesieni w czystej postaci, lub jeśli wolisz, po prostu pyszne jedzenie. Tarta jest nietypowa bo do ciasta użyłam mąki kukurydzianej. Lubię smak i konsystencję ciasta kruchego w takiej postaci i uważam, że świetnie współgra z leśną nutą grzybów, szczodrze doprawionych tymiankiem.
Bezglutenowa tarta z grzybami
[przepis]
ciasto:
300 g mąki kukurydzianej
½ łyżeczki soli
150 g masła
nadzienie:
nieduża cebula
½ pęczka dymki
250 g kurek
łyżeczka suszonego tymianku
gałka muszkatołowa
pieprz
sól
100 g orzechów laskowych
marchewka średniej wielkości
2 ząbki czosnku
łyżeczka przyprawy curry
olej
4 jajka
250 ml jogurtu naturalnego
100 g parmezanu
[/przepis]
- Mąkę wsypać do miski, dodać sól i posiekane drobno masło.
- Rozetrzeć składniki palcami na kruszonkę, dodać 3 łyżki zimnej wody, wymieszać, aż składniki połączą się i zagnieść ciasto.
- Wykleić nim formę do tarty i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C na 10 minut.
- Cebulę i dymkę drobno pokroić. Zeszklić na oleju.
- Dodać oczyszczone i umyte kurki. Smażyć ok. 10 minut, często mieszając. Na koniec doprawić tymiankiem, gałką, solą i pieprzem.
- Orzechy uprażyć na suchej patelni, oczyścić ze skórki i dość grubo posiekać.
- Marchewkę obrać, pokroić w cienkie słupki.
- Przesmażyć na rozgrzanym oleju przez 6 minut, doprawić przeciśniętym rzez praskę czosnkiem, solą i przyprawą curry.
- Jajka wymieszać z jogurtem i startym parmezanem.
- Na podpieczony spód wyłożyć cebulę z grzybami oraz marchewkę i orzechy.
- Zalać masą jajeczno-serową.
- Piec w temperaturze 200 st.C przez 25 minut. Smacznego :)
Komentarze
Ale cudny przepis! Jutro zrobię :) dziękuję za kolejną inspirację!!!
ale to pysznie wyglada :)
O rajusiu
Wygląda przepysznie!! :o
Właśnie sie piecze!!! Ale zapachy…mmmm :-)