Kochani moi, nie będę tu snuć epickich opisów o magii towarzyszącej domowemu wypiekowi chleba. Że rośnie, wypełnia, pachnie, a potem chrupie. Wiadomo, dobry chleb, to zawsze doświadczenie pozytywne, a jak przy okazji macie pod ręką przepis prosty niebywale z dożywotnią gwarancją, że zawsze się uda, a roboty tyle co nic, to warto poczynić swój pierwszy bochenek. Ręczę, że zachwytom wzruszonej rodziny końca nie będzie. Moje rady od serca: w przepisie podaję orientacyjną ilość wody. Dlatego podczas wyrabiania ciasta nie wlewajcie całości od razu, tylko stopniowo, obserwując konsystencję ciasta. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, można dodać więcej wody, niż podaję w przepisie. Druga rada: chleb najlepiej piec w weekend, gdy macie wolny poranek. Ciasto potrzebuje 10 godzin w lodówce, po tym czasie jest gotowe do wypieku. Najlepiej więc wsadzić je do lodówki wieczorem, a rano upiec. Mam nadzieję, że moje skromne wskazówki pomogą Wam w osiągnięciu chlebowego sukcesu.
Bardzo prosty chleb pełnoziarnisty z płatkami owsianymi i gryką
[przepis]
500 g mąki pszennej pełnoziarnistej + dodatkowa mąka do wyrabiania
100 g płatków owsianych
50 g kaszy gryczanej (surowej)
opakowanie drożdży instant (7g)
łyżka cukru
łyżka soli
2 łyżki oleju
[/przepis]
- Do miski wsypać mąkę, płatki i kaszę.
- Dodać drożdże, cukier, sól i wymieszać suche składniki, a następnie wlać olej.
- Przygotować 500 ml ciepłej wody. Rozpocząć mieszanie składników, dolewając stopniowo wodę. Uwaga, ilość wody może być większa lub mniejsza niż podałam w przepisie. Dlatego należy dolewać ją stopniowo. Ciasto po połączeniu składników powinno być niezbyt gęste, ale też nie lejące.
- Gdy składniki się połączą, przykryć miskę folią spożywczą i wstawić do lodówki na noc. (ciasto powinno się chłodzić ok. 10 godzin).
- Rano wyjąć ciasto z lodówki i odstawić na ok. pół godziny. Następnie wyjąć na blat oprószony mąką, energicznie zagnieść i uformować bochenek.
- Do piekarnika wstawić żaroodporne naczynie z pokrywką. Rozgrzać piekarnik z naczyniem w środku do 250 st. C.
- Naczynie wyjąć z piekarnika, uważając, żeby się nie oparzyć, gdyż jest bardzo gorące.
- Zdjąć pokrywę, włożyć do środka uformowany bochenek, przykryć pokrywą i wstawić do gorącego piekarnika. Naczynia nie smarujemy olejem, ani nie wysypujemy mąką. Chleb się nie przyklei.
- Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 220 st.C i piec 30 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 20 minut.
- Upieczony chleb wyjąć z piekarnika. Gdy naczynie nieco przestygnie wyjąć chleb i zostawić na kratce do całkowitego wystygnięcia.
Komentarze
Witam. Jaka ma być kasza gryczana, palona czy niepalona? Viola
Nie ma znaczenia
Witam tutaj gdzie mieszkam bardzo trudno znaleźć mąkę pełnoziarnistą. Jaka inna mogę ją zastąpić? Pozdrawiam Lucyna
Użyj zwykłej mąki pszennej
Podoba mi się ten przepis,bardzo prosty. Muszę spróbować. Poproszę jeszcze o przepisy na chleb z większą ilością ziaren oraz przepisy wege.
Czy zamiast pokrywki może być folia aluminiowa?
Pozdrawiam 😀
Jolu, wystarczy, że poszukasz na blogu, jest i przepis na chleb z ziaren i mnóstwo wege przepisów. Polecam wyszukiwarkę w prawym górnym rogu. Zamiast pokrywki nie może być folia aluminiowa.
Czy zamiast drożdży instant można dać świeże drożdże? Jeśli tak to w jakiej ilości i czy jakoś inaczej je przygotować?
Pani Beato dzięki za odpowiedź. Dzisiaj zdobyłam „graham flour”!!!! A jednak oprócz kiszonych ogórków j przyprawy do piernika wszystko można kupić w Bahrajnie :-) trzeba tylko wiedzieć czego i gdzie szukać! Raz jeszcze dziękuję i piekę chleb na zdobytej mące.
P.S. ja od dłuższego czasu piekę chleb bezglutenowy. Mam już swoją sorawdzoną proporcję mąk i ziaren. Ale jedna z moich córek musi mieć „zwykły chleb” a ten tutejszy „zwykły” jest…..hm….nie mogę publicznie! ;-) pozdrawiam serdecznie
Niestety, mój chleb nie wygląda jak ten u Pani na zdjęciu.
Ale to nie byłby kłopot.
Problem w tym, że kompletnie przywarł do naczynia żaroodpornego.
Trudno i ocenić na odległość, gdzie jest błąd. Czytelnicy często wprowadzają własne modyfikacje do podanych przepisów. Podany przepis na chleb sprawdzony jest przeze mnie wielokrotnie i nigdy nie miałam z nim problemów.Czy naczynie zostało rozgrzane tak jak napisałam?
Mam pytanie. Czy nie mogę upiec tego chleba w normalnej formie, w nizszej temperaturze? Tylko wiadomo dluzej. Pozdrawiam
Możesz upiec jak chcesz, ale nie będzie to już chleb, o którym piszę. Dzielę się sprawdzoną procedurą i doskonałym efektem w postaci fantastycznego chleba z chrupiącą skórką. A czytelnikom pozostawiam wybór – skorzystać z mojego doświadczenia, albo kombinować na własną rękę. Oba kierunki są dobre :)
Już wielokrotnie robiłam ten jasny chleb nocny z przepisu u Pani na blogu. Uwielbiamy ten chleb. A teraz pełnoziarnista wersja! No, no, no. Już się nie mogę doczekać weekendu.
Spróbuje w takim razie. Dzięki za opinię
Przez pomyłkę zamiast kaszy gryczanej musiałam użyć kaszy jaglanej! Wyszedł rewelacyjny! Na stałe zagości w mojej kuchni. Można jeść z masłem, ale również smaczny jest z oliwą: rozmarynową lub czosnkową. Polecam
Pani Beato
Upiekłam w końcu ten chleb. Ciuteńkę zmodyfikowałam bo tutaj mam tylko drożdże pakowane po 11g. Starałam się jakoś to odmierzyć ale w końcu dodałam trochę siemienia lnianego,sezamu i czarnuszki.Potem zapomniałam zmniejszyć temperaturę w piekarniku :-( Cóż mam powiedzieć…….chleba już nie ma :-D Wyszedłpyyyyszny! Poczęstowałam nim polskie mamy u nas w szkole i wszystkie wzięły przepis plus znajomi w Polsce.
Z chęcią zrewanżuję się moim przepisem na chleb bezgltenowy. Kiedy przeszłam na dietę (ponad rok temu) długo szukałam, próbowałam aż w końcu wypiekam ten jeden, modyfikując go w niewielkim zakresie w zależności od stanu posiadania dodatków ;-)
Serdecznie pozdrawiam!
Witam
Czy w tym przepisie mam użyć normalnej kaszy taką jak do gotowania np. do obiadu?
Pozdrawiam
Chleb piekłam dwukrotnie. Jest bardzo dobry, degustatorzy chwalili. Dzięki za przepis.
Dzień dobry. Ja mam pytanie czy kasza po upieczeniu chleba jest twarda czy zdązy sie przetworzyć i zmięknie?
Kasza po upieczeniu chleba będzie miękka
Upiekłam z mąki orkiszowej pełnoziarnistej. W tej chwili jest to mój ulubiony przepis na chleb, dziękuję.