To jest przepis dla tych z Was, którzy mają obawy przez zrobieniem domowych pączków. Przepis nieskomplikowany, szybki i bardzo smaczny. Podobne pączuszki jadłam na berlińskim jarmarku bożonarodzeniowym. Oryginalnie przygotowuje się je z dodatkiem smalcu. W mojej wersji użyłam oleju, także jest to wersja wegetariańska. Drożdżowe ciasto przygotowuję z drożdżami instant. Dzięki temu nie muszę robić wcześniej rozczynu i cały proces się się prostszy i szybszy. Spróbujcie mojego sposobu i dajcie znać, czy też Wam odpowiada.
Bardzo proste pączki na tłusty czwartek
[przepis]
300 g mąki i trochę do podsypywania
90 g cukru
łyżka cukru waniliowego
6 g drożdży instant
łyżka skórki otartej z cytryny
3 łyżki oleju rzepakowego
160 ml mleka
jajko
dodatkowo olej do smażenia
[/przepis]
- Do miski lub dzieży miksera wsypać mąkę, cukier zwykły i waniliowy, drożdże, skórkę cytryny.
- Wlać olej, podgrzane mleko, jajko. Całość wyrobić za pomocą haka do ciasta drożdżowego lub ręcznie do momentu, aż składniki się połączą.
- Wstawić do piekarnika nagranego do 40 st.C i pozostawić na 40 minut, aż ciasto zacznie pracować. Następnie wyłożyć je na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować na grubość 1,5 cm.
- Pokroić w paski szerokości 2 cm, a każdy pasek na kwadraty.
- Smażyć na rozgrzanym oleju na złoto. Odsączyć na papierze kuchennym. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Komentarze