Ciasta i ciasteczka | Kuchnia

Bardzo proste pączki na tłusty czwartek

To jest przepis dla tych z Was, którzy mają obawy przez zrobieniem domowych pączków. Przepis nieskomplikowany, szybki i bardzo smaczny. Podobne pączuszki jadłam na berlińskim jarmarku bożonarodzeniowym. Oryginalnie przygotowuje się je z dodatkiem smalcu. W mojej wersji użyłam oleju, także jest to wersja wegetariańska. Drożdżowe ciasto przygotowuję z drożdżami instant. Dzięki temu nie muszę robić wcześniej rozczynu i cały proces się się prostszy i szybszy. Spróbujcie mojego sposobu i dajcie znać, czy też Wam odpowiada.


Bardzo proste pączki na tłusty czwartek

[przepis]
300 g mąki i trochę do podsypywania
90 g cukru
łyżka cukru waniliowego
6 g drożdży instant
łyżka skórki otartej z cytryny
3 łyżki oleju rzepakowego
160 ml mleka
jajko
dodatkowo olej do smażenia

[/przepis]

  1. Do miski lub dzieży miksera wsypać mąkę, cukier zwykły i waniliowy, drożdże, skórkę cytryny.
  2. Wlać olej, podgrzane mleko, jajko. Całość wyrobić za pomocą haka do ciasta drożdżowego lub ręcznie do momentu, aż składniki się połączą.
  3. Wstawić do piekarnika nagranego do 40 st.C i pozostawić na 40 minut, aż ciasto zacznie pracować. Następnie wyłożyć je na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować na grubość 1,5 cm.
  4. Pokroić w paski szerokości 2 cm, a każdy pasek na kwadraty.
  5. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoto. Odsączyć na papierze kuchennym. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *