Aperol Spritz

15 sierpnia 2018, 14:39 | Kuchnia Napoje | 0
Aperol Spritz

Pierwszy raz spróbowałam tego legendarnego drinka na greckich wakacjach. Wieczorem, przy basenie sączyliśmy Aperol Spritz na zakończenie każdego pięknego, wakacyjnego dnia. Niezbyt mocny, nie za słodki, przyjemnie orzeźwiający za sprawą wyczuwalnej lekkiej nutki goryczy. Super propozycja na wszelkie letnie imprezy. Aperol ma za sobą imponujący kawałek historii. Zadebiutował w Padwie w 1919 roku. Korzenno-ziołowa mieszanka zgrabnie połączona z pomarańczą i rabarbarem tworzy przyjemną całość. Z dodatkiem Prosecco, kostek lodu i wody gazowanej powstał Aperol Spritz. Przygotowując go zwróć uwagę na proporcje – te idealne to 3+2+1, czyli przykładowo (150 ml+100 ml+50ml)

Aperol Spritz

lód w kostkach

Prosecco

Aperol

woda gazowana

pomarańcza pokrojona w plasterki

Do szklanek włożyć lód. Wlać 3 części Prosecco, 2 części Aperolu i 1 część wody. Dodać plasterek pomarańczy i od razu podawać. Smacznego :)

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *