Pierwszy raz spróbowałam tego legendarnego drinka na greckich wakacjach. Wieczorem, przy basenie sączyliśmy Aperol Spritz na zakończenie każdego pięknego, wakacyjnego dnia. Niezbyt mocny, nie za słodki, przyjemnie orzeźwiający za sprawą wyczuwalnej lekkiej nutki goryczy. Super propozycja na wszelkie letnie imprezy. Aperol ma za sobą imponujący kawałek historii. Zadebiutował w Padwie w 1919 roku. Korzenno-ziołowa mieszanka zgrabnie połączona z pomarańczą i rabarbarem tworzy przyjemną całość. Z dodatkiem Prosecco, kostek lodu i wody gazowanej powstał Aperol Spritz. Przygotowując go zwróć uwagę na proporcje – te idealne to 3+2+1, czyli przykładowo (150 ml+100 ml+50ml)
Aperol Spritz
[przepis]
lód w kostkach
Prosecco
Aperol
woda gazowana
pomarańcza pokrojona w plasterki
[/przepis]
Do szklanek włożyć lód. Wlać 3 części Prosecco, 2 części Aperolu i 1 część wody. Dodać plasterek pomarańczy i od razu podawać. Smacznego :)
Komentarze