Jajecznica z pieczoną papryką, z dodatkiem owczego lub koziego sera to doskonały sposób na błyskawiczny posiłek, gdy brak czasu, a człowiekowi burczy w brzuchu. Podobną jajecznicę jada się na Bałkanach, można do niej też dodać pokrojone w cząstki pomidory i trochę cebuli.
Jak przygotować pieczoną paprykę.
Strąki papryki opiekam w piekarniku ze wszystkich stron do momentu, aż skórka będzie czarna. Upieczoną paprykę należy włożyć do miski lub garnka, przykryć i zostawić do wystygnięcia. Taką paprykę trzymam w lodówce i wykorzystuję właśnie do jajecznicy. Doskonale pasuje też do tostów, można z niej zrobić pastę na kanapki lub dodać do ugotowanego makaronu. Do doskonały, bardzo wyrazisty dodatek do wielu dań, który nawet z jajecznicy zrobi danie wyjątkowe. Oczywiście przed podaniem paprykę należy obrać ze skórki i pozbawić nasion.
Jajecznica z pieczoną papryką na sposób bałkański.
[przepis]
2 strąki upieczonej papryki
4 jajka
łyżka oleju
100 g sera koziego
sól
pieprz
dymka
[/przepis]
- Paprykę obrać ze skórki, pozbawić nasion, pokroić w paski.
- Rozgrzać olej.
- Jajka wbić do miski, lekko rozbić, dodać sól i pieprz.
- Wylać na rozgrzany olej.
- Smażyć na średnim ogniu, cały czas mieszając.
- Pod koniec dodać paprykę i pokruszony ser.
- Gdy ser będzie ciepły, zdjąć patelnię z ognia, przełożyć na talerze, posypać pokrojoną dymką i podawać od razu.
Komentarze
Świetna jajecznica :)
Uwielbiam.
A pieczoną paprykę również lubię i to bardzo .
Ściskam Beatko :*
Pieczona papryka nadaje daniom wyjątkowym smak :) Ja też mocno ściskam :)
Uwielbiam paprykę pod każda postacią, a pieczoną chyba najbardziej.
A ten kozi ser to ma być taki twardy, słony typy feta, czy raczej kozi twarożek?
Taki typu feta może być. My kupowaliśmy w Biedronce takie okrągłe pyszne serki w różowych opakowaniach.
Bardzo dobry i smaczny pomysl!
Cieszę Kasiu, że Ci się podoba :) Pozdrawiam serdecznie!