Kuchnia | Przystawki | Wegetariańskie | Wielkanoc

Doskonały pasztet jaglany z orzechami

pasztet jaglanyCo powiecie na pasztet jaglany z orzechami? W temacie wege pasztetów siedzę moim mili od lat. Taki dom, że się tak wyrażę. Z czego ja tych pasztetów już nie popełniłam! Tym razem mam dla Was rarytas prawdziwy, nie potrzeba tu jajek, ani żadnego innego specjalnego spoiwa, całą sprawę załatwia kasza jaglana i drobina mąki owsianej, którą sobie sama zmieliłam w blenderze. Łatwizna, a efekt, hmmmmmm, pycha!

pasztet-jaglany_3

Wegetariański pasztet jaglany z orzechami

[przepis]

2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (jak ugotować, pisałam tu)

4 marchewki

1/2 selera

1/2 pora

pęczek natki pietruszki

2 ząbki czosnku

1 łyżka słodkiej papryki w proszku

łyżeczka ostrej papryki

łyżeczka zmielonego kuminu

1/2 łyżeczki pieprzu

2 łyżeczki soli

3 łyżki oleju

1 szklanka bulionu warzywnego

100 g płatków owsianych

100 g orzechów włoskich łuskanych

[/przepis]

1. Marchew i selera zetrzeć na tarce.  Pora pokroić w talarki. Natkę i czosnek posiekać. Płatki zmiksować na mąkę.

2. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pora, a po 3 minutach marchewkę i selera. Smażyć ok. 10 minut, często mieszając, następnie zmniejszyć ogień do minimum, dodać czosnek, oba rodzaje papryki, kumin, pieprz i sól. Zalać bulionem i dusić 15 minut, aż warzywa będą zupełnie miękkie.

3. W blenderze zmiksować ugotowaną kaszę, warzywa z patelni i natkę, wymieszać z mąką owsianą i orzechami. Masę przełożyć do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec ok. 50 minut, aż wierzch ładnie się przyrumieni. Odstawić pasztet do całkowitego wystygnięcia, najlepiej na noc. Podawać z chrzanem lub żurawiną.

pasztet-jaglany_2

pasztet-jaglany_4

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Fajny pasztet :) teraz od kilku dni mój mały chodzi do przedszkola a od poniedziałku już idzie na 3godz to może nawet będę miała czas by go zrobić:)

zrobiłam go nieco inaczej, znaczy bez smażenia. wiem, że sporo traci, ale to dla osoby na diecie. nawet taki odtłuszczony jest smaczny. :) tyle, że mój jest prawie nie słony, ale mam zamia zrobić w oryginale, no może te orzechy zastąpię cieciorką.

Bardzo bym chciała zrobić ten pasztet ale ze względów zdrowotnych muszę wykluczyć por seler i czosnek. Może podpowie Pani czym zastąpic aby nie ucierpiał smak i konsystencja?