Tkwię w jakimś permanentnym pędzie i wciąż przegrywam walkę z czasem. Pełnoetatowa mama trójki dzieci i kobieta pracująca w jednym, to zawsze kończy się pośpiechem. Dlatego wszelkie udogodnienia w kuchni, szybkie patenty na coś pysznego bardzo mnie interesują. Lubię Hilconę za to, że mam w zasadzie produkt gotowy do użycia, wystarczy go tylko podgrzać. A od mojej kreatywności zależy, co z nim zrobię dodatkowo, żeby było wyjątkowo, pysznie i tak jak w domu lubimy. Tym razem testowałam tortelloni z serem ricotta i szpinakiem.
Bardzo mi się podoba skład pierożków, bo są to produkty naturalne, których sama bym użyła, robiąc je w domu. Na uwagę zasługują szczególnie jaja z kur z wolnego wybiegu, bo to rzadkość w tego typu wyrobach. Pierożki miałam gotowe, dodałam do nich pokrojoną w kostkę dynię, kulki mini mozzareli i mój magiczny dodatek, który sprawił, że danie smakuje po prostu super. Z bułki, czosnku, parmezanu i oliwy zrobiłam kruszonkę. Posypałam nią obficie całą zapiekankę. Dzięki temu po wyjęciu z piekarnika na wierzchu miałam chrupiącą, aromatyczną skorupkę. Chcę Was zaprosić do wzięcia udziału w konkursie Hilcony, w którym co tydzień do wygrania jest Thermomix! Wrzucajcie fotki i zgarniajcie nagrody, powodzenia! Szczegóły konkursu znajdziecie na stronie hilcona.pl/konkurs.
Zapiekanka z tortelloni i dyni z chrupiącą kruszonką
[przepis]
250 g Tortelloni z serem ricotta, szpinakiem i orzeszkami piniowymi
300 g dyni
300 g mini mozzarelli
2 łyżki masła
2 kromki czerstwej bułki
2 ząbki czosnku
150 g parmezanu
100 m oliwy
łyżeczka soli
[/przepis]
- Nagrzać piekarnik do 190 st. C.
- Naczynie do zapiekania wysmarować masłem.
- Odsączyć mozzarellę z zalewy.
- Dynię pokroić w kostkę. Ułożyć na dnie formy.
- Na dyni ułożyć pierożki i mozzarellę.
- Do blendera włożyć bułkę i ser pokrojone w kostkę oraz czosnek.
- Dodać oliwę i sól, zmiksować na kruszonkę.
- Posypać nią obficie zapiekankę.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać ok. 35 minut, aż dynia będzie miękka, a wierzch zapiekanki przyrumieniony. Smacznego :)
Wpis powstał we współpracy z marką Hilcona.
Komentarze
A gdzie można dostać te tortelloni? Nigdy nie zwracałam uwagi na tego typu produkty, a z chęcią bym zjadła :)
Cześć Magda, cieszę się, że Cię zainspirowałam. Tu znajdziesz info, gdzie można kupić produkty Hilcony: http://www.hilcona.pl/gdzie-kupic
Ale Hilcona przypuściła atak, w ciągu kilku dni widziałam ich produkty na 3 różnych blogach, ostro się wzięli do roboty;)
jedzonko super, sam termomix czytałam różne opinie , osobiście nie mam i raczej nie chcę ….
Ja bym chciała i to bardzo :)))) A zapiekanka rzeczywiście wyszła super!
Ja nie lubie gotować i taku sprzęt zbytkiem jest dla mnie
A ja mam i fajna sprawa :) Ale póki co wspominam Beatki fasolkę po bretońsku… to było obłędne !
Marta, bardzo mi miło, pięknie dziękuję za taką rekomendację!
Może być Marta :P nie pogniewam się, bo było smacznie :)
A gdzie można kupić produkty Hilcony?
Grażynka, znajdziesz je w sklepach Carrefour, Selgros, Piotr i Paweł i Tesco :)
Lawendowy Dom Dziękuję, co prawda w Piotrze i Pawle nie widziałam :)