Składniki w zasadzie te same i smak podobny. To wersja dla osób, które nie mają za wiele czasu, a nie ma co ukrywać, oryginalne czuszki biurek są nieco pracochłonne i bardzo, bardzo pyszne! Przepis na nie znajdziecie tu. W tym wypadku sprawa jest prostsza, składniki trafiają do jednego naczynia i od razu do piekarnika.
Zapiekanka z papryki i ryżu
1 kg czerwonej papryki
200 g sera feta
100 g ugotowanego ryżu
1 cebula
2 jajka
2 łyżeczki czubrycy
sól
olej
dodatkowo:
1 czerstwa kajzerka
1 ząbek czosnku
Paprykę ułożyć na ruszcie, wstawić do piekarnika włączonego na funkcję grill i opiec ze wszystkich stron, aż skórka stanie się czarna. Następnie włożyć do miski, przykryć i zostawić do ostygnięcia. W tym czasie cebule pokroić w kostkę, podsmażyć na złoto na rozgrzanym oleju. Ser rozkruszyć w misce, dodać cebulę, ryż, jajka, czubryę i sól do smaku. Naczynie do zapiekania natłuścić. Paprykę oczyścić ze skórki i nasion i układać w formie na przemian z ryżem. Na wierzchu powinna być warstwa papryki, w przeciwnym razie ryż podczas pieczenia za bardzo wyschnie. Kajzerkę pokroić i włożyć do blendera. Dodać olej i czosnek, zmiksować na kruszonkę. Posypać nią zapiekankę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C na ok. 25 minut. Podawać od razu.
Komentarze
Wygląda przepysznie, tylko czy te 100g ryżu to nie za mało na taką wielką zapiekankę? Na zdjęciu jest tego ryżu znacznie więcej :) Pozdrawiam!
Ona nie jest taka wielka. Kilogram papryki po upieczeniu i obraniu to niedużo :)
Intensywny kolor mają te papryczki. Zapiekanka bardzo smakowita :)
Pozdrowienia
Jak robiłam to zdjęcie, pogoda był pochmurna i kolory intensywne. A swoją drogą ona jest baaardzo czerwona :) Ściskam!
Zrobiłam. Użyłam zwykłej papryki. Wyszło przepysznie:) Przepis dodaję do ulubionych. Będzie często wykorzystywany! pozdrawiam i dziękuję
NIEBO w gebie :) wlasnie wyciagnelam z pieca :) dziekuje!!!!! i pozdrawiam :) i bede tu czesciej po bulgarskie przepisy wracac :)