Podaję je z sałatką z pomidorów i cebuli. Są pyszne w bułce jako wegetariański burger. Do masy można dodać trochę żółtego sera o zdecydowanym smaku, ziarna sezamu lub zmielone orzechy. Proste i pyszne, polecam, w dodatku to jedno z tych dań, które naprawdę nie kosztują wiele :)
Kotlety z kalafiora
1 kalafior średniej wielkości
3 ziemniaki
1 duża cebula
150 g świeżego szpinaku
garść świeżych ziół
1 ząbek czosnku
1 jajko
3 łyżki tartej bułki i dodatkowo bułka do panierowania
sól
pieprz
olej do smażenia
Ziemniaki obrać. Kalafiora i ziemniaki ugotować w oddzielnych naczyniach do miękkości. Cebulę pokroić w drobną kostkę, i zeszklić na oleju. Szpinak pokroić w cienkie paseczki i dodać do cebuli na minutę przed końcem smażenia. Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Kalafiora zmiksować na dość grubą „kaszę”. Do miski włożyć kalafiora, ziemniaki, dodać cebulę ze szpinakiem, rozgnieciony ząbek czosnku, jajko i bułkę. Masę doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Jeśli jest zbyt rzadka, dodać jeszcze trochę bułki, jeśli za gęsta, wbić jajko. Uformować kotlety, obtoczyć je w bułce i usmażyć z obu stron na złoto.
Komentarze
Wyglądają pysznie. Nie miałam okazji jeść kotlecików z kalafiora. Może kiedyś zrobię takie?
Pozdrowienia:)
Świetne. Czy myślisz, że można zastąpić kalafiora brokułami?
Świetny przepis!
P.s. Prosiłabym o etykietę/ zakładkę dla dań wegetariańskich. Nawigacja byłaby o niebo lepsza :)
Bardzo dobre kotlety :)
Absolutnie fantastyczne! Właśnie smażę na jutro do pracy i oczywiście jednego podjadłam;)
A czy można zastąpić szpinak np. natką pietruszki?
Dziekuje za przepis.
ile takie kotelciki „wytrzymaja ” w lodowce ? przygotowuje lunch boxy wiec chciabym zoribc w niedziele np na 2 dni :) z gory dziekuje
To sie wszystko rozwala…..