Jeśli lubisz pieczony na grillu drób i masz ochotę na coś wyjątkowego w smaku, to jestem pewna, że mój przepis na udka z powidłami węgierkowymi Ci się spodoba :).
Cała tajemnica tego prostego, smakowitego dania tkwi w odpowiednim doborze proporcji. Słodki smak przełamany kwaśną nutą i lekko wyczuwalna na języku musztarda gruboziarnista, doskonale współgra z delikatnością drobiowego mięsa. Wybrałam udka kurczaka zagrodowego. Zamarynowałam je dzień wcześniej i zostawiłam na noc w lodówce. Dzięki temu solidnie przeszły śliwkową marynatą, a podczas pieczenia zachowały wilgotność. Do przygotowania marynaty użyłam powideł węgierkowych Łowicz.
Lekko kwaskowe, gęste, z wyraźnie wyczuwalnym smakiem najlepszych polskich węgierek. Ten przepis doskonale nadaje się na spotkanie przy grillu. Kurczaka najpierw trzeba opiec przez ok. 15 minut na dobrze rozgrzanym ruszcie, a potem dopiec z boku grilla już w niższej temperaturze. Wtedy warto co jakiś czas posmarować mięso dodatkową porcją węgierkowej marynaty, by na wierzchu utworzyła się słodka, pyszna skorupka.
Jeśli akurat nie masz w planach rozpalania grilla, możesz też przyrządzić potrawę w domu i upiec kurczaka w piekarniku. Doskonale przyrządzony drób zasługuje na równie wybitne towarzystwo. Na szczęście tu wybór jest prosty – sałatka ziemniaczana z młodych ziemniaków i ogórków małosolnych sprawdza się zawsze w takich sytuacjach i witana jest na spotkaniach przy grillu z niesłabnącym entuzjazmem. Po przepis na sałatkę zapraszam tu :)
Udka z powidłami węgierkowymi z grilla
[przepis]
5 udek kurczaka zagrodowego
ząbek czosnku
½ łyżeczki soli
2 czubate łyżki powideł węgierkowych Łowicz
łyżka musztardy gruboziarnistej
łyżeczka skórki otartej z cytryny
łyżeczka soku z cytryny
łyżka oleju
[/przepis]
- Przygotować marynatę. W moździerzu rozgnieść czosnek z solą.
- Dodać powidła węgierkowe Łowicz, musztardę, skórkę i sok z cytryny oraz olej.
- Wymieszać dokładnie składniki.
- Mięso umyć, osuszyć, przełożyć na półmisek, zalać marynatą i zostawić na noc w lodówce.
- Piec na rozgrzanym grillu ok. 15 minut.
- Następnie przełożyć z boku grilla, posmarować ponownie marynatą i dopiec w niższej temperaturze.
Wpis powstał we współpracy z marką Łowicz.
Komentarze
Udka super . Pani Beato ja prosze o przepis na mufinki z morelami . Z gory dziekuje i pozdrawiam.
Jadwiga, zamówienie przyjęte :)
Czy bedzie przepis na ta sałatkę widoczna na zdjęciu?:)
Natalia, przepis na sałatkę jest na blogu :)
Jestes po prostu BOSKA! !!!!!!!!
You make my day! !
Czychalam na śliwke!
Bardzo się cieszę Kochana!
w niedzielę mam grilla więc chętnie wyprobuję ;)
Pyszności. Świetny pomysl na kurczaka.
Dzięki Monia, jak chcesz to Ci takiego zrobię :)
Sylwia Kolodziej teraz takie zrobię
Też wypróbowałam – pyszne
A w piekarniku wyjdą?
Tak, spokojnie wyjdą :)
będzie jak znalazł na sobotę :) dziękuję za pomysł :)