Jabłka koniecznie kwaskowe, lody najlepiej prawdziwie waniliowe. Ciasto powinno być mocno ciepłe, a lody naprawdę zimne. Do tego kawa, czy herbata? Nie mogę się zdecydować ;) Dla bezglutenowców polecam przepis na cudowną szarlotkę na mące kukurydzianej. Przepis znajdziecie tu.
Szarlotka z lodami
Ciasto:
1 ¾ szklanki mąki
150 g masła
szczypta soli
2 łyżeczki cukru
nadzienie:
6 kwaskowych jabłek,
1 łyżka mąki kukurydzianej
8 łyżek brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
dodatkowo lody waniliowe
Z mąki, masła, cukru, odrobiny soli i 3 – 4 łyżek zimnej wody zagnieść ciasto. Gotowe podzielić na dwie części, jedną rozwałkować na krążek i wyłożyć nim okrągłą, natłuszczoną formę tak, by brzegi ciasta lekko wystawały ponad brzeg formy. Jabłka obrać i podzielić na ósemki. Wrzucić do miski, dodać cukier, cynamon i mąkę kukurydzianą, wymieszać i wyłożyć na ciasto. Pozostałe ciasto zetrzeć na tarce i powstałą kruszonką posypać jabłka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200º C i piec ok. 40 minut, aż ciasto będzie złociste. Mocno ciepłe pokroić na porcje i podawać od razu z lodami.
Komentarze
Od zawsze lubię szarlotki. Są takie pachnące i pyszne.
Z lodami smakują idealnie. :)