Dania główne | Karnawał | Kuchnia | Potrawy na karnawał | Wegetariańskie

Szampańskie risotto

Delikatne, wyjątkowe w smaku, w sam raz na szampańską zabawę. Przywróci siły zmęczonym tancerzom, odegna chęć drzemki i spowoduje, że szampańska zabawa będzie trwać do rana ;)

szmpanskie-risotto-przepis03

Szampańskie risotto

[przepis]

400 g ryżu arborio

duża cebula

3 łyżki masła

2/3 szklanki wytrawnego szampana

1 l bulionu warzywnego

1/2 szklanki tartego parmezanu

sól

świeżo mielony pieprz

[/przepis]

  1. Ryż wsypać na sitko, płukać pod bieżącą wodą ok. 2 minuty, dobrze odsączyć.
  2. Cebulę drobno posiekać.
  3. Na dużej patelni z grubym dnem roztopić połowę masła i zeszklić na nim cebulę.
  4. Dodać odsączony ryż i prażyć 2-3 minuty często mieszając, aż stanie się przezroczysty.
  5. Wlać szampana, gotować przez kilka minut, aż ryż wchłonie wino.
  6. Teraz czas na bulion. Wlać do ryżu połowę bulionu, kontynuować gotowanie często mieszając, aż bulion się wchłonie. Stopniowo dolewać pozostały bulion.
  7. Risotto doprawić solą i pieprzem.
  8. Gdy ryż jest już miękki i kleisty, zdjąć patelnię z ognia, dodać pozostałe masło i parmezan.
  9. Wymieszać i podawać

szmpanskie-risotto-przepis04

szmpanskie-risotto-przepis02

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *