Delikatne, wyjątkowe w smaku, w sam raz na szampańską zabawę. Przywróci siły zmęczonym tancerzom, odegna chęć drzemki i spowoduje, że szampańska zabawa będzie trwać do rana ;)
Szampańskie risotto
[przepis]
400 g ryżu arborio
duża cebula
3 łyżki masła
2/3 szklanki wytrawnego szampana
1 l bulionu warzywnego
1/2 szklanki tartego parmezanu
sól
świeżo mielony pieprz
[/przepis]
- Ryż wsypać na sitko, płukać pod bieżącą wodą ok. 2 minuty, dobrze odsączyć.
- Cebulę drobno posiekać.
- Na dużej patelni z grubym dnem roztopić połowę masła i zeszklić na nim cebulę.
- Dodać odsączony ryż i prażyć 2-3 minuty często mieszając, aż stanie się przezroczysty.
- Wlać szampana, gotować przez kilka minut, aż ryż wchłonie wino.
- Teraz czas na bulion. Wlać do ryżu połowę bulionu, kontynuować gotowanie często mieszając, aż bulion się wchłonie. Stopniowo dolewać pozostały bulion.
- Risotto doprawić solą i pieprzem.
- Gdy ryż jest już miękki i kleisty, zdjąć patelnię z ognia, dodać pozostałe masło i parmezan.
- Wymieszać i podawać
Komentarze