Proste, błyskawiczne i pyszne, czyli domowe sezamki wzbogacone jagodami Goji. Twarde i chrupiące, a jeśli do miodu dodacie odrobine masła, będą lekko ciągnące.
Sezamki z miodem
300 g sezamu Sante
70 g jagód Goji Sante
250 ml miodu
2 krople zapachu waniliowego
opcjonalnie łyżka masła
Na blacie rozłożyć arkusz papieru do pieczenia. Przygotować drugi takiej samej wielkości, oraz wałek i ostry nóż. Sezam uprażyć na suchej patelni, tak by lekko się zezłocił. Trzeba przy tym bardzo uważać, bo sezam lubi się przypalać, a tego przecież nie chcemy. Do garnka wlać miód, gotować ok. 4-5 minut, aż na powierzchni zaczną się tworzyć duże, przezroczyste bąble. Sprawdzić na porcelanowym talerzyku, czy miód szybko twardnieje. Jeśli tak, zdjąć garnek z ognia, dodać zapach waniliowy i ewentualnie masło, wsypać sezam, jagody. Wymieszać energicznie i wylać na papier. Przykryć drugim arkuszem i cienko rozwałkować. Zdjąć papier z góry, pokroić twardniejącą masę na kawałki. Smacznego :)
Komentarze
Oszzzzzz Ty!!!! Mniam, mniam!!! :)
Super ciacha :)
ale fajniutkie mój synek lubi sezamki:)
Cześć, pomysł na szybkie ciastka jest bardzo fajny. Jaki miód powinno się użyć?