Bezglutenowe | Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Wegetariańskie

Sezamki z miodem i jagodami Goji

sezamkiProste, błyskawiczne i pyszne, czyli domowe sezamki wzbogacone jagodami Goji. Twarde i chrupiące, a jeśli do miodu dodacie odrobine masła, będą lekko ciągnące.

Sezamki z miodem

300 g sezamu Sante

70 g jagód Goji Sante

250 ml miodu

2 krople zapachu waniliowego

opcjonalnie łyżka masła

Na blacie rozłożyć arkusz papieru do pieczenia. Przygotować drugi takiej samej wielkości, oraz wałek i ostry nóż. Sezam uprażyć na suchej patelni, tak by lekko się zezłocił. Trzeba przy tym bardzo uważać, bo sezam lubi się przypalać, a tego przecież nie chcemy. Do garnka wlać miód, gotować ok. 4-5 minut, aż na powierzchni zaczną się tworzyć duże, przezroczyste bąble. Sprawdzić na porcelanowym talerzyku, czy miód szybko twardnieje. Jeśli tak, zdjąć garnek z ognia, dodać zapach waniliowy i ewentualnie masło, wsypać sezam, jagody. Wymieszać energicznie i wylać na papier. Przykryć drugim arkuszem i cienko rozwałkować. Zdjąć papier z góry, pokroić twardniejącą masę na kawałki. Smacznego :)

jagody goji

sezamki_2

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *