Miseczkę z melona napełnić można na wiele sposobów. Sprawdzą się smaki wytrawne i słodkie. Propozycja z truskawkami i miodowym, delikatnym sosem świetnie współgra z kilkoma kwiatkami lawendy i świeżą miętą. Smacznego!
Sałatka w melonie z truskawkami i lawendą
Dojrzały melon
200 g truskawek
2 łyżki miodu
1 łyżka soku z pomarańczy
skórka otarta z połowy pomarańczy
kilka liści świeżej mięty
dodatkowo: kwiaty lawendy
Melona przekroić na pół, łyżką wydrążyć nasiona, następnie wyciąć środek tak, by nie uszkodzić skórki. Miąższ pokroić w kostkę lub trójkąty. Truskawki obrać, pokroić w plasterki. Owoce przełożyć do miski. Miód wymieszać z sokiem pomarańczowym i skórką. Gotowym sosem polać owoce, dodać posiekaną miętę i lawendę, delikatnie wymieszać, a następnie przełożyć do melonowych misek. Podawać od razu.
Komentarze