Bezglutenowe | Kuchnia | Napoje | Wegetariańskie

Pumpkin Spice Latte (Dyniowa Latte)

Dyniowa latte to jest coś, co tygryski lubią najbardziej. Szczególnie, gdy jesień się złoci za oknem, szeleści pod nogami i czaruje oczy kolorami. Korzenna, gęsta, kolorowa, cieszy oczy i podniebienie. Samo przygotowanie jest dziecinnie proste, wystarczy, że masz gdzieś w zakamarkach kuchni nieco upieczonej wcześniej dyni. Taka pokrojona w plastry, upieczona do miękkości w temperaturze 200 st. C dynia przydaje się do wielu jesiennych smakołyków. Można z niej przygotować chociażby aksamitną, złocistą zupę na mleku kokosowym (przepis tu), lub pyszny dyniowy chlebek (przepis tu). Wracając do kultowego Pumpkin Spice Latte, zakładamy, że upieczony kawałek dyni czai się gdzieś i czeka na swoją kolej. Czas rozpocząć zabawę ;)

Dyniowe-latte_10

Pumpkin Spice Latte (Dyniowe Latte)

[przepis]

50 g puree z upieczonej dyni

200 ml mleka

70 ml espresso

łyżeczka przyprawy piernikowej

łyżeczka cukru

dodatkowo:

mielony cynamon

pokruszone bezy (u mnie kawowe)

[/przepis]

  1. Mleko spienić. Jeśli używasz do tego ręcznego spieniacza, wcześniej podgrzej mleko.
  2. Zaparzyć espresso.
  3. Zmiksować puree z dyni z połową mleka, cukrem i przyprawą piernikową.
  4. Przelać do szklanki.
  5. Dodać pozostałe spienione mleko.
  6. Wąskim strumieniem wlać espresso.
  7. Oprószyć cynamonem i bezowymi okruchami. Podawać od razu :)

Dyniowe-latte_11

Dyniowe-latte_13

Dyniowe-latte_09

 

 

 

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

tak tygryski lubią to najbardziej :) i w weeknd planuję zrobić :) i miałam szukać przepisu, tak więc dziekuję, bo wyglada świetnie i nie będę już zawracać sobie głowy innym :)) pozdrawiam…
robilam dziś zupę dyniową, ale inną z papryką czerwoną, kalarepką, ziemniakami… skrzyżowaniee leczo, gulaszu, bogracza pusty garnek został a rodzina 3 osobowa tylko ;))

o chętnie bym wypiła jakąś „kolorową” kawę, ale rzadko neistety są bezlaktozowe gdzies na mieście. ja z odrobiną mleka, ekspres mam prawie przy biurku ;-) idę po przepis i może zapodam sobie taką :-)

Hanusia, w kawowych sieciówkach można już kawkę bez laktozy sobie zamówić. Nie żebym zamawiała na sieciówki, ale fajnie, że można na mieście napić się kawy z mlekiem sojowym lub kokosowym.

Lawendowy Dom niestety w moim mieście rzadko…Grycan ma i lokalna kawiarenka…ale co tam-zrobi dyniową latte w domku, dzięki za przepis ide po dynię-musze upiec zapas – lepiej puree zamrozić? bo w ldoówce pewnie długo nie postoi? Masz może sprawdzony przepis na dyniową paste do chleba? eksperymentowałam, ale to jeszcze nie TEN smak. pozdrawiam

a wiesz, miałam zamrożoną dynię i jakis kawalek zostal do maja…szparagi z dynią były obłędne – bardzo niespotykane połączenie, wiadomo szparagi sa krótkie, ale polecam kawałek dyni zostawić na maj…