Pumpkin Spice Latte (Dyniowa Latte)

8 października 2015, 15:09 | Bezglutenowe Kuchnia Napoje Wegetariańskie | 75
Pumpkin Spice Latte (Dyniowa Latte)

Dyniowa latte to jest coś, co tygryski lubią najbardziej. Szczególnie, gdy jesień się złoci za oknem, szeleści pod nogami i czaruje oczy kolorami. Korzenna, gęsta, kolorowa, cieszy oczy i podniebienie. Samo przygotowanie jest dziecinnie proste, wystarczy, że masz gdzieś w zakamarkach kuchni nieco upieczonej wcześniej dyni. Taka pokrojona w plastry, upieczona do miękkości w temperaturze 200 st. C dynia przydaje się do wielu jesiennych smakołyków. Można z niej przygotować chociażby aksamitną, złocistą zupę na mleku kokosowym (przepis tu), lub pyszny dyniowy chlebek (przepis tu). Wracając do kultowego Pumpkin Spice Latte, zakładamy, że upieczony kawałek dyni czai się gdzieś i czeka na swoją kolej. Czas rozpocząć zabawę ;)

Dyniowe-latte_10

Pumpkin Spice Latte (Dyniowe Latte)

50 g puree z upieczonej dyni

200 ml mleka

70 ml espresso

łyżeczka przyprawy piernikowej

łyżeczka cukru

dodatkowo:

mielony cynamon

pokruszone bezy (u mnie kawowe)

  1. Mleko spienić. Jeśli używasz do tego ręcznego spieniacza, wcześniej podgrzej mleko.
  2. Zaparzyć espresso.
  3. Zmiksować puree z dyni z połową mleka, cukrem i przyprawą piernikową.
  4. Przelać do szklanki.
  5. Dodać pozostałe spienione mleko.
  6. Wąskim strumieniem wlać espresso.
  7. Oprószyć cynamonem i bezowymi okruchami. Podawać od razu :)

Dyniowe-latte_11

Dyniowe-latte_13

Dyniowe-latte_09

 

 

 

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

75 odpowiedzi na “Pumpkin Spice Latte (Dyniowa Latte)”

  1. Iza Kulińska pisze:

    z dostawą?! to ja chcę, i to duuużą!

  2. pewna_m pisze:

    Obłędna :)

  3. Ja też poproszę. Białystok….

  4. Kochana zamawiam. Mąż tez robi podobne ale dzis wybieram Twoja wersje

  5. Kawowa Lady pisze:

    Nigdy nie miałam okazji pić takiej kawy, a teraz to mnie tym przepisem zafascynowałaś :)

  6. Żartujesz Beatka???? Ja nawet 2 poproszę, dla mojego Kochanego

  7. Lawendowa , wskakuj w samolot , ja zamawiam dwie : jedna dla Ciebie i jedna dla mnie :)

  8. Justyna Ruda pisze:

    Dynia czeka cierpliwie na weekend :-)

  9. Wygląda obłędnie!;) tylko nie umiem sobie wyobrazić jak to smakuje-kawa+dynia-raczej rzadko spotykane połączenie;) faktycznie to dobre?;)

  10. Anna pisze:

    tak tygryski lubią to najbardziej :) i w weeknd planuję zrobić :) i miałam szukać przepisu, tak więc dziekuję, bo wyglada świetnie i nie będę już zawracać sobie głowy innym :)) pozdrawiam…
    robilam dziś zupę dyniową, ale inną z papryką czerwoną, kalarepką, ziemniakami… skrzyżowaniee leczo, gulaszu, bogracza pusty garnek został a rodzina 3 osobowa tylko ;))

  11. A te beziki? ?poproszę przepis ☺☺

  12. O matko, z bezikami! A tu wszystko juz zamknięte! Jutro, do jutra zagryzam wargi :)

  13. ile kosztuje wersja wegańska z dostawą do domu?

  14. ja też poproszę o szklaneczkę :) pozdrowienia z zimnej ale słonecznej Łodzi

  15. Kawowe beziki przemawiają do mnie :) Nie łączyłam jeszcze kawy z dynią, ale na zdjęciu wygląda to bardzo zachęcająco :)

  16. Nasze jesienne myśli chodzą podobnymi drogami…. ;)

  17. Muszka pisze:

    Upieczonej dyni to ja nie mam:(tylko surową pokrojoną w kosteczkę. Dynię kupię to upiekę i zobaczymy czy mi zasmakuje taka kawa:)

  18. MagdaGroszek pisze:

    Ile czasu trzeba piec taka dynie ? :)

  19. o chętnie bym wypiła jakąś „kolorową” kawę, ale rzadko neistety są bezlaktozowe gdzies na mieście. ja z odrobiną mleka, ekspres mam prawie przy biurku ;-) idę po przepis i może zapodam sobie taką :-)

    • Lawendowy Dom pisze:

      Hanusia, w kawowych sieciówkach można już kawkę bez laktozy sobie zamówić. Nie żebym zamawiała na sieciówki, ale fajnie, że można na mieście napić się kawy z mlekiem sojowym lub kokosowym.

    • Lawendowy Dom niestety w moim mieście rzadko…Grycan ma i lokalna kawiarenka…ale co tam-zrobi dyniową latte w domku, dzięki za przepis ide po dynię-musze upiec zapas – lepiej puree zamrozić? bo w ldoówce pewnie długo nie postoi? Masz może sprawdzony przepis na dyniową paste do chleba? eksperymentowałam, ale to jeszcze nie TEN smak. pozdrawiam

    • Lawendowy Dom pisze:

      Ja sobie puree robię na bieżąco, do 5 dni stoi spokojnie w lodówce. Można zamrozić, wtedy masz pod ręką. No to dałaś mi zadanie z tą pastą do chleba :))))

    • Lawendowy Dom czekam w takim razie na przepis ;-) dyniowa jesień-uwielbiam

    • a wiesz, miałam zamrożoną dynię i jakis kawalek zostal do maja…szparagi z dynią były obłędne – bardzo niespotykane połączenie, wiadomo szparagi sa krótkie, ale polecam kawałek dyni zostawić na maj…

  20. Przepis superale z rana zostane przy espresso ☕☕

  21. U mnie zamiast kawki smoothie kiwi gruszka banan mleko i mnóstwo pietruszki

  22. Pije kawę gotowaną w/g zasad kuchni pięciu przemian tzn.dodaję cynamon, kardamon, imbir i goździki. Cudo działające cuda ☺

  23. MOCNĄ!! ;) młodej albo zęby idą albo dopadła ją jesienna aura… Kolejny ciężki dzień się szykuje… Chociaż żeby słonko wyszło to już byłoby lepiej :)

  24. Magda pisze:

    Ile porcji wychodzi z podanej ilości składników?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *