Dania główne | Kuchnia | Wegetariańskie

Polenta z ziołami i czosnkiem

polenta_4

Jak zrobić polentę? Sprawa jest niebywale prosta, choć wymaga odrobinę cierpliwości. Polenta lubi dłuższe gotowanie na niewielkim ogniu. Nie spuszczajcie jej jednak z oka, trzeba ją mieszać, aż się rozgotuje i zamieni w złotą, cudownie apetyczną masę.

Polenta – przepis podstawowy

1 szklanka kaszy kukurydzianej

3 szklanki wody

sól

dodatkowo:

2 cebulki dymki

3 ząbki czosnku

2 łyżki posiekanych świeżych ziół (u mnie bazylia i oregano)

2 łyżeczki słodkiej suszonej papryki (najlepiej grubo mielonej)

olej do smażenia

Najpierw dodatki. Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekaną dymkę i czosnek. Smażyć na małym ogniu, aż staną się szkliste. Zestawić z ognia, dodać paprykę i posiekane zioła. Wymieszać.

130326_0211_1Do gotującej się osolonej wody wsypywać stopniowo kaszę. Trzeba przy tym cały czas energicznie mieszać, żeby nie powstały grudki. Zmniejszyć ogień i gotować kaszę jeszcze ok. 8-10 minut (nie zapominajcie o mieszaniu), aż masa będzie kleista i zacznie odstawać od garnka. To moment na dodatki z patelni. Wymieszać je z kaszą, wylać masę na talerz i odstawić do ostygnięcia. Gdy masa kukurydziana wystygnie, pokroić ją w trójkąty, obsmażyć na złoto na patelni i podawać. Smacznego!

polenta_5

 

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ale pięknie i smacznie wygląda. Dopiero co skompletowałam składniki na naleśniki ryżowe a tu kolejny przepis do wypróbowania :)

zrobiłam i było pyszne :) dodałam trochę suszonych pomidorów i kawałek czerwonej papryki, który leżał w lodówce. coś wspaniałego :) zawsze lubiłam tradycyjną polentę, dzięki za fajny pomysł :)

Po raz pierwszy spotkałam się z tą potrawą. Dziś zagościła na moim stole, dodałam do niej kawałki białej i czerwonej papryki. Wyszło zaskakująco smacznie. Pozdrawiam